„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. spalio 06 d., Nr. 10 (90)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Grybų šventėje – rekordai!

Rūta Averkienė

Grybavimo čempionato nugalėtojai

Surinkta 1270 baravykų

Puoselėdami gražią tradiciją, varėniškiai vėl sukvietė į Grybų šventę, kuri šiemet skambiu dzūkišku pavadinimu „Oi, ant kalno, ant aukštojo“ buvo skirta Piliakalnių bei Tautinio kostiumo metams ir sulaukė rekordinio skaičiaus svečių iš visų Lietuvos kampelių ir užsienio! Šventė pasitiko puikiu oru ir gera nuotaika, o gausybe grybų, dzūkiškų gėrybių ir linksmybių joje apsilankiusieji buvo sužavėti!

Penkioliktasis grybavimo čempionatas

Įžanginė Grybų šventės dalis – Lietuvos grybavimo čempionatas – devintą kartą vyko grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero. Jis suviliojo daug grybautojų bei smalsuolių. Dėl Varėnos rajono mero Algio Kašėtos įsteigtos taurės varžėsi 21 komanda ir du pavieniai dalyviai iš įvairių Lietuvos regionų. Tik prieš startą dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima tik baravykus, raudonikius, voveraites, žaliuokes ir rudmėses.

Į pušynėlius įsisiautę Marcinkonys dar skendėjo ryto miglose, kai mero pavaduotojui Giedriui Samulevičiui septintą valandą pasveikinus visus dalyvius, paaiškinus taisykles, azartiškiausius grybautojus, pavaišintus skania grybiene, į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir Marcinkonių, Senosios Varėnos dainininkai bei Margionių muzikantai.

Trijų valandų grybavimo rezultatas vertė aiktelėti – surinkti 245 kilogramai grybų, iš jų 1270 baravykų. Daugiausia grybų – 58,53 kg, iš jų 177 baravykus – rado „Grybų siaubų“ komanda iš Varėnos. Antrąją vietą laimėjo „Bobausių“ komanda iš Suvalkijos, pririnkusi 42,864 kg grybų ir radusi 276 baravykus. Trečią vietą užėmė „Ligryda“ iš Paluknio. Ši komanda rado ir didžiausią 621 gramo baravyką. Iš viso čempionato dalyviai jų surinko 1270.

Nugalėtojams buvo įteikta mero Algio Kašėtos įsteigta įspūdinga juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurta taurė! Mažesnės šio meistro sukurtos taurės buvo skirtos prizininkams. Apdovanoti jauniausias ir vyriausias čempionato dalyviai.

Iš miško grįžusius grybautojus bei čempionato svečius vaišingai pasitiko grybavimo čempionato organizatoriai ir dainininkai. Su liaudiškomis dainomis ir palaikymo komandų šūksniais sutikti grybautojai vaišinosi Marcinkonių kaimo moterų gamintais dzūkiškais skanėstais bei virta grybiene.

Kultūros ir kulinarinio paveldo, linksmybių ir svečių gausa

Vilniečiams, kurie norėjo apsilankyti Grybų šventėje, o automobilius palikti namie, labai pasisekė – jie galėjo vykti šventiniu Grybų traukiniu. Iš sostinės į Varėną pajudėjusiame Grybų traukinyje ir kitų, tą dieną vykusių iš Vilniaus į Varėną ir atgal, bilietas kainavo perpus pigiau. Šventės šeimininkai pasirūpino, kad kelionė traukiniu neprailgtų. Keleivių traukinyje skambėjo nuotaikinga muzika ir vyko dzūkiškos vaišės. Atvykusius traukiniu į Grybų šventę pasitiko muzikantai.

Gražus šventės akcentas – teatralizuota šventinė eisena, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties per visą miestą iki šventės vietos šurmuliavo rajono meno kolektyvai, mokiniai ir mokytojai, įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai bei visi norintys varėniškiai ir svečiai.

Šventę Legendų parke dainomis ir nuotaikingais šokiais pradėjo jaunieji Varėnos talentai bei etnografiniai rajono kolektyvai, jie pademonstravo tautinį dzūkų kostiumą.

Svečius ir varėniškius dzūkiškai, perfrazuodamas kraštietį klasiką Vincą Krėvę, pasveikino Varėnos rajono meras A. Kašėta.

Šventėje dalyvavo daug garbių svečių – Seimo narių, Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadoriai ir ambasadų darbuotojai, svečiai iš užsienio šalių ir iš kitų savivaldybių. Juos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė.

Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė juokavo, kad Lietuvoje „antra religija“ – krepšinis, o Dzūkijoje – grybavimas. Sveikino ir varėniškis Seimo narys Juozas Baublys.

Malonu buvo girdėti sveikinimus lietuviškai iš Lietuvoje reziduojančių kitų šalių ambasadų atstovų lūpų. Bene dešimtą kartą Grybų traukiniu atvyko JAV ambasadorės pavaduotojas Hovardas Todas Solomonas (Hovard Todd Solomon). Jis sakė, kad ši šventė jam – vienas gražiausių renginių Lietuvoje. Lietuviškai sveikino Japonijos ambasadoriaus Tojei Šigeda (Toyei Shigeeda), Armėnijos ambasadorius Tigranas Mkrtčianas (Tigran Mkrtchyan). Gražių žodžių negailėjo ir kiti sveikintojai.

Vėliau visi pabiro po Legendų parką. Seniūnijų kiemeliuose koncertavo saviveiklininkai, demonstruoti senieji dzūkų amatai ir verslai. Čia pat sumeistrautų gaminių buvo galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Kas norėjo, galėjo paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms dzūkiškų valgių, šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų bei kitų dzūkiško paveldo skanėstų.

Šventėje koncertavo kolektyvai iš visų Lietuvos regionų. Tačiau dzūkų tarmė joje, be abejonės, skambėjo dažniausiai. Vyko tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugino įvairiausios pramogos kiemelyje ,,Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos, automobilių paroda, koncertavo rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai.

Didžiojoje Legendų parko scenoje Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“ parodė nuotaikingą programą „Oi, kalne, kalne“. Varėnos rajono meno kolektyvai dar pademonstravo tautinį kostiumą. Programą atliko Varėnos miesto vaikų meno kolektyvai: Moksleivių kūrybos centro šokių studija „Mikitukas“ ir vokalinė grupė, šokių studija „Dosado“, Varėnos kultūros centro jaunimo grupė „Grūda“ ir popchoras „Bruknelė“. Gražiomis programomis linksmino Lietuvos folkloro kolektyvai: Biržų kultūros centro folkloro ansamblis „Siaudela“, Kalvarijos savivaldybės kultūros centro instrumentinė folkloro grupė „Diemedis“, Širvintų kultūros centro Gelvonų filialo folkloro ansamblis „Savingė“. Koncertavo Miežiškių kultūros centro populiariosios muzikos grupė „Pilnatis“. Scenoje nuotaikingai grojo Lietuvos kapelos: Žiežmarių kultūros centro vyrų vokalinis ansamblis, kaimiškos muzikos kapela „Žiežmara“, Utenos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Skylėta kepurė“, Panevėžio rajono Paįstrio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Gegužinė“, Alytaus rajono Kumečių kaimo bendruomenės liaudiškos muzikos kapela „Kaimynai“.

Vakarop koncertavo ansamblis „Jonis“, Varėnos miesto ir svečių grupės „Patruliai“, „Vaizbūnai“, Domas Česnulevičius ir gyvo garso grupė. Šventės pabaigoje padangę sudrebino ir spalvomis nušvietė fejerverkai, vyko grupės „G&G Sindikatas“ koncertas.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija