„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. rugsėjo 27 d., Nr. 16 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JAV pareigūnas pritarė Lietuvai atsispiriant Rusijos energetiniam spaudimui

Praėjusią savaitę dviejų dienų vizito į Lietuvą atvykęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Denisas Hastertas susitiko su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu. Viena pagrindinių susitikimo temų buvo energetikos klausimai. Buvo kalbėta ir apie vizų, kitus klausimus, susijusius su demokratijos plėtra į Rytus. D.Hastertas į Lietuvą atvyko iš Sankt Peterburge vykusio Didžiojo aštuoneto valstybių parlamentų pirmininkų susitikimo, kur kalbėdamas apie energetikos etiką Rusijos Dūmos pirmininkui sakė, kad energetikos negalima naudoti kaip politikos įrankio, ir šiame kontekste pateikė Baltijos šalių ir Rusijos santykių pavyzdį. Paaiškėjo, kad JAV administracija ryškiai pabrėžia, jog energetikos sektorius negali tapti politinio pavaldumo, šantažo sektoriumi. Buvo aptartos ir nutrūkusio naftos tiekimo iš Rusijos į „Mažeikių naftą“ problemos.

Po susitikimo su Seimo Pirmininku D.Hastertas susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi, su kuriuo aptarė demokratijos įtvirtinimo iššūkius Europos Rytuose, pasidalijo mintimis apie naujausias energetinių išteklių išgavimo bei tiekimo tendencijas regione ir pasaulyje. D.Hastertas sakė, kad JAV ypač svarbus Lietuvos vaidmuo Afganistane ir Irake, kur „Lietuva atlieka labai svarbų darbą“. V.Adamkus pakvietė JAV atstovus aktyviau domėtis Lietuvos planais statyti modernią atominę elektrinę, kuri yra svarbi visoms Baltijos valstybėms. Su premjeru Gediminu Kirkilu D.Hastertas aptarė energetinio saugumo, JAV investicijų skatinimo klausimus, taip pat buvo kalbėta ir žydų bendruomenei aktualiais klausimais.

Lietuvos diplomatai D.Hastertą vadina Lietuvos bičiuliu. Respublikonas D.Hastertas į Kongreso Atstovų rūmus išrinktas 1986 metais. Jis atstovauja Ilinojaus valstijai, kurioje gyvena daug lietuvių išeivių. JAV Atstovų rūmų pirmininkas Lietuvoje lankėsi prieš penkerius metus. Per tą viešnagę V.Adamkus JAV politikui už nuopelnus Lietuvai įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino pirmojo laipsnio ordiną. D.Hastertui taip pat buvo suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija