„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. gegužės 30 d., Nr. 5 (270)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mus palikusio Žmogaus perspėjimas apie žmonijos susinaikinimą

Turėjau laimę apie 20 metų bendrauti su šviesios atminties Vytautu Kapačiausku (1933 02 01–2014 01 17). Jis švytėte švytėjo dvasios spinduliais. 2012 metais, matydama jo silpnėjančią sveikatą, nusprendžiau pakalbinti. Deja, šio pokalbio nesugebėjau iki galo sutvarkyti, išsiaiškinti kai kurių man nesuprantamų terminų, dalykų. Tuo jį trukdyti atrodė netinkma. Neapleido viltis, kad jis dar pasveiks, padės sutvarkyti interviu. Deja.

Verda aistros dėl naujos Ignalinos AE statybos, renkami parašai, kad šiuo klausimu būtų surengtas referendumas. Nemanau, jog gyventojai turi pakankamai žinių atsakyti į tokį pašėlusiai sudėtingą klausimą. Koks Jūsų, profesionalaus geologo, požiūris į šią problemą?

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, buvo atvykusi viena Amerikos mokslininkų grupė, kuri domėjosi Visagino atominės elektrinės problemomis ir nemokamai siūlė atlikti ekologinius tyrimus. Jų paslaugų buvo atsisakyta. Visa Lietuvos teritorija yra sineklizėje* , o jos viršus yra Baltarusijos, Mozūrijos kristalinis cokolis. Mūsų visos uolienos yra po tam tikro storio sluoksniu ant kristalinio cokolio. Kadangi jo šlaitas eina iki pat Baltijos jūros, yra pavojus, kad nuklidai ims drenuotis link Baltijos jūros, t. y. pasklis per visą Lietuvos teritoriją. Minėta sineklizė yra patikrinta gręžiniais. Vėliau dalinius tyrimus atliko Geologijos institutas, kuris nustatė, kad nuklidai daugiausia drenuosis požeminiais vandenimis.

Nuo 1990 metų savarankiškai pradėjau tirti geologijos mokslininkų prognozes. Nustačiau, kad nuklidai skleidžiasi ne tik požeminiais vandenimis, bet ir tektoniniais bei neotektoniniais lūžiais ir net požemiais. Visagino AE nuklidai pasklidę maždaug trečdalyje mūsų teritorijos – iki Anykščių, Širvintų. Sergančių infekcinėmis ir onkologinėmis ligomis daugėja, o tai susiję su AE skleidžiama spinduliuote. Ji generuoja ir į viršų, ir į šonus, eina per visą Lietuvą žemyn palei šlaitą. Jei ties Ignalina tas šlaitas turi apie 400 metrų, tai ties Karaliaučiumi ji pasiekia apie 2 109 metrus virš žemės paviršiaus, eina link Baltijos jūros. Tas plotas sudaro apie 50 000 km2, ne ką mažesnis nei Lietuvos teritorija.

Išgręžus gręžinį paaiškėjo, kad sineklizės gylis svyruoja nuo 2 iki 109 km nuo žemės paviršiaus apie Vilnių jis tesiekia 403 metrus. Įsivaizduokite, kokiu stačiu kampu ji leidžiasi gilyn. Žinoma, išsamiau apie tai galėtų pasakyti ir mūsų mokslininkai. Čia norėčiau paminėti Geologijos instituto prof. geologą Juozą Paškevičių, prof. tektonistą Povilą Suvaizdį, mokslų daktarą Šliaupą ir kai kuriuos kitus.

Tai ar per pastaruosius metus padidėjęs žmonių sergamumas susijęs su Visagino AE?

Yra ir kitų priežasčių, pvz., senoji tarša Visagino AE. Sergamumo didėjimas yra vienas iš veiksnių.

Pastačius Ignalinos AE, elektra galbūt atpigs, bet už tai bus sumokėta mūsų, mūsų vaikų, vaikaičių sveikata. Atominė energija veikia žmogaus genetinį fondą, radioaktyvios medžiagos arba vibracijos paveikia genus, žmogaus organizme sukelia įvairias mutacijas. Dabartiniu metu apie 70 proc. Lietuvos gyventojų serga bakterijų (chlamidija, ureoplazma, mikoplazma, ganarela vaginalis ir kitomis) sukeltomis infekcinėmis ligomis. Šiuos susirgimus sukelia ne tik AE poveikis. Blogiausia, kad šios infekcijos veikia psichiką, DNR ir RNK. Gaila, kad niekas nekelia šių problemų, nedaro tyrimų, nežinau, kodėl tie tyrimai buvo blokuoti.

Priminsiu seną istoriją. Kai sovietmečiu Rusijos mokslininkai pateikė išvadas apie Visagino teritorijos AE statybai netinkamumą, tuometis Geologijos mokslų instituto vadovas prof. Grigelis atsisakė pasirašyti leidimą ją statyti. Jis buvo iš pareigų atleistas. Leidimą pasirašė tuometinis vieno Geologijos instituto departamento vadovas Vladas Mikalauskas. Stebiuosi, kodėl dabar nesivadovaujama tais tyrimais. Buvo dviejų – Maskvos Geologijos mokslų ir Hidrogeologijos – institutų mokslininkų išvados apie Visagino AE saugumo grėsmes dėl netinkamai parinktos vietos. Deja, tų išvadų neberandu, nors mūsų Geologijos institutas turėtų turėti.

Turbūt siekiama energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos?

Tai galima pasiekti ir kitais būdais. Turime didžiulį upių energetinį potencialą. Kai kurios jų yra labai sraunios. Galima pastatyti lokalias kilnojamas užtvankas. Pati saugiausia energetikos rūšis – vandens elektrinės. Tas klausimas buvo keliamas ir anksčiau, dar iki Nepriklausomybės atkūrimo. Sovietmečiu, kaip, beje, ir dabar to nepaisoma. Baltarusijoje ir Kaliningrade statomos AE turės įtakos ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai. Lietuvai pavojingesnė Baltarusijos AE, nes ji statoma ant sineklizės šlaito, o tai dar labiau padidins minėtus pavojus. Bus teršiamos visos Lietuvos upės. Moksliniai tyrimai atlikti, būtina jais pasinaudoti ir atitinkamai veikti. Nesuprantu, kodėl tyli geologai, tarsi būtų parsidavę.

Svarbu ne tik vertinti dabartinę padėtį, bet ir prognozuoti, kaip po kelių šimtmečių gyvens mūsų palikuonys. Kad tik jie nekeiktų mūsų kaip grobuonių, sunaikinusių ne tik save, bet ir savo tautą.

Aš niekuomet nebuvau ir nesu nusistatęs prieš kitas tautas, labai gerai sugyvenu su rusais bei kitų tautybių žmonėmis, kurie puikiai supranta aptariamus dalykus ir žino, ką reikia daryti. Tiesa, dalis mokslininkų bando giluminius reiškinius aiškinti vadovaudamiesi vien materialistiniu požiūriu į dvasingumą. Nekalbu apie mūsų ar užsienio veikėjus (tokius kaip Vladimiras Putinas), kurie, griauna, naikina, arba tuos architektus, kurie projektuodami statinius neatsižvelgia į gyvenamų kvartalų išdėstymo darną, pritaikymą žmogaus organizmui. Projektuojama nedarna, ypač neatsižvelgiama į gamtos reikalavimus. Ji mus maitina ne tik vandeniu, mineralinėmis gėrybėmis, bet ir oru. Turime plaučius – miškus, kurie maitina mus, kurie yra pagrindinė sąlyga gyvybei išsaugoti. Įsivyrauja išlepimas, tinginystė, grobuoniškumas kuo daugiau paimti iš gamtos, sunaudoti, suvalgyti, o paskui sergame.

Ar prieš 20–30 metų nebuvo Jūsų minėtų bakterijų, ar apie jas tiesiog nebuvo žinoma?

Nebuvo žinoma, tie susirgimai atsirado atkūrus Nepriklausomybę, atsivėrus sienoms į daugiausiai sergančius Vakarus, iš ten parsivežame ligas.

Kaip paaiškinti, kad daugelis medikų skeptiškai žiūri į minėtas bakterijas?

Trumpai galiu atsakyti klausimu taip: o kas gi vadovauja medikams? Tai – geodezininkas, tai – teisininkas. Tikri medikai buvo Jurgis Brėdikis, Antanas Vinkus, bet jie buvo eliminuoti.

Kokios priežastys lemia, kad nepaisant medicinos technikos modernėjimo, gydomos ligų pasekmės, o neieškoma ligų priežasčių?

Dabar infekcinėmis ligomis serga visas pasaulis. 1991 metais, man dirbant Vyriausybėje, buvo nustatyta nepatenkinama Lietuvos ekologinė būklė, paruoštas potvarkis, kurio pagrindinis reikalavimas buvo apsaugoti Lietuvos teritoriją nuo taršos. Statybos ir urbanistikos ministerijai buvo duotas atitinkamas įpareigojimas. Planuojant stambesnius urbanistinius objektus, ministerija reikalavo atlikti geodinaminius, bioenergetinius, ekologinius tyrimus, kad būtų išaiškinti cheminės, radioaktyvios ir organinės taršos židiniai bei nustatyti jos kokybiniai ir kiekybiniai rodikliai, numatyta jų dinamika. Šie darbai buvo pavesti „Lietprojektui“. Iki 1993 metų tyrimus vykdė du specialistai. Nė vienas generalinis planas nebuvo patvirtintas be šių tyrimų. Bet buvo sudaryta tokia atmosfera, sąlygos, kad turėjau išeiti į pensiją. Nuo tada visi tokių tyrimų darbai buvo nutraukti. Mat jie labai neparankūs projektuotojams, o ypač objektų statybos užsakovams.

Kokių dar Jūsų sumanymų vardan žmogaus sveikatos neišgirdo valdžios vyrai?

Remdamasis Vokietijos ir kitų užsienio valstybių mokslininkų tyrimų duomenimis, buvau parengęs planą, kaip turi būti tiesiami keliai, gatvės, kad mažėtų avarijų, eismo įvykių ir žūčių. Išklausė, bet nė piršto nepajudino, nieko nepadarė. Žinotina, kad avarijas lemia ir žemės gelmių struktūra, ir Lietuvos praeitis. Ne paslaptis, kad Vilniuje namai pastatyti ant kapinių, žudymo vietų. Ten susikaupusi atitinkama informacija yra gana stipri, veikia žmogaus psichiką, nervų sistemą. Dėl to tokiose vietose vairuotojai kelioms sekundėms praranda budrumą, įvyksta avarijos.

Kas tyko ekologinių reikalavimų nesilaikančių žmonių?

Ne paslaptis, kad įvairios anomalijos, tarša veikia sveikatos būseną. Tai patyriau seniai, nesulaukęs 60 metų, būčiau išėjęs iš gyvenimo. Išgelbėjo ekologinių reikalavimų suvokimas, išsiaiškinimas, kad tiek vaistai, tiek gydymas turi būti skiriamas individualiai. Dėkoju mane gydžiusiems akad. Dainiui, prof. Mickiui, Brėdikiui ir daugeliui mokslininkų, kurie mane orientavo į ekologijos tyrimų sritį. Kaip visi žino, Žemė yra apjuosta įvairiais energetiniais kanalais, linijomis, struktūromis, kad žmogaus organizmas reaguoja į žemės gelmių, pavyzdžiui, tektonikos, procesus, požeminius vandenis, giluminę alfa ir beta spinduliuotę, uolienų sandarą.

Anksčiau atrodė, kad nėra urano, bet buvo rastos jo ir kitų elementų zonos. Visoje Lietuvos teritorijoje gausu įvairios kilmės ir įvairių požeminių struktūrų žmogaus kilmės liekanų židinių, kurie vienokiu ar kitokiu būdu daro įtaką žmogaus sveikatai. Džiaugiuosi, kad man teko laimė bendrauti su mokslininkais, kurie mane palaikė, kuriems aš buvau naudingas ir kurie man padėjo išlikti. Šiuo metu ekologinė situacija yra sudėtinga. Ne viską galima pirkti vaistinėse, parduotuvėse vien jau todėl, kad jos pastatytos cheminės taršos vietose. Verslininkams talkina mokslininkai, pavyzdžiui, kai kurie Geologijos mokslų instituto vadovai. Šiais laikais turime tokius tyrimų metodus, kuriais galima patikrinti, ar tikrai vienur kitur esama sunkiųjų elementų – platinos, švino, gyvsidabrio, rodonio, – kokį plotą jie apima, kaip giliai slypi. Paminėčiau absorbcinius, plazminius metodus.

Esu dėkingas prof. Juozui Gecevičiui, kuris atliko kontrolinius per ilgus metus mano ištirtų objektų tyrimus ir patvirtino mano gautus rezultatus. Banginį metodą įsisavinęs žmogus net psichometriniu būdu gali nustatyti įvairias anomalijas, jų atitinkamą dislokaciją ir net dinamiką.

Mūsų žmonių sąmonėje įsitvirtinusi nuomonė, kad Lietuvos žemė, jos gelmės yra palankios gyventi, nes nesiaučia uraganai, cunamiai, nevyksta žemės drebėjimai. Ar teisingas toks požiūris?

Buvo uraganų, kai prie Širvintų sunkiausi traktoriai ir automašinos buvo pakelti net į 15–20 metrų aukštį, ruožais medžiai išvien išguldyti. Ačiū Dievui, tokių reiškinių nedaug, mūsų gamtinės sąlygos ramesnės, nes priklausome jūrinio-kontinentinio klimato juostai.

Vulkaniniai reiškiniai nevyksta, tačiau nedidelio diapazono žemės drebėjimų pasitaiko. AE teritorija patyrė 7 balų stiprumo žemės drebėjimą, kurio epicentras buvo Latvijoje, Agluonoje. XV ar XVI amžiais, XIX amžiuje irgi būta žemės drebėjimų. O šiaip maži žemės drebėjimai, endogeniniai ar egzogeniniai reiškiniai stebimi labai dažnai, kiekvienais metais. Nuo egzogeninių reiškinių priklauso ir žmogaus veikla. Pavyzdžiui, dėl grobuoniško požeminio vandens eksploatavimo, kada išsiurbiamas didelis jo kiekis, žemė įslūgsta, deformuojasi pastatai, dėl to keičiasi gyvenimo aplinka. Kai kurios upės, pasikeitus nuolydžiui, išnyksta, o kitos atgyja.

Jūs daug metų tyrinėjate žemės gelmes, ekologiją, nustatėte jų pokyčius. Ką tie pokyčiai neša žmonėms?

Kiekviena invazija į gamtą – kaip lazda su dviem galais: antrasis užvožia žmonėms. Pažiūrėkite, kaip vyksta urbanizacijos procesas. Jeigu mes laikytumės pagrindinių gamtos dėsningumų, kiekvienas statinys turėtų būti pritaikytas prie gamtinio kraštovaizdžio, jo reljefo formų. Dabar pačiame slėnyje iškilę statiniai savo forma deformuoja kraštovaizdį, o tai neigiamai veikia žmogų. Čia galbūt jau antra tema, reikėtų kalbėti apie formos energetiką ir turinį.

Klimatologai nesutaria dėl klimato atšilimo. Kokia jūsų nuomonė apie tai ir kokias darote išvadas?

Nesu šios srities specialistas, netyrinėjau klimatinių sąlygų. Kodėl Lietuvoje įvyko penki ledynmečiai, kodėl jie užsitęsė per milijoną metų, kodėl įvairių genčių žmonės bėgo iš vienų teritorijų į kitus kraštus – į Indiją, Europą, net į Afriką, Vidurinę Aziją? Matyt, lėmė kataklizmai. Atšilimo periodas gali sukelti kitokias transformacijas. Įtaką daro ne vien žemės gelmių specifika, bet ir kosmogeniniai reiškiniai, ypač saulės, vadinamieji molentiniai energetiniai išmetimai. Pastarieji veikia atmosferą, ardo orą, nuo to kenčia augmenija, vyksta įvairios mutacijos. Visa tai daro poveikį žmogaus egzistencijai.

Ar žmonių misija – beatodairiškai plėšti gamtą nepaisant jos dėsnių? Net miškininkai, kurie turėtų saugoti miškus, ištisai juos kerta, niokoja teritorijas. Juk anksčiau buvo smerkiamas bet koks žemės plutos reljefo pakeitimas. Dabar net pastatai statomi ant dirbtinai suformuotų kalnelių, nepriderintų prie bendro kraštovaizdžio. Žinome iš SSSR patirties, kiek ji patyrė globalinių nelaimių dėl to, kad įmonės buvo išdėstomos, dirbtinės užtvankos statomos nepaisant ekologinių reikalavimų.

Kokią vietą žmogaus gyvenime turi dvasinis pasaulis?

Mes neturime būti materialistai, žmogaus sandara rodo, kad turime ir sielą, ir dvasią. Tai, ką mes galime apčiuopti, – daugiau sielos pasireiškimas. Tai, ko neapčiuopiame, priklauso dvasiniam pasauliui. Ne vienas mokslininkas (fizikai, matematikai), su kuriais man teko susidurti, sugeba įrodyti fiziškai neapčiuopiamą banginės prigimties egzistavimą. Galima nustatyti vieną ar kitą jos pasireiškimo būdą. Žmogaus informacijos priėmimas susijęs su gebėjimais vertinti psichoemocinį objektą, skaityti užkoduotus pažinimo duomenis arba matricą. Esama kitų įvairiausių reiškinių, kuriuos žmogus sugeba įvertinti, prognozuoti būsimų įvykių eigą. Tai rodo harmoningą žmogaus darną. Jei žmogus tik griauna, save skiria tik trumpam amžiaus tarpsniui, jis neturi ir savirealizacijos. Toks žmogus nueina į nebūtį.

Kalbino Jūratė Terleckaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija