„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 7 (272)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

„Misija Sibiras“ – patriotiškumą skatinanti jaunimo iniciatyva

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su
ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviais

Rugpjūčio 1 dieną Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po ilgos kelionės į Lietuvą grįžusius ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyvius pakvietė pusryčių. Ankstyvą penktadienio rytą tiesiai iš Vilniaus geležinkelio stoties į Prezidentūrą atvykę jaunuoliai dalijosi įspūdžiais, šalies vadovei pasakojo apie nuveiktus darbus, sutiktus iki šiol Sibire gyvenančius lietuvius.

„Misija Sibiras“ – išskirtinė iniciatyva, skatinanti patriotiškumą ir pilietiškumą. Šios jaunų žmonių ekspedicijos turi didelę vertę – jos ragina nepamiršti skaudžios mūsų tautos istorijos ir primena, kokį ilgą ir sunkų kelią nuėjo mūsų valstybė. Jūsų misija Sibire tik prasidėjo, dabar nešite žinią per Lietuvą apie tai, ką pamatėte, sužinojote ir supratote“, – sakė Prezidentė. Pasak šalies vadovės, labai svarbu, kad „Misija Sibiras“ sulaukia didelio jaunų žmonių susidomėjimo. Per devynerius projekto gyvavimo metus dalyvio anketą užpildė daugiau nei 10 tūkstančių žmonių, lietuvių tremties ir įkalinimo vietose jau apsilankė 13 ekspedicijų. Tai rodo, kad Lietuvos jaunimui rūpi šalies praeitis ir jos ateitis.

Šiais metais per dvi savaites ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviai aplankė Rusijos Krasnojarsko srityje esančias gyvenvietes Zyrianką, Jeniseiską, Strelką, Saviną, Zacharovką, Mamotovą, Piskunovką, Lesosibirską, kuriose kadaise buvo apgyvendinti iš Lietuvos prievarta atvežti žmonės. Projekto „Misija Sibiras” dalyviai tvarkė apleistas lietuvių kapines, patys gamino ir statė kryžius, bendravo su tose gyvenvietėse vis dar gyvenančiais tautiečiais.

Tryliktoji ekspedicija „Misija Sibiras“ iš Lietuvos išvyko liepos 17-ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną. Joje dalyvavo penkiolika jaunų žmonių. Grįžę į Lietuvą, misijos dalyviai įspūdžiais dalijasi su visuomene, rengiamos fotografijų parodos, kuriamas dokumentinis filmas.

Po šios ekspedicijos vienas iš Rusijos televizijos kanalų tremtinių kapus bandančią išsaugoti „Misiją Sibiras“ pavertė turistais, besidominčiais Antrojo pasaulinio karo aukomis bei ateityje planuojančiais rengti misijas, kuriose būtų lenkiamasi sovietų karių kapams. Apžvalgininkų teigimu, taip Rusija toliau tęsia savo propagandinį karą. Sibire transliuojantis Rusijos televizijos kanalas parodė reportažą, kuriame tremtinių kapus į Krasnojarsko kraštą atvykusią tvarkyti „Misiją Sibiras“ pavertė turistų grupe, besirūpinančia visai kitais dalykais. Rusijos žurnalistė dykynes, kuriose nepakeliamą šaltį ir karštį kentė, badavo, nuo alinančio darbo mirė sovietams neįtikę nekalti Lietuvos vyrai, moterys ir vaikai, vaizduoja kaip patrauklias vietas, pasinaudodama draugiškais ekspedicijos vadovo žodžiais. Reportaže teigta, kad ekspedicijos „Misija Sibiras 2014“ vadovas Arnoldas Fokas viliasi, jog ateityje jau bendros rusų ir lietuvių grupės lankys Lietuvą ir kitas Europos valstybes, kurias, pasak reportažo, išlaisvino sovietų kariai nuo rudojo maro, kad nusilenktų sovietų karių kapams. Ruduoju maru vadinamas fašizmas. A. Fokas sakė, kad tokią viltį išreiškė pati Rusijos žurnalistė. „Mes kalbėjom, kad lietuviai gerbia tiek žuvusius Lietuvoje, tiek lietuvius tremtinius, o rusai taip pat atvažiuoja, tvarko Lietuvoje savo karių kapines. Vis tiek žurnalistas savo darbą darydamas parengs taip, kaip jam išeina, kaip sugeba ir kaip reikia Rusijos visuomenei“, – mano ekspedicijos vadovas A. Fokas.

Tai neabejotinai yra propagandinio karo dalis ir manipuliacija figūruoja kaip pagrindinis propagandos įrankis. Pastaruoju metu Rusijos ar Rusijos finansuojamos televizijos vis dažniau bando savaip perrašyti Lietuvai svarbius ir skaudžius istorijos faktus ar dabarties įvykius. Specialistai ragino su tuo kovoti pirmiausia viešumu.

Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija