„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. lapkričio 28 d., Nr. 10 (275)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

NATO – Lietuvos saugumo garantas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
su NATO Generaliniu sekretoriumi
Jensu Stoltenbergu aplankė
Oro erdvės kontrolės centrą Karmėlavoje

Lapkričio 21 dieną, penktadienį, Lietuvoje lankėsi naujasis NATO Generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Su prieš mėnesį savo pareigas pradėjusiu eiti Aljanso vadovu Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė Karmėlavoje veikiantį Oro erdvės kontrolės centrą, kurio viena pagrindinių užduočių – koordinuoti NATO oro policijos misiją, susitiko su Lietuvos ir sąjungininkių kariais, išklausė pranešimą apie saugumo padėtį regione. Lietuvos vadovė su Generaliniu Sekretoriumi aptarė NATO kolektyvinės gynybos priemonių įgyvendinimą. Prezidentės teigimu, brutalus puolimas prieš Ukrainą tęsiasi, todėl saugumo situacija regione ir mūsų kaimynystėje išlieka sudėtinga. „Tik stiprus Aljansas yra pajėgus užtikrinti kolektyvinį saugumą. Turime kuo greičiau įgyvendinti visas ilgalaikes NATO kolektyvinės gynybos ir atgrasymo priemones, dėl kurių su NATO šalių vadovais sutarėme rugsėjį Velse“, – pabrėžė Prezidentė.

Rugsėjo 4–5 dienomis Velse įvykusiame Aljanso viršūnių susitikime patvirtintas NATO Pasirengimo veiksmų planas (Readiness Action Plan), kuris numato vadovavimo ir valdymo vadaviečių steigimą Baltijos šalyse, gynybos planų atnaujinimą pagal realias grėsmes ir ypač aukštos parengties greitojo reagavimo pajėgų sukūrimą. Prezidentė padėkojo NATO vadovui už dėmesį ir paramą Lietuvos saugumui. Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje ir iškilusias grėsmes regiono bei visos Europos saugumui, NATO jau ėmėsi būtinų priemonių saugumui Baltijos šalyse artimiausiu laikotarpiu užtikrinti. Sustiprinta oro policijos misija. Šiuo metu Baltijos šalių erdvę saugo 6 Portugalijos, 4 Kanados, 4 Vokietijos ir 4 Olandijos naikintuvai. Pratybų į Lietuvą atvyko JAV, Vengrijos ir Danijos kariai. Pasak šalies vadovės, Lietuva nuosekliai vykdo savo įsipareigojimus stiprinti krašto gynybą. Pasiektas nacionalinis susitarimas padidinti valstybės gynybos pajėgumų finansavimą iki 2 proc. BVP 2020 m. Kitąmet gynybos biudžetas jau sieks 1,3 proc. BVP. Lietuva taip pat įsteigė greitojo reagavimo pajėgas, pasirengusias atremti hibridinio karo grėsmes, ir gerina savo – kaip priimančiosios šalies, pajėgumus.

J. Stoltenbergas anksčiau ėjo Norvegijos Ministro Pirmininko pareigas, o 2014 metų spalio pradžioje pakeitė iki tol NATO Generalinio sekretoriaus pareigas ėjusį Andersą Foghą Rasmusseną.

XXI
Roberto DAČKAUS (lrp.lt)
nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija