Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. kovo 6 d., Nr. 5 (224)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Libijoje islamistai nužudė įkaitus koptus

Islamistai pasiruošę susidoroti
su savo aukomis krikščionimis

Auga nesaugumo situacija Libijoje. Islamistai, praėjus kelioms dienoms po suėmimo, barbariškai nužudė krikščionis koptus iš Egipto, juos nukirsdindami. Islamistų grupuotės „Islamo Valstybė“ išplatintame video įraše rodomi 21 egiptiečių kopto nukirsdinimo vaizdai. Visi nužudyti egiptiečiai buvo koptai ortodoksai, imigravę į Libiją dėl darbo.

Popiežiaus užuojauta

Popiežius Pranciškus vasario 17-osios rytą šv. Mišias aukojo už Libijoje nužudytus koptus krikščionis, prisiminė maldoje gedinčius jų artimuosius ir koptų ortodoksų popiežių Tavadrosą II, kuriam asmeniškai pareiškė užuojautą, vos tik sužinojęs apie kraupias Libijoje dirbusių jaunų koptų vyrų žudynes. Popiežius Pranciškus paskambino Aleksandrijos koptų ortodoksų patriarchui popiežiui Tavadrosui II ir užtikrino savo asmeninį artumą su visa Koptų Bažnyčia. Šventasis Tėvas pareiškė užuojautą ir paliudijo gilų dalyvavimą Koptų Bažnyčios skausme dėl islamistų fundamentalistų barbariškai nužudytų koptų. Popiežius Pranciškus pasakė, kad melsis už nužudytus krikščionis koptus jų laidotuvių dieną, per rytmetines šv. Mišias.

Aukodamas šv. Mišias už brolius koptus, kurie buvo nukirsdinti vien todėl, kad buvo krikščionys, popiežius Pranciškus sakė: „Meldžiamės už juos prašydami Viešpatį, kad priimtų juos kaip kankinius, meldžiamės už jų šeimas, už sunkiai prislėgtą mano brolį Tavadrosą“, – pasakė popiežius Pranciškus šv. Mišių dalyviams. Šventasis Tėvas pakvietė melstis ir už taiką Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje, primindamas visus mirusius, sužeistuosius ir pabėgėlius, kad tarptautinė bendruomenė rastų taikingus būdus, kaip išspręsti sudėtingą situaciją Libijoje.

Popiežius Pranciškus viename tos dienos susitikime su Škotijos Bažnyčios delegacija išsakė gilų skausmą ir liūdesį dėl Libijoje nužudytų krikščionių ir trumpame pasisakyme užsiminė apie kraujo ekumenizmą, nūdieną, iškalbiai liudijamą pasaulyje: „Sužinojau apie tų daugiau nei dvidešimties koptų krikščionių nužudymą. Jie nieko kito nesakė, tik: „Jėzau, padėk“. Jie buvo nužudyti vien dėl to, kad buvo krikščionys. Mūsų brolių krikščionių kraujas – garsiai šaukiantis liudijimas. Nesvarbu, kas jie – katalikai, ortodoksai, koptai, liuteronai. Jie – krikščionys! Tai – tas pats kraujas. Jų kraujas išpažįsta Kristų. Atsiminkime šiuos mūsų brolius, nužudytus vien dėl to, kad tikėjo Kristų. Drąsinkime vieni kitus eidami ekumenizmo keliu; mus tedrąsina kraujo ekumenizmas. Mūsų kankiniai yra krikščionys“, – kalbėjo Pranciškus.

Koptų patriarchas nužudytus egiptiečius krikščionis pavadino kankiniais

Aleksandrijos koptų katalikų patriarchas Ibrahimas Isakas Sidrakas (Ibrahim Isacc Sidrack) pareiškė užuojautą Libijoje barbariškai nužudytų koptų artimiesiems, o nužudytus egiptiečius krikščionis pavadino kankiniais. „Jie atidavė gyvybę dėl savo krikščioniškojo tikėjimo“, – sakė patriarchas ir pakvietė tragišką koptų ortodoksų žūtį priimti krikščioniškojo tikėjimo šviesoje. Jis tai pavadino reikšmingu poslinkiu tai, kad egiptiečių visuomenė labai vieningu nusistatymu atsiliepė į žinią apie islamistų barbariškai pralietą kraują. Patriarchas padėkojo Egipto prezidentui už greitą valdžios institucijų atsaką į teroristų pralietą kraują.

Egiptas jaučiasi įžeistas dėl pralieto jų piliečių kraujo

Egipto Katalikų Bažnyčios patriarcho sekretorius kun. Hanis Bakumas Kirulas (Hani Bakhoum Kiroulos) pabrėžė, kad tragiškas įvykis suvienijo visą kraštą, krikščionis ir musulmonus. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad aukščiausiu sunitų musulmonų bendruomenės autoritetu pripažįstama institucija, Al Azharo teologijos universitetas Kaire, tuoj pat stipriai ir nedviprasmiškai pasmerkė iš sunitų kilusių islamistų teroristų grupuotės „Islamo Valstybė“ surengtas koptų žudynes Libijoje. Patriarcho sekretorius atkreipė dėmesį į greitą Egipto karinį atsaką karo aviacijos surengtais antpuoliais prieš islamistų bazes Libijoje, ypač Dernos zonoje. Pasak jo, tai – įrodymas, kad Egipto vyriausybei visi piliečiai yra lygūs, kad Egiptas, kaip tauta, jaučiausi įžeistas dėl jų pralieto kraujo. Egipto prezidentūra visoje šalyje paskelbė septynių dienų gedulą dėl 21 koptų krikščionio žudynių.

Libijos katalikų ganytojo mintys

Libijoje vieningos politinės valdžios nebuvimas sudarė palankias sąlygas įvairių grupių islamistų teroristams susivienyti po grupuotės „Islamo valstybė“ vėliava. Islamistų kovotojai Libijoje įžengė į sostinę Tripolį. Tripolio Apaštališkasis vikaras pranciškonas vyskupas Džiovanis Inočensas Martinelis (Giovanni Innocenzo Martinelli), kalbėdamas apie dramatišką situaciją Libijoje, iš kurios dėl nesaugumo jau išvyko vos ne visi užsieniečiai iš Vakarų šalių, sakė, kad jis evakuotis su krikščionių bendruomene nesirengia. „Esame pasiryžę liudyti, kas mes esame ir ką veikiame Libijoje. Nekyla klausimas, ar turiu pasilikti čia; čia mūsų bendruomenė, nejaugi paliksiu krikščionis vienus. Netrūksta baimės, grupė filipiniečių katalikų pasiliko, mes čia liudijame tai, ką liepia daryti Jėzus. Nieko daugiau“, – teigė Libijos katalikų ganytojas. Paklaustas, ar gali laisvai išeiti iš namų, vyskupas patvirtino, kad gali, tačiau „gali įvykti, kad sulaikys ir pareikš: „Esi prieš islamą“ ir bus viskas...“ Ganytojas užsiminė apie „dviprasmišką padėtį“, kuri susidarė todėl, kad nevyksta dialogas. „Jau seniai jo trūko. Reikia viską pradėti iš naujo. Tai – tarptautinės bendruomenės uždavinys, ji turėtų suvokti, jog reikia pradėti dialogą su Libija, kuri yra suskilusi ir jai nepavyksta atrasti vidinės vienybės. Mes turime būti Libijos vienybės įrankiai, pirmiausia padedantys kraštui susivienyti, paskui galima visa kita, – sakė vyskupas Dž. I. Martinelis OFM. – Mums rūpėjo jų nafta, tenkinome savo interesus, bet nepasirūpinome pagarbiu, nuoširdžiu žmogiškuoju dialogu su kraštu, o ypač su musulmonų bendruomene. Reikia padėti Libijai persigalvoti, tačiau tik ne jėgos veiksmais, o dialogu. Tai yra svarbiausia“.

Rytų Bažnyčių Kongregacijos nariai prašė smurtautojų širdžių atsivertimo

Rytų Bažnyčių Kongregacijos nariai irgi meldėsi už Artimųjų Rytų tautų taiką. Jie išreiškė savo artumą Koptų Bažnyčios popiežiui, koptų tikintiesiems ir visiems Egipto gyventojams dėl koptų krikščionių nužudymo Libijoje. Neeiliniame Kongregacijos posėdyje dalyvavo katalikų koptų patriarchas Ibrahimas Sidrakas (Ibrahim Sidrak). Pavesdami žuvusiųjų sielas Viešpačiui ir jo prašydami paguosti žuvusiųjų artimuosius, Rytų Bažnyčių kongregacijos nariai prašė Švenčiausiąją Dievo Motiną, Taikos Karalienę, išmelsti smurtautojų širdžių atsivertimą, sužadinti išmintingus sprendimus Tautų bendruomenėje bei suteikti taiką Artimųjų Rytų tautoms.

Koptų Bažnyčios martirologe – nužudytų krikščionių vardai

Aleksandrijos patriarchas koptų popiežius Tavadrosas II pranešė, jog Libijoje islamistų nužudyto 21 krikščionio vardai bus įrašyti į Koptų Bažnyčios martirologą ir kasmet vasario 15 dieną jie bus minimi liturgijoje kaip šventieji kankiniai. Egipto koptų savaitraštis, pranešdamas apie patriarcho sprendimą, informavo, kad Egipto vyriausybė skyrė rentas nužudytų krikščionių šeimoms. Nužudytųjų artimieji kas mėnesį gaus po 1500 Egipto svarų (maždaug po 170 eurų), tai yra šiek tiek daugiau nei šiuo metu Egipte nustatytas minimalus mėnesinis atlyginimas.

Pagal Vatikano radiją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija