Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugpjūčio 14 d., Nr. 15 (234)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šventojo Tėvo katechezė

Popiežius Pranciškus per bendrąją
audienciją laimino jaunavedžius

Antrą sąjungą sudariusieji nėra ekskomunikuoti!

Rugpjūčio 3-iąją, po mėnesio pertraukos, Vatikane vėl vyko Šventojo Tėvo trečiadienio bendroji audiencija. Popiežius Pranciškus joje tęsė katechezių ciklą apie šeimą. Dabar Šventasis Tėvas kalbėjo apie tuos, kurie išgyveno santuokinio ryšio žlugimą ir užmezgė naują sąjungą. Bažnyčia gerai žino, kad tokia situacija prieštarauja krikščioniškam sakramentui. Vis dėlto jos žvilgsnis kyla iš motiniškos širdies, kuri, skatinama Šventosios Dvasios, visada ieško asmenų gėrio ir išgelbėjimo, todėl jaučia pareigą vardan tiesos ir meilės skirti situacijas. Taip rašė šventasis Jonas Paulius II apaštaliniame paraginime „Familiaris consortio“ (nr. 84), nurodydamas skirtumą tarp tų, kurie patyrė skyrybas ir kurie jas nulėmė. „Reikia tai skirti“, – sakė Popiežius.

Ir jei pažvelgsime į naujus ryšius mažų vaikų akimis, dar labiau pamatysime skubų poreikį mūsų bendruomenėse plėtoti tikrą svetingumą tiems, kurie gyvena tokiomis sąlygomis. Svarbu, kad bendruomenė visada būtų atidi asmenims, ypač mažiesiems. Jie yra tie, kurie labiausiai kenčia šiose situacijose. Kaip, beje, galėtume rekomenduoti tiems tėvams viską padaryti ugdant vaikus krikščioniškam gyvenimui, rodant tvirto ir praktikuojamo tikėjimo pavyzdį, jei juos pačius laikytume atokiai nuo bendruomenės gyvenimo, tarsi būtų ekskomunikuoti? Reikia elgtis taip, kad nebūtų pridėta papildoma našta vaikams. Deja, tokių vaikų ir jaunuolių skaičius yra iš tiesų didelis. Svarbu, kad jie jaustų Bažnyčią kaip visiems atidžią motiną, pasiruošusią išklausyti ir susitikti.

„Pastaraisiais dešimtmečiais, tiesą pasakius, Bažnyčia ir nebuvo nejautri ar tingi, – sakė Pranciškus. – Padedant ganytojų įsigilinimui, vedant ir patvirtinant mano pirmtakams, smarkiai sustiprėjo sąmoningumas, kad yra būtinas broliškas ir atidus svetingumas meilėje ir tiesoje tiems pakrikštytiesiems, kurie pradėjo naują sugyvenimą žlugus sakramentinei santuokai. Šie asmenys nėra ekskomunikuoti, – pabrėžė popiežius Pranciškus, pakartodamas tai du kartus. – Tad jokiais būdais nėra traktuotini kaip tokie, jie yra Bažnyčios dalis“.

Primindamas Benedikto XVI žodžius, kad „lengvų receptų“ nėra, Šventasis Tėvas kreipiasi į ganytojus, prašydamas atvirai ir nuosekliai parodyti bendruomenės pasiruošimą priimti ir padrąsinti tuos, kurie gyvena naujose sąjungose, kad išgyventų ir ugdytų savo priklausomybę Kristui ir Bažnyčiai per maldą, Dievo Žodžio klausymą, dalyvavimą liturgijoje, krikščionišką vaikų ugdymą, meilę ir tarnavimą vargšams, įsipareigojimą taikai ir teisingumui.

Biblinis Gerojo Ganytojo atvaizdas apibendrina misiją, kurią Jėzus gavo iš Tėvo: atiduoti gyvybę už žmones. Toks nusistatymas yra pavyzdys ir Bažnyčiai, kuri priima savo vaikus kaip motina, dovanojanti jiems gyvenimą. Bažnyčia visada turi būti atviri, neužrakinami namai. Visi vienokiu ar kitokiu būdu gali dalyvauti bažnytiniame gyvenime ir būti bendruomenės dalimi.

Panašiai visi krikščionys yra pakviesti imituoti Gerąjį Ganytoją. Ypač krikščioniškos šeimos gali su juo bendradarbiauti rūpindamosi sužeistomis šeimomis, priimdamos į bendruomenes. „Kiekvienas teatlieka savo dalį, elgdamasis pagal pavyzdį Gerojo Ganytojo, kuris pažįsta kiekvieną savo avį ir nė vienos neatstumia dėl savo begalinės meilės“, – kalbėjo popiežius Pranciškus.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija