Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugpjūčio 14 d., Nr. 15 (234)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kryžių kalne – apie pagarbą kryžiui

Kryžių kalno atlaiduose vienuolės
atnaujino savo įžadus

Šiaulių vyskupas Eugenijus
Bartulis vadovauja eisenai
iš Šiaulių Katedros į Kryžių kalną

Liepos 26 dieną, sekmadienį, tikintieji šventė Kryžių kalno atlaidus. Pirmą kartą Eucharistija švęsta rekonstruotoje koplyčioje, kurioje prieš 22 metus šv. Mišias aukojo popiežius Jonas Paulius II. Susirinko Lietuvos vyskupai bei Latvijos vyskupas iš Jelgavos Edvards Pavlovskis. Pašvęstojo gyvenimo metų proga vienuoliai atnaujino įžadus.

Atlaidų išvakarėse Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis Kryžių kalne vadovavo Kryžių kelio maldai. Šios vigilijos metu jis pašventino pastatytas IV ir V Kryžiaus kelio stotis.

Atlaidų dieną į Kryžių kalną plūdo tikintieji. Kelios grupės atėjo pėsčiomis. Gausiausia – 11 val. išėjusi iš Šiaulių Katedros vadovaujant Šiaulių vyskupui.

Anot Šiaulių Katedros klebono kun. Egidijaus Venckaus, piligrimystė į Kryžių kalną liudijo veržlią ir džiaugsmingą Bažnyčią. Kunigas žygio metu kvietė į susitikimą su gamta ir su rožinio malda. Nuo 14 val. Kryžių kalne buvo klausoma išpažinčių. Prie kunigų iškart nusidriekė eilutės.

Rekonstruota popiežiaus Jono Pauliaus II šv. Mišių koplyčia buvo didžiausia Atlaidų naujiena. Koplyčios kryžių, altorių ir pultą, prie kurio skaitomas Dievo žodis, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pašventino atlaidų išvakarėse, o pačią koplyčią – prieš atlaidų šv. Mišias.

Apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana) džiaugėsi galimybe švęsti Eucharistiją šioje istorinės reikšmės koplyčioje. Po šv. Mišių nuncijus iškilmingai įteikė Šventojo Tėvo palaiminimą koplyčią rekonstravusiam jos autoriui architektui Algimantui Juknai. Eucharistijai vadovavęs apaštališkasis nuncijus priminė, kad nepamirštumėte pasididžiavimo, kad turime Kryžių kalną, kuris yra gyvenimas.

Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ pamoksle teigė, kad „kryžių gerbia milijardai žmonių pasaulyje. Kryžius yra įspūdingas ir labai stiprus ženklas, neleidžiantis abejingai praeiti pro šalį. Kryžių kalnas, ant kurio stovi tūkstančiai kryžių ir kryželių, dar stipriau veikia mūsų protą ir širdis, nes čia už kiekvieno pastatyto kryžiaus slypi reikšmingi konkretaus žmogaus gyvenimo faktai“. Arkivyskupas Kryžių kalną vadino Lietuvos žmonių tikėjimo, vilties, laisvės kalnu. „Kai kunigas Algirdas Mocius ir daug kitų žmonių ant savo pečių nešė ar vežė kryžius į šį kalną, jų žingsniai vedė į Lietuvos laisvę“, – sakė arkiv. S. Tamkevičius SJ.

Pašvęstojo gyvenimo metais didelis dėmesys skirtas vienuoliams. Po pamokslo prieš koplyčią sustoję vienuoliai ir vienuolės atnaujino savo įžadus. Pašvęstojo gyvenimo nariai talkino ir liturgijoje skaitydami skaitinius, atnešdami atnašas.

Atlaidų metu giesmėmis Viešpatį šlovinusį Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos chorą Šiaulių ganytojas apibūdino kaip tą, kuris neslepia talentų ir naudoja juos Dievo garbei.

Pagal siauliuvyskupija.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija