Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugpjūčio 14 d., Nr. 15 (234)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė Motinos Teresės įpėdinė

Dabartinė kongregacijos vadovė
ses. Marija Prema Pyrik
ir sesuo Nirmala Joši prie
pal. Motinos Teresės portreto

Sesers Nirmalos šermenys

Sesuo Nirmala Joši ir pal. Motina Teresė

Birželio 22-osios naktį mirė Nirmala Joši (Nirmala Joshi), buvusi Motinos Teresės seserų kongregacijos vyresnioji, perėmusi vadovavimą iš Dievo meilės misionierių seserų kongregacijos steigėjos pal. Motinos Teresės. 81 metų vienuolė mirė dėl inkstų nepakankamumo, sunkios širdies ligos. Buvusi kongregacijos vyresnioji buvo pašarvota Kolkatos Šv. Jono bažnyčioje, vėliau jos kūnas perkeltas į kongregacijos namus Kalkutos priemiestyje Tengrą. Laidotuvės įvyko kongregacijos namuose Kalkutoje. Ten palaidota ir pal. Motina Teresė.

Sesuo Nirmala Joši gimė 1934 metais nepaliečių kilmės šeimoje rytiniame Indijos didmiestyje Rančyje, kuomet Indija priklausė Britanijos kolonijinei imperijai. Nors tėvai buvo induistai, Nirmala mokėsi misionierių krikščionių mokykloje. Sužinojusi apie pal. Motinos Teresės veiklą troško dalytis jos tarnyste. Pakrikštyta Katalikų Bažnyčioje įstojo į Meilės misionierių kongregaciją.

Nirmala baigė aukštuosius mokslus, įgijo politinių mokslų magistro laipsnį ir tapo viena iš pirmųjų kongregacijos vienuolių, vadovavusių užsienio misijai, kai buvo pasiųsta į Panamą. 1976 metais sesuo Nirmala įsteigė kontempliatyviąją kongregacijos atšaką, jai vadovavo, kol buvo išrinkta Motinos Teresės įpėdine 1997 metais, po šešių mėnesių po kongregacijos steigėjos mirties.

Ses. Nirmala – pirmoji ir tiesioginė pal. Motinos Teresės įpėdinė – du kartus buvo išrinkta kongregacijos vadove ir jos kandidatūra 2009 metais buvo keliama trečiajai kadencijai, tačiau ji pati paprašė netvirtinti jos vyresniąja dėl sveikatos ir galimybės pasišvęsti kontempliatyviam gyvenimui. Tada vyresniąja buvo išrinkta dabartinė kongregacijos vadovė, vokiečių kilmės ses. Marija Prema Pyrik (Maria Prema Pierick).

Meilės misionierių kongregaciją 1950 metais įsteigė pal. Motina Teresė iš Kalkutos (1910–1997), albanų kilmės Nobelio taikos premijos laureatė. Visame pasaulyje veiklą išplėtojusi Meilės Misionierių kongregacija turi du vienuolinius centrus Lietuvoje – Vilniuje ir Kretingoje. Kongregacijai priklauso daugiau kaip 5 tūkstančiai vienuolių, gyvenančių 757 kongregacijos namuose ir vykdančių gailestingumo darbus 133 pasaulio šalyse.

Popiežius Pranciškus neeilinio Gailestingumo jubiliejaus kalendoriuje Gailestingumo tarnų ir savanorių diena paskyrė rugsėjo 5-ąją, – pal. Motinos Teresės liturginio minėjimo dieną.

Pagal Vatikano radiją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija