Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugpjūčio 28 d., Nr. 16 (235)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šventė saleziečių įkūrėjo 200 metų gimimo sukaktį

Šv. Jonas Boskas

Ne mažiau kaip 10 tūkst. žmonių, daugiausia jaunimo, dalyvavo šv. Jono Bosko 200 metų gimimo sukakties minėjime Italijoje. Visą savaitę prieš Žolinę jubiliejiniai renginiai vyko saleziečių centre – Marijos, Krikščionių pagalbos, bažnyčioje Turine, kurioje saugomos šv. Jono Bosko relikvijos, ir šalia Turino esančioje jo gimimo vietoje. Čia, už maždaug 35 kilometrų į rytus nuo Turino esančioje Kunigo Bosko kalvos (Colle Don Bosco) vietovėje, vyko pagrindinės J. Bosko gimimo jubiliejaus iškilmės. Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų iškilmės vakarą ir Jono Bosko gimimo jubiliejaus vigilijoje jaunimas dalyvavo kelias valandas trukusiame maldos budėjime, o kitą dieną, sekmadienį (rugpjūčio 16-ąją), – keturių šimtų kunigų koncelebruotose šv. Mišiose.

Šeštadienio vakarą vykusiame budėjime ypatingo dėmesio susilaukė saleziečio iš Sirijos, kunigo Muniro El Rai liudijimas. „Mano tėvynėje ir visuose Artimuosiuose Rytuose šiandien nelengva kalbėti apie atleidimą. Mano gimtasis miestas Alepas, turėjęs 3 milijonus gyventojų, šiandien yra turbūt labiausiai suniokota vieta visame pasaulyje. Aš klausiau mūsų jaunimo, ar jis sugeba atleisti priešams. Klausiau merginos, kuri keturis mėnesius buvo džihadistų vergė; klausiau jauno mokytojo, kurio kūdikis mirė jam ant rankų, snaiperio nušautas. Jie sako, kad sunku atleisti. Jie neturi neapykantos, bet nesugeba atleisti, ir nepaisydami viso skausmo, jie meldžia, kad Jėzus padėtų jiems atleisti“, – kalbėjo salezietis iš Sirijos.

Šv. Mišioms šv. Jono Bosko gimimo 200 metų jubiliejaus proga rugpjūčio 16-osios sekmadienį vadovavo saleziečių generalinis vyresnysis t. Angelas Fernandesas Artimė (Angel Fernandez Artime) SDB. Homilijoje jis akcentavo šv. Jono Bosko artumą vargšams ir pasaulio apleistiesiems. Jis labai rimtai paėmė į širdį Jėzaus žodžius, kad, jei kas nori būti pirmas, tebūna paskutinis ir visiems tetarnauja. Žinome, kad tiek Jėzui, tiek ir kunigui Jonui Boskui tie „visi“ buvo labiausiai nuskriausti mažutėliai.

Saleziečių vadovas homilijoje paminėjo ir jubiliejaus proga šiai kongregacijai atsiųstą popiežius Pranciškaus laišką. Kun. A. F. Artimė dėkojo Šventajam Tėvui už laišką ir patikino, kad jis bus saleziečiams jų veiklos programa.

Jonas Boskas gimė 1815 m. rugpjūčio 16 d. Šiaurės Italijos Pjemonto regione. Būdamas jaunas kunigas greitai susidūrė su apleistų miesto vaikų materialiniu ir moraliniu skurdu.

Matydamas likimo valiai paliktus skurstančių miestiečių šeimų vaikus, J. Boskas pradėjo jais rūpintis, kurti amatų mokyklas, rūpintis jų humanišku ir krikščionišku auklėjimu. Šventojo kunigo Bosko Turine pradėtos kurti oratorijos (maldos ir susitikimų vietos bei amatų mokyklos) ilgainiui išaugo į pasaulinio masto rūpinimosi vaikais ir jaunimu tinklą. Kai 1888 metais šv. Jonas Boskas mirė, jo įkurta kongregacija ir kunigų saleziečių vadovaujamos vaikų globos institucijos ir amatų mokyklos jau buvo paplitusios po visą Italiją ir už jos ribų. Popiežius Pijus XI kunigą Boską 1929 metais paskelbė palaimintuoju, o 1934 metais – šventuoju.

Šiuo metu šv. Jono Bosko įkurti saleziečiai veikia beveik visame pasaulyje, beveik 130 pasaulio valstybių. Jų yra ir Lietuvoje (Vilniuje, Šv. Jono Bosko parapijoje). Saleziečių kongregacijai priklauso apie 15,5 tūkstančių narių, iš kurių apie 10,5 tūkst. yra kunigai. Saleziečių namų, parapijų ir kitokių židinių skaičius pasaulyje siekia 1800.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija