Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugsėjo 11 d., Nr. 17 (236)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Estija mini 800 metų paaukojimo Marijai sukaktį

Estijos apaštališkasis
administratorius
vysk. Filipas Žordonas

1215 metais, pritariant popiežiui Inocentui III, Livonija buvo paaukota Švč. Mergelei Marijai. Nuo to laiko greta tradicinio Livonijos vardo imtas naudoti (net ir oficialiuose dokumentuose) Terra Mariana – Marijos Žemės – vardas.

Sukakties proga rugsėjo 6 dieną Talino Šv. Petro ir Pauliaus katalikų katedroje vyko pamaldos, kurių metų atnaujintas Livonijos – šiandien Estijos ir Latvijos – paaukojimas Marijai. Pamaldoms vadovavo Estijos apaštališkasis administratorius vysk. Filipas Žordonas (Philippe Jourdan) ir Rygos arkivyskupas Zbignevas Stankevičius (Zbigņevs Stankevičs).

Sukakties proga Estijoje numatoma ir kitų renginių, ne tik religinių, bet ir valstybės rengiamų minėjimų, kurie vyks iki metų pabaigos. Beje, Marijos Žemės vardu pavadintas ir pagrindinis šiuolaikinės Estijos valstybinis apdovanojimas – Terra Mariana ordinas.

Šiandien Estijos visuomenė, tradiciškai protestantiška, yra labai laicizuota. Katalikai joje sudaro negausią mažumą. Praėjus keliems šimtmečiams po reformacijos, 1924 metais buvo įkurta Estijos apaštališkoji administracija ir jos vadovu paskirtas jėzuitas vyskupas Edvardas Profitlichas (Edward Profittlich). Sovietinės okupacijos dešimtmečiais jos veikla nutrūko ir buvo atnaujinta tik Estijai tapus nepriklausoma valstybe. Iš pradžių Estijos apaštališkajai administracijai vadovavo Vilniuje reziduojantys nuncijai. 2005 metais Estijos apaštališkuoju administratoriumi buvo paskirtas „Opus Dei“ prelatūros narys prancūzas vyskupas F. Žordonas. Šiuo metu Estijos katalikų bendruomenė turi 9 parapijas ir apie 6 tūkst. narių.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija