Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugsėjo 11 d., Nr. 17 (236)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė Vengrijos kardinolas

Kardinolas Laslas Paškajus

Rugpjūčio 17-osios rytą, eidamas 89-uosius metus, mirė buvęs Vengrijos Katalikų Bažnyčios primas, vienuolis pranciškonas ir kardinolas Laslas Paškajus (Laszló Paskai). Jis 15 metų, nuo 1987 iki 2002, buvo X amžiuje Vengrijos karaliaus šv. Stepono įsteigtos Estergomo metropolijos ganytojas. Pasitraukusiam iš aktyvios ganytojiškos veiklos kardinolui L. Paškajui buvo suteiktas Estergomo-Budapešto arkivyskupo emerito titulas.

L. Paškajus gimė Šegede, Vengrijos pietuose, 1927 metais. Pas Mažesniuosius brolius atėjo būdams 18 metų, o amžinuosius įžadus davė būdamas 22 metų. Įšventintas pranciškonų kunigu tarnavo Nagyvarado vyskupijoje, vėliau dėstė Šegedo kunigų seminarijoje, tapo tarpdiecezinės kunigų seminarijos vadovybės narys, prefektas ir dvasios tėvas. Šias pareigas ėjo ir Budapešto kunigų seminarijoje, o 1973 metais jam buvo pavestos jos rektoriaus pareigos. Dėstė filosofiją, askezę ir liturgiją.

Pal. Paulius VI 1978 metais L. Paškajų paskyrė Vespremo apaštališkuoju administratoriumi ir vyskupu. Po metų popiežius Jonas Paulius II jį paskyrė Vespremo vyskupu ordinaru ir po poros metų perkėlė į Kalocos arkivyskupiją koadiutoriumi. 1986 metais jis buvo išrinktas Vengrijos vyskupų konferencijos pirmininku, po metų paskirtas Estergomo-Budapešto arkivyskupu ir Vengrijos primu, dar po metų – kardinolu.

Estergomo-Budapešto arkivyskupas L. Paškajus pakvietė į Vengriją popiežių Joną Paulių II ir jį lydėjo kelionėje 1991 metų rugpjūčio 16–20 dienomis. Tais pačiais metais į Eztergomo katedrą perkėlė Budapešte garsaus savo pirmtako, kardinolo Josefo Mindsenčio žemiškus palaikus iš Mariacelio šventovės Austrijoje. 2005 metais dalyvavo konklevoje, kurioje išrinktas popiežius Benediktas XVI.

Popiežius Pranciškus pareikšdamas užuojautą velionio įpėdiniui Estergomo-Budapešto soste kardinolui Peteriui Erdo dėkojo Dievui už ilgametę velionio tarnystę Bažnyčiai Vengrijoje, patikino, jog dvasiškai dalyvaus laidotuvių liturgijoje, ir suteikė Apaštališkąjį palaiminimą. Kardinolo L. Paškajaus laidotuvių šv. Mišios vyko rugpjūčio 21 dieną Estergomo-Budapešto katedroje.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija