Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. spalio 9 d., Nr. 19 (238)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ilgiausia Pranciškaus kelionė – už Atlanto

Šventąjį Tėvą pasitinka
Kubos prezidentas Raulis Kastro

Jungtinių Tautų Organizacijos
būstinėje popiežius Pranciškus kreipėsi
į generalinės asamblėjos dalyvius

Popiežius Pranciškus susitiko ir su
buvusiu Kubos vadovu Fideliu Kastro

Popiežių Pranciškų pasitinka
JAV prezidentas Barakas Obama

Popiežius Niujorko „Ground Zero“
memoriale su religijų atstovais
prisiminė 2001 metų rugsėjo
11-osios tragediją

Šventąjį Tėvą sveikina Kubos vaikai

Šventasis Tėvas pagerbia Kobrės
Gailestingąją Dievo Motiną

Rugsėjo 19-ąją, šeštadienį, popiežius Pranciškus pradėjo dešimtąją tarptautinę apaštališkąją kelionę. Jis vyko kitapus Atlanto – į Kubą ir Jungtines Amerikos Valstijas. Popiežiaus lėktuvas Kuboje, sostinės Havanos oro uoste, nusileido po beveik 12 valandų trukmės skrydžio. Čia įvyko pirmasis oficialus susitikimas su Kubos valstybės ir Katalikų Bažnyčios Kuboje lyderiais. Popiežių pasitiko šalies prezidentas Raulis Kastro ir Havanos arkivyskupas kardinolas Chaimė Ortega (Jaime Ortega). Po iškilmingo pasitikimo, popiežius Pranciškus pirmą kartą kreipėsi į Kubos valstybės ir Bažnyčios atstovus, per juos į visus kubiečius, dėkodamas už galimybę atvykti, už svetingą priėmimą, nepamiršdamas ir tų, kurie organizavo jo kelionę. Popiežius paprašė jo sveikinimus perduoti ir tiems, kurių dėl įvairių motyvų šioje kelionėje jis nesutiks, visiems pasaulyje pasklidusiems kubiečiams. Popiežius priminė, jog jo kelionė sutampa su Kobrės šventovės Gailestingosios Mergelės paskelbimo Kubos globėja šimtmečiu. Havaną ir kelias kitas pirmąsias gyvenvietes, šiandien tapusias dideliais miestais, įsteigė ispanų užkariautojai XVI amžiaus pradžioje. Šiandien čia gyvena daugiau nei du milijonai žmonių, penktadalis visų šalies gyventojų. Havanos senamiestyje stovi Nekaltai Prasidėtai Mergelei Marijai dedikuota katedra. Havanos arkivyskupijos teritorijoje gyvena beveik keturi milijonai žmonių, iš kurių du trečdaliai yra katalikai. Vakarienei ir poilsiui po kelionės Popiežius nuvyko į apaštalinę nunciatūrą.

Rugsėjo 20-osios, sekmadienio, rytą Havanos Revoliucijos aikštėje popiežius Pranciškus aukojo šv. Mišias ispanų kalba, dešimčiai vaikų suteikė Pirmąją Komuniją. Tai – pirmas toks atvejis Popiežiaus kelionių istorijoje.

Dar vienas susitikimas sekmadienį buvo skirtas jaunuoliams t. Felikso Varelos studijų centre, įsteigtame Havanos arkivyskupijos. Popiežius kreipėsi į jaunuolius kubiečius ir sakė neįsivaizduojąs jauno žmogaus, kuris nesugeba svajoti.

Po susitikimo su prezidentu R. Kastro, Popiežius nuvyko į Havanos Nekaltai Pradėtosios Švč. Mergelės katedrą. Pakeliui stabtelėjo Švč. Jėzaus Širdies ir Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje, kur jo labai laukė broliai jėzuitai bei tikintieji.

Sekmadienį popiežius Pranciškus susitiko ir su buvusiu Kubos vadovu Fideliu Kastro.

Pirmadienį, rugsėjo 21-ąją, iš pat ryto iš sostinės Havanos Popiežius išvyko į rytinėje Kubos salos dalyje esantį Holginą – trečią pagal dydį Kubos miestą, turintį apie pusantro milijono gyventojų. Holgino vyskupijai priklauso kiek daugiau nei 400 tūkst. tikinčiųjų, taigi tik maždaug kas trečias vietinis gyventojas laiko save tikinčiuoju. Pagrindinėje miesto aikštėje popiežius Pranciškus per Šv. Mato šventę aukojo šv. Mišias.

Iš Holgino popiežius Pranciškus vėl atvyko į oro uostą ir po valandėlės skrydžio nusileido Kubos Santjago miesto aerouoste. Tai – antrasis pagal dydį miestas šalyje. Kubos Santjago arkivyskupijos teritorijoje gyvena daugiau kaip milijonas asmenų, ketvirtadalis iš jų yra katalikai. Netoli miesto stovi visoje šalyje garsi Kobrės Gailestingumo Dievo Motinos šventovė. Iš oro uosto popiežius nuvyko į Bazilijaus Didžiojo seminariją, kurioje jau buvo parengtas kambarys jo nakties poilsiui. Ši seminarija yra viena iš seniausių katalikiškų ir švietimo institucijų šalyje, įsteigta 1722 metais. Jos salėje pirmadienio vakare Popiežius susitiko su Kubos vyskupais. Bažnyčia Kuboje turi tris arkivyskupijas, aštuonias vyskupijas ir 16 vyskupų – ordinarų, augziliarų ir emeritų.

Paskui popiežius Pranciškus atvyko prie Kobrės Gailestingumo Dievo Motinos šventovės, svarbiausio katalikų piligriminio centro. Pranciškus priklaupė prie altoriaus, kurio papėdėje yra Marijos statulėlė, sukalbėjo maldą ir netrukus grįžo į seminarijos patalpas vakarieniauti, ilsėtis. Apsilankymo proga Popiežius padovanojo Kobrės Marijai ypatingą puokštę sidabrinių rožių su keramikiniais žiedais sidabrinėje vazoje, papuoštoje popiežiaus herbu. Antradienį, rugsėjo 22-ąją, jis Kubos Santjago katedroje vadovavo Votyvos Gailestingosios meilės Marijos šv. Mišioms, o baigdamas vizitą Kuboje, susitiko su šeimomis.

Rugsėjo 22-ąją, antradienį, Šventasis Tėvas išvyko iš Kubos Santjago, o po keturių valandų skrydžio jo lėktuvas nutūpė Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vašingtono Generolo Franko Maksvelo Endriaus (Frank Maxwell Andrews) karinių oro pajėgų bazėje. Rugsėjo 22-osios pavakare Karinių oro pajėgų bazėje popiežių Pranciškų pasitiko JAV prezidentas Barackas Obama su žmona ir vyskupijų vadovai. Po privataus pokalbio su prezidentu Popiežius išvyko į apaštališkąją nunciatūrą. Joje pernakvojęs trečiadienio rytą atvyko į JAV prezidentūrą, kur prie Baltųjų rūmų jį pasitiko prezidentas B. Obama su šeima, vyriausybės nariai ir parlamentarai, užsienio šalių diplomatai, JAV vyskupai ir keli tūkstančiai žmonių, atstovaujančių Amerikos katalikų bendruomenei ir visai visuomenei. Tarp jų buvo ir būrelis Amerikos lietuvių, kartu su Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegatu užsienio lietuvių sielovadai prel. Edmundu Putrimu. Popiežius padėkojo prezidentui B. Obamai už kvietimą atvykti į šią šalį. „Aš pats esu emigrantų šeimos vaikas, – sakė Pranciškus, – tad labai džiaugiuosi, galėdamas lankyti šalį, kurią panašios šeimos sukūrė“.

Vašingtono katedroje popiežius Pranciškus susitiko su beveik visais keturiais su puse šimto vyskupijoms vadovaujančių ganytojų, augziliarų ir emeritų.

Rugsėjo 23 dieną, trečiadienį, popiežius Pranciškus vadovavo kanonizacijos šv. Mišioms prie Vašingtono nacionalinės šventovės – Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bazilikos. Čia ispanų pranciškonas Junipero Serra buvo paskelbtas šventuoju.

Rugsėjo 24-osios, ketvirtadienio, ryte popiežius Pranciškus kreipėsi į JAV Kongreso narius. Pirmą kartą istorijoje Popiežius kreipėsi į aukščiausią šios didžios demokratijos šalies politinę instituciją, dalyvaujant valstybės sekretoriui ir prezidento kabineto nariams, diplomatams, Aukščiausiojo teismo teisėjams. Po kalbos Kongrese Šventasis Tėvas išėjo į balkoną pasveikinti ir palaiminti minios tikinčiųjų. Paskui popiežiaus užsuko į Vašingtono Šv. Patriko parapijos šalpos centrą, susitiko su dviem šimtais miesto gatvėse gyvenančių benamių žmonių, palaimino naują centro koplyčią ir valgyklą.

Po pietų Šventasis Tėvas išskrido į Niujorką. Tiesiai iš oro uosto atvyko į Niujorko katedrą ir vadovavo mišparams, kuriuose dalyvavo kunigai, vienuoliai ir seminaristai.

Penktadienį, rugsėjo 25-ąją, popiežius Pranciškus Niujorko „Ground Zero“ memoriale su religijų atstovais prisiminė rugsėjo 11-osios tragediją ir pagerbė jos aukas. Religijų atstovų akivaizdoje Šventasis Tėvas visų šios tragedijos sukrėstų žmonių vardu meldė, kad Dievas panašių baisių įvykių akivaizdoje apšviestų ir vestų žmoniją, paskui apsilankė memorialo muziejuje, jam buvo parodyta iš griuvėsių ištraukta kryžiaus formos nuolauža ir Šventasis Raštas.

Penktadienis, rugsėjo 25-oji, buvo neeilinė diena Jungtinių Tautų Organizacijos būstinėje. Čia apsilankė popiežius Pranciškus. Jis ne tik susitiko su JT generaliniu sekretoriumi Ban Ki Munu, personalu, darbuotojais, generalinių asamblėjų pirmininkais, bet ir kreipėsi į generalinės asamblėjos dalyvius. Popiežius vizito Niujorke pabaigoje apsilankė Brukline, pietiniame ir pačiame didžiausiame Niujorko rajone, imigrantų vaikų lankomoje Angelų Karalienės mokykloje.  Šv. Mišios vyko didžiulėje sporto arenoje „Madison Square Garden“.

Rugsėjo 26-ąją, šeštadienį, popiežius Pranciškus iš Niujorko atskrido lėktuvu į Filadelfiją. Iš oro uosto nuvažiavo į Šv. Petro ir Pauliaus katedrą, kurioje jį pasitiko Pensilvanijos valstijos vyskupai, kunigai, diakonai ir vienuoliai. Popiežius čia aukojo Votyvos šv. Mišias.

Šeštadienį Šventasis Tėvas Filadelfijoje dalyvavo VIII Pasaulinio šeimų susitikimo Šeimų šventės vigilijoje vieno iš JAV kūrėjų Bendžamino Franklino bulvare. Vakare daugybė tūkstančių žmonių dalyvavo Šeimų susitikimo budėjime kartu su popiežiumi Pranciškumi. Vėliau Šventasis Tėvas susitiko su vyskupais Filadelfijos Šv. Karolio Boromėjaus kunigų seminarijoje. Pakeliui į šv. Mišias popiežius Pranciškus dar buvo nuvykęs aplankyti kalinių pataisos kolonijoje.

Rugsėjo 27-osios rytą šimtai tūkstančių žmonių meldėsi su Popiežiumi sekmadienio šv. Mišiose, kuriomis buvo užbaigta Filadelfijoje visą savaitę trukusi tarptautinė šeimų šventė.

Popiežiaus lėktuvas rugsėjo 28-ąją, pirmadienį, nutūpė Romos tarptautiniame Čiampino oro uoste.

Pagal Vatikano radiją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija