Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. spalio 23 d., Nr. 20 (239)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Rožinio mėnesio pradžia

Klier. Raimundo Zimkos nuotraukos

Spalio mėnuo Visuotinėje Katalikų Bažnyčioje yra skirtas Švč. Mergelei Marijai, Šv. Rožinio Karalienei, ir rožinio maldai. Tikintieji kasdien kviečiami bažnyčiose, koplyčiose, savo namuose ar pavieniui kalbėti po vieną, vis kitą Rožinio dalį. Tradiciškai Telšių vyskupijoje šis mėnuo iškilmingai pradedamas Palangoje, prie seniausios Lietuvoje Lurdo grotos, esančios Birutės kalno papėdėje. Spalio 1 dieną 16 val. procesijos būdu, giedant Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikams, jų vadovams, diakonams, vadovaujant Telšių vyskupijos ganytojui vyskupui ordinarui Jonui Borutai SJ, kartu su tikinčiaisiais buvo susirinkta prie Lurdo, o rožinio maldai vadovavo pats Telšių vyskupas. Jis pasveikino visus susirinkusiuosius ir padrąsino nuoširdžiai kreipti į Dievo Motiną. Rožinio malda, sakė vyskupas, ne kartą buvo didžiulė pagalba istorijos vingiuose įvairiose tautose. Kai būdavo kritiška situacija, tikintieji Rožinio malda visada kreipdavosi prašydami pagalbos ir užtarimo, ir Švč. Mergelė Marija visada būdavo ta didžioji pagalba. Vyskupas išryškino sudėtingą šių dienų situaciją pasaulyje ir kvietė nuoširdžiai melstis įvairiomis intencijomis prašant taikos pasauliui, meldžiant naujų pašaukimų į kunigų ir vienuolių luomą, meldžiantis už šeimas. Vyskupas vadovavo maldai, prie kiekvienos paslapties stabteldamas ir giliomis įžvalgomis analizuodamas Šventojo Rašto tekstus ir nūdienos aktualijas, padėjo maldininkams gilintis į paslapčių turinį, kvietė visus gerai įsimąstyti į Rožinio maldos esmę.

Po Rožinio maldos maldininkai procesijoje, giedodami giesmes per visą Palangos miestą, atkeliavo į Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią. Čia 18 val. aukotos šv. Mišios. Joms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. Ramūnas Norkus, dvasios tėvas kun. Saulius Tomošaitis, Palangos parapijos ir kiti atvykę kunigai. Liturgijoje patarnavo du diakonai bei Telšių kunigų seminarijos klierikai. Šv. Mišiose giedojo Palangos bažnyčios vargonininkas Edmundas Jucevičius. Šv. Mišių pradžioje vyskupas priminė spalio mėnesio uždavinius – melstis kalbant Rožančių ir mokytis nuolankumo ir pasitikėjimo Dievu iš Dievo Motinos Marijos. Pamoksle šio teksto autorius analizavo tos dienos Šventojo Rašto skaitinius ir priminė, jog tiek Švč. Mergelė Marija, kurios mėnuo pradedamas, tiek šv. Teresėlė, kuri yra paskelbta kunigų ir misijų globėja ir Bažnyčios Mokytoja, yra nuolankumo ir mažumo mokytojos. Tos dienos Evangelijos ištraukoje Jėzus išaiškino apaštalams ir visiems mums, kas yra didžiausias Dangaus Karalystėje. Kiekvieno tikinčiojo uždavinys – nuolat mokytis nuolankumo ir pasitikėjimo Dievu, vykdyti Dievo valią ir pasirūpinti svarbiausiu dalyku – patikti Dievui. Tokias pamokas gauname per šventųjų pavyzdį ir Rožinio maldą.

Šv. Mišių pabaigoje Telšių vyskupas J. Boruta SJ palinkėjo tikintiesiems, kalbant Rožinį atrasti dvasios ir širdies ramybę, maldoje atgauti pusiausvyrą ir iš Dievo, per maldą ir Švč. Mergelės Marijos užtarimą ateinančią Dievo palaimą.

Po šv. Mišių vyskupas, kunigai bei seminaristai rinkosi į bendrą agapę, suorganizuotą Palangos klebono ir dekano kun. Mariaus Venskaus.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija