Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. lapkričio 6 d., Nr. 21 (240)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežius susitiko su Lietuvos Prezidente

Popiežius Pranciškus ir Lietuvos
Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė

Spalio 29 dieną Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu apsilankė Vatikane ir susitiko su popiežiumi Pranciškumi.

Kitąmet minėsime Lietuvos ir Vatikano pilnai atkurtų diplomatinių santykių 25-metį. Pasak Prezidentės, Lietuva nuolatos, ypač sunkiausiomis akimirkomis, jautė Vatikano palaikymą. Popiežiaus padrąsinimas labai svarbus ir šiandien, susiduriant su naujais iššūkiais. Per audienciją šalies vadovė pakvietė Šventąjį Tėvą atvykti į Lietuvą. Šalies vadovė teigė konkretaus atsakymo iš popiežiaus Pranciškaus dėl apsilankymo Lietuvoje neišgirdusi, bet sugebėjusi jį sudominti regionu. „Šventasis Tėvas pažado atvykti į Lietuvą duoti negalėjo, bet, manau, kad jį sugebėjau sudominti Lietuva, mūsų regionu, mūsų iššūkiais ir ta svarba, kodėl mes kviečiame, nes tos moralinės lyderystės mūsų regione tikrai trūksta, mums jos reikia, mums reikia paskatinimo kaip ir visiems, ne tik Ukrainai ir kitoms valstybėms. Nors ir 25 metai esame laisvi, bet iš moralinių gniaužtų ir praeities tikrai dar vaduojamės“, – sakė šalies vadovė.

Prezidentė Popiežiui padovanojo dviejų švenčiausių Lietuvos paveikslų – Aušros Vartų Gailestingumo Motinos ir Gailestingojo Jėzaus – reprodukcijas. Aušros Vartų Gailestingumo Motinos paveikslas puošia ir lietuvių koplyčią Šv. Petro bazilikoje Vatikane.

D. Grybauskaitė popiežiui Pranciškui taip pat padovanojo savo bičių medaus, puošto Lietuvos vaikų piešiniais, ir pažadėjo, jei Šventasis Tėvas atvyks į Lietuvą, jį pakvies pusryčių su lietuvišku medumi, jos augintomis šilauogėmis ir juoda lietuviška duona.  

Paskelbtame Šventojo Sosto Spaudos salės pranešime teigiama, kad nuoširdžių pokalbių metu buvo pozityviai įvertintas Katalikų Bažnyčios indėlis į Lietuvos visuomenės gyvenimą, aptartos ir kai kurios abiem šalims svarbios temos – didesnio valstybių solidarumo būtinumas sprendžiant dabartinius iššūkius, migrantų priėmimas Europoje, taika ir teisingumas, konfliktas Ukrainoje, padėtis Artimuosiuose Rytuose, ypač Sirijoje ir Šventojoje Žemėje.

Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija