Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. lapkričio 6 d., Nr. 21 (240)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kardinolui – 100 metų

Kardinolas Loris Kapovila

Kardinolas Loris Kapovila
Nuotrauka iš ilmirino.it

Spalio 14 dieną Italijos kardinolui Loriui Kapovilai (Loris Capovilla) sukako šimtas metų. Iš Venecijos regiono kilęs jubiliatas, buvęs šv. popiežiaus Jono XXIII sekretorius, yra amžiumi vyriausias Bažnyčios kardinolas. „Suprasite, kad niekad reklamos neieškojęs ir savo gimimo šimtmečio dieną praleisiu tyloje, – parašė kardinolas L. Kapovila laiške, kurį jo šimtmečio proga paskelbė Vatikano dienraštis „L’Osservatore Romano“, – prisimindamas savo tėvus, seserį ir Šventąjį Tėvą Joną XXIII, kuriuos jaučiu šalia savęs kaip įkvepėjus ir guodėjus visame mano gyvenime ir tarnystėje iki galo. Trokštu prisiminti Pirmojo pasaulinio karo šimtmetį šiuo neramiu metu, kai ir popiežius Pranciškus kviečia pasaulį susimąstyti apie iškilusias rimtas problemas žmonijai tiesos ir teisingumo, meilės ir laisvės šviesoje“.

Palaimintasis Paulius VI ištikimą savo pirmtako bendradarbį mons. L. Kapovilą paskyrė Kiečio (Chieti) arkivyskupu Italijos Abrucų regione, o vėliau Loreto prelatu Markių regione. Mons. L. Kapovila pasitraukė iš aktyvios pastoracinės veiklos 1988 metais, atsidėdamas šv. popiežiaus Jono XXIII atminimo įamžinimui, ir kiek jam leidžia jėgos, dar šiandien tęsia šias pastangas skelbdamas ir komentuodamas neseniai atrastus šv. popiežiaus raštus, talkindamas Vatikano II Susirikimą sušaukusio ir atidariusio Popiežiaus biografams ir Bažnyčios istorikams.

Popiežius Pranciškus prieš pusantrų metų arkivyskupui L. Kapovilai suteikė kardinolo laipsnį už nuopelnus, paskirdamas Šv. Marijos bazilikos in Trastevere Eomoje titulą.

Vatikano radijas
Nuotrauka iš the-mirror.org

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija