Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. lapkričio 6 d., Nr. 21 (240)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Trumpos spalio naujienos

Tituliniai atlaidai

VILNIUS. Spalio 2–4 dienomis Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje buvo švenčiami tituliniai parapijos atlaidai. Sekmadienį 10.30 val. iškilmingas šv. Mišias aukojo apaštalinis nuncijus Lietuvai Pedras Lopesas Kvintana, koncelebravo Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, vyskupas augziliaras Arūnas Pranciškus Poniškaitis ir parapijos kunigai. Apaštalinis nuncijus šventės proga ir Vatikane prasidedant Vyskupų Sinodui šeimos klausimais pasakė homiliją.

 

Iškilios kraštietės sugrįžimas

Seserys kazimierietės
prie motinos Marijos
Kazimieros Kaupaitės atminimo lentos
Gintaro Lukoševičiaus nuotrauka

RAMYGALA. Spalio 4-ąją, sekmadienį, Šv. Jono Krikštytojo parapija šventė Šv. arkangelo Mykolo atlaidus ir pasitiko iš JAV pargabentas kraštietės, iš Gudelių kaimo kilusios garbingosios Dievo tarnaitės motinos Marijos Kazimieros Kaupaitės relikvijas. Jungtinėse Amerikos Valstijose ji nuveikė didžius darbus: steigė mokyklas, gimnazijas, našlaičių prieglaudas, ligonines ir senelių namus, svetimoje žemėje darė viską, kad ten nuvykę tautiečiai galėtų išsaugoti savo lietuvybę ir katalikų tikėjimą. Patyrusi emigrantės dalią, pašventė visą savo gyvenimą Dievui ir artimui. Būdama Dievo malonės įrankiu žemėje, įsteigė lietuvišką Šv. Kazimiero seserų vienuoliją, kuri ir šiandien iš Čikagos ir Pažaislio spinduliuoja paprastu kuklumu ir tyliu pasiaukojimu. Ištikimai Dievui tarnavusi ir prieš 75 metus mirusi, sugrįžo į gimtąją tėviškės žemę. Pagarbia procesija nuo parapijos salės, su žvakėmis rankose lydint seserims kazimierietėms iš Pažaislio ir relikvijas į Lietuvą parvežusiam Krekenavos Bazilikos rektoriui kun. dr. Gediminui Jankūnui, jos atlydėtos į bažnyčią. Prie bažnyčios durų relikvijas pasitiko Ramygalos klebonas g. kan. Edmundas Rinkevičius, iš Ramygalos kilęs kun. Julijonas Miškinis, apaštalinis protonotaras Bronius Antanaitis, Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos dvasios tėvas kun. Saulius Bužauskas ir kun. jubil. Albinas Pipiras. Bažnyčios kriptoje atidengta ir pašventinta atminimo lenta su motinos Marijos Kazimieros Kaupaitės relikvijomis. Pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo kun. dr. G. Jankūnas, pamoksle pasakojęs apie iškilios kraštietės nuveiktus darbus svetimoje šalyje, dvasinį palikimą ir tikėjimo pavyzdį mūsų gyvenimuose. Po šv. Mišių klebonas perskaitė Čikagos arkivyskupijos raštą, kuriame patvirtinamas motinos Marijos K. Kaupaitės relikvijų autentiškumas, dalis relikvijų perduota Pažaislio seserims kazimierietėms. Jų generalinė vyresnioji sesuo Lidija Šicaitė, priėmusi relikvijas, dėkojo už šią neįkainojamą dovaną vienuolijai. Po apeigų bažnyčioje vyko sakralinės muzikos koncertas pagal motinos Marijos Kazimieros mintį: „Tegul mūsų gyvenimas būna nugyventas Jame“, kurio metu Viešpatį giesmėmis šlovino solistė Judita Leitaitė ir vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė.

Audronė Palionienė,
Mantas Masiokas

Bažnyčios statytojus įamžinusi lenta

ŠILALĖ. Spalio 4-ąją, sekmadienį, Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, vadovaujama klebono kan. dr. Algio Genučio, į titulinius Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidus susirinkusius tikinčiuosius pradžiugino gražiu atminimo ženklu – prie centrinio įėjimo į bažnyčią prie sienos pritvirtinta marmurinė lenta su joje iškaltu bažnyčios statytojus įamžinančiu užrašu: „Šilalės Švento Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia 1909 m. pastatyta pagal lenkų architekto Juozapo Dzekonskio projektą, vadovaujant klebonui kan. Pranciškui Kūdžiui. 1905 m. liepos 26 d. vysk. Gasparas Cirtautas pašventino kertinį akmenį. 1909 m. lapkričio 8 d. kan. Pranciškus Pacevičius bažnyčią pašventino. 1919 m. birželio 29 d. bažnyčią konsekravo Žemaičių vysk. Pranciškus Karevičius“. Nuo šiol atvykusieji į Šilalę ir norintys apžiūrėti bažnyčią, iš šios lentos sužinos apie ją būtiniausią informaciją. Atlaidų Sumos šv. Mišias aukojo Pajūralio parapijos klebonas kun. Kazys Žąsytis.

 

Globos „Angelo“ skulptūra

Procesija iš bažnyčios iki skulptūros
atlydėjo vyskupą Juozą Matulaitį
ir kleboną kun. Pranciškų Čivilį

Kaišiadorių vyskupas emeritas
Juozapas Matulaitis ir klebonas
kun. Pranciškus Čivilis aukojo šv. Mišias

Skulptūra „Angelas“

SENOJI VARĖNA. Spalio 4-ąją, sekmadienį, Šv. Pranciškaus dieną, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozapas Matulaitis pašventino Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebono kun. Pranciškaus Čivilio rūpesčiu priešais bažnyčią iškilusią Šv. arkangelo Mykolo garbei skirtą skulptūrą „Angelas“, sukurtą Senojoje Varėnoje gimusio ir pakrikštyto žymaus kraštiečio M. K. Čiurlionio kūrybos motyvais. Nuo šiol ji globos ne tik bendruomenę ir parapiją, bet ir visus pro šalį einančius ir važiuojančius. Iškilmės prasidėjo ilga procesija, kuri iš bažnyčios iki skulptūros atlydėjo vyskupą ir kleboną. Skulptūrą pašventinęs vyskupas linkėjo, jog jos dvasinę globą patirtų kiekvienas parapijietis. Klebonas kun. P. Čivilis sakė, kad idėja statyti „Angelo“ skulptūrą gimė iš psalmės žodžių, kurioje kalbama apie angelus: „Angelams Dievas liepė sergėti kiekvieną Tavo gyvenimo žingsnį... Jis išsaugos Tave kelyje ir nuves į vietą, kurią esu Tau paskyręs. Skaitykis su juo ir klausykis jo balso...“ Šv. Mišias aukojęs vyskupas J. Matulaitis sakė, kad jei statomi paminklai šv. arkangelui Mykolui, kaip kovotojui prieš blogį, jie tikrai saugos nuo blogio. Prasmingą šventę papuošė bažnytinio choro „Sonata“ atliekamos giesmės. Po Šv. Mišių klebonas dėkojo skulptūros rėmėjams bei visiems geros valios žmonėms, kurie prisidėjo, kad ši skulptūra iškiltų. Kadangi iškilmės sutapo su Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo diena, klebonas Pranciškus sulaukė daugybės sveikinimų vardo dienos proga.

Rūtos Averkienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija