Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. birželio 17 d., Nr. 12 (255)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Gegužinių pamaldų pabaiga Telšių vyskupijoje

Prie Plungės Lurdo grotos kalba
klebonas kun. Julius Meškauskas.
Centre – vyskupas Jonas Boruta SJ

Procesija nuo Plungės
bažnyčios Lurdo grotos link

Baigiantis Dievo Motinos Marijos garbei skirtam gegužės mėnesiui, Gegužinės pamaldos Telšių vyskupijoje tradiciškai iškilmingai baigtos gegužės 31 dienos vakarą Plungėje, Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo pas Elzbietą liturginėje šventėje. Telšių vyskupijos dangiškojo globėjo kankinio Šv. Justino iškilmės išvakarėse gausus maldininkų būrys rinkosi į Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, kurioje vakarinių šv. Mišių liturgijai vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Kancelebravo Žemaičių Kalvarijos dekanato dekanas, Plungės parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas, šioje parapijoje dirbantys kunigai. Liturgijoje patarnavo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai ir trys diakonai, kurie šiose iškilmingose pamaldose dalyvavo savo kunigystės šventimų išvakarėse.

Pamoksle Telšių vyskupas J. Boruta SJ išryškino Marijos Apsilankymo pas savo giminaitę Elzbietą esmę ir svarbą. Ši šventė moko kiekvieną tikintįjį gyvenimo kelyje gyventi tarnystės ir pasiaukojimo dvasia. Ganytojas ragino visus nuolat, net ir pasibaigus gegužei, savo namuose ir asmeninėse maldose kreiptis į Dievo Motiną Mariją, pasitikėti jos užtarimu ir per ją artėti prie Dievo. Vyskupas ragino branginti ir neužmiršti pirmųjų šeštadienių maldingumo praktikos, nuolat pavedant save, savo šeimas, jaunimą Marijos globai, ir kvietė pasiaukoti Švenčiausiajai Nekaltajai Marijos Širdžiai. Ganytojas dėkojo maldininkams už Gegužinių pamaldų giedojimo tradicijos puoselėjimą, nes, anot Plungės parapijos klebono kun. J. Meškausko, ši tradicija parapijoje gyva ir gyvastinga. Per visą gegužę prie Plungės mieste esančios Lurdo grotos tikintieji rinkosi kas vakarą ir čia melsdavosi, kreipdamiesi į Dievo Motiną. Vyskupas linkėjo ir toliau nenutraukti ryšio su Marija ir visada nuoširdžiai į ją kreiptis.

Po šv. Mišių nuo Plungės bažnyčios miesto gatvėmis nuvilnijo graži procesija, kuri, vadovaujama Telšių vyskupijos ganytojo, kartu su diakonais Audriumi Undraičiu, Rolandu Kazlausku, Vidmantu Daugėla, Telšių kunigų seminarijos rektoriumi kun. Ramūnu Norkumi, seminaristais, Plungės parapijos kunigais ir dideliu būriu tikinčiųjų, giedodama giesmes Dievo Motinai Marijai, patraukė prie Lurdo grotos. Čia, vadovaujant vyskupui, buvo giedamos Gegužinės pamaldos, o po jų padėkos žodžius pamaldų dalyviams tarė ir gražia tradicija Telšių vyskupijoje užbaigti Gegužines pamaldas prie Lurdo grotos Plungėje pasidžiaugė šios parapijos klebonas, Žemaičių Kalvarijos dekanato dekanas kun. J. Meškauskas.

Po pamaldų svetingojo dekano dėka surengta vakarienė. Telšių vyskupijoje gyvuoja graži tradicija – Gegužinės pamaldos pradedamos prie Palangos Lurdo grotos, o iškilminga pabaiga visada vyksta Plungėje, irgi prie Lurdo grotos.

Klier. Raimundo Zimkos nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija