Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. liepos 15 d., Nr. 14 (257)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė Florencijos kardinolas

Kardinolas Silvanas Piovanelis

Liepos 9-ąją Italijoje mirė Florencijos arkivyskupas emeritas kardinolas Silvanas Piovanelis (Silvano Piovanelli). Jis buvo 92 metų. Liepos 13-ąją būtų sukakę 69 metai nuo jo kunigystės šventimų 1947 metais, baigus Florencijos kunigų seminariją.

Savo sielovadinį darbą S. Piovanelis pradėjo viename Florencijos pakraščio kvartale, kuris kūrėsi aplink du didelius fabrikus. Vėliau buvo paskirtas ir aštuonerius metus praleido mažojoje seminarijoje kaip ugdytojas ir administratorius. Kitas jo paskyrimas buvo arkivyskupijos pakraštyje, zonoje, kurioje netrūko socialinių konfliktų ir ideologinio priešiškumo Bažnyčiai, komunistinei doktrinai sulaukus daug sekėjų. Jaunas kunigas nesiekė šio priešiškumo pagilinti, bet išvystyti alternatyvą: dialogą ir bendradarbiavimą. Jis aktyviai rėmė pasauliečių atsakomybę parapijoje, kuriant parapijos tarybą ir kitas bendros atsakomybės už parapijos gyvenimą formas. 1979 metais buvo pakviestas atgal į Florenciją, į arkivyskupijos kuriją, 1982 metais paskirtas vyskupu augziliaru. 1982 m. spalio 26 d. netikėtai mirus arkivyskupui kardinolui Džiovaniui Beneliui (Giovanni Benelli), popiežiaus Jono Pauliaus II buvo pakviestas jį pakeisti ir užimti šias naujas atsakingas pareigas. Florencijos arkivyskupijai S. Piovanelis vadovavo nuo 1983 metų kovo iki 2001-ųjų kovo, tapo emeritu būdamas 77 metų. S. Piovanelis kardinolu pakeltas 1985 metais.

Popiežiaus Pranciškaus užuojautos telegramoje, skirtoje Florencijos arkivyskupijai, rašoma, kad ganytojas vadovavo jam patikėtai bendruomenės daliai su džiaugsmu ir išmintimi, sielovadiniu uolumu. Telegramoje meldžiama, kad Viešpats priimtų savo tarną dangiškojoje Jeruzalėje, o arkivyskupijos bendruomenei perduodamas apaštalinis palaiminimas.

Po S. Piovanelio mirties kardinolų pasaulyje yra 212, iš jų 112 – kardinolai elektoriai, kurie galėtų dalyvauti Popiežiaus rinkimuose, ir 100 jau peržengusių 80 metų slenkstį ar dėl kitų priežasčių nebegalinčių imtis šios atsakomybės. 25 kardinolai elektoriai yra paskirti dar Jono Pauliaus II, 56 Benedikto XVI ir 31 – popiežiaus Pranciškaus. Šiuo metu brazilas 95 metų Paulas Evaristas Arnsas (Paulo Evaristo Arns) yra seniausiai paskirtas kardinolas (1973 metais). Jis yra paskutinysis gyvas popiežiaus Pauliaus VI paskirtasis kardinolas, žinoma, neskaičiuojant popiežiaus emerito Benedikto XVI, kuris kardinolu buvo pakeltas 1977 metais, irgi Pauliaus VI valia.

Vatikano radijas
Nuotrauka iš newscattoliche.it

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija