Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. sausio 20 d., Nr. 2 (269)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė Šveicarijos kardinolas

Sausio 13 dieną Romoje mirė šveicaras kardinolas Džilbertas Agustonis (Gilberto Agustoni), Apaštališkosios Signatūros Aukščiausiojo Tribunolo prefektas emeritas, vienas iš šv. Jono Pauliaus Apaštališkosios konstitucijos „Pastor Bonus“ (1988) autorių, bendradarbiavęs rengiant Katalikų Bažnyčios katekizmą ir svarbius popiežiaus mokymo dokumentus. Gedulingas Mišias už velionį sausio 17-ąją Šv. Petro bazilikoje aukojo Kardinolų kolegijos dekanas Andželas Sodanas (Angelo Sodano), Romos kurijos kardinolai ir vyskupai.

Kardinolas Dž. Agustonis gimė Šveicarijoje 1922 m. birželio 26 d. pamaldžių katalikų šeimoje Bazelio vyskupijoje, turėjo seserį ir keturis brolius, iš kurių du – kunigai. Ž. Agustonis pradėjo tarnystę Šventajam Sostui 1950 metais, būdamas tik dvidešimt aštuonerių metų, kardinolo Alfredo Otavianio (Alfred Ottaviani, 1890–1979) vadovaujamoje Šventosios tarnybos (Sant Uffizio) kongregacijoje (dabar Tikėjimo mokymo kongregacija), kartu ėjo pareigas Sakramentų kongregacijoje, o kaip Šventosios Liturgijos konstitucijos įgyvendinimo tarybos patarėjas, buvo ryšininkas tarp minėtųjų dikasterijų, kurios buvo atsakingos už Bažnyčios posusirinkiminį liturginį atsinaujinimą. Dž. Agustonis tarnavo patarėju Pauliaus VI įsteigtoje Kulto kongregacijoje ir Romos Rotos Tribunole, Šv. Jono Pauliaus II buvo paskirtas Dvasininkijos kongregacijos sekretoriumi Bažnyčiai reikšmingu metu, kai popiežius devintajame dešimtmetyje sušaukė Sinodą kunigų formacijos klausimais ir jį užbaigė pamatiniu dokumentu „Pastores dabo vobis“. Dž. Agustonis, kaip už katechezę atsakingos dikasterijos sekretorius, vykdė kitus svarbius uždavinius kardinolo Jozefo Ratcingerio (Josef Ratzinger) komisijai rengiant naują Bažnyčios katekizmą ir rašant Romos kurijos reformą, užbaigusią Apaštališkąją konstituciją „Pastor Bonus“ ir Romos kurijos reglamentą. Dž. Agustonis 1992 metais perėmė vadovavimą Apaštališkosios Signatūros Aukščiausiajam Tribunolui, šios dikasterijos prefekto ėjo eidamas nuo paskyrimo kardinolu iki 1998 metų spalio.

Dž. Agustonis dalyvavo dviejose šio šimtmečio konklavose, kurios į Šv. Petro Sostą išrinko popiežius Benediktą XVI 2005 metais ir Pranciškų 2013 metais.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija