Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. vasario 3 d., Nr. 3 (270)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Vilkaviškio vyskupijoje – Pasišventusių našlių asociacija

Grupė Vilkaviškio vyskupijos
pasišventusių našlių asociacijos moterų
su Vilkaviškio vyskupu Rimantu Norvila
(centre), kunigais Petru Dumbliausku SDB,
dr. Žydrūnu Kulpiu ir Valdemaru Smulskiu

Vadovaujantis Lietuvos Vyskupų Konferencijos 2010 m. vasario 4 d. pritarimu padėti pastoracijoje vyskupijoje ir Vilkaviškio vyskupo Rimanto Norvilos 2011 m. gegužės 9 d. dekretu nr. 128, Vilkaviškio vyskupijoje buvo įkurta Vilkaviškio vyskupijos pasišventusių našlių asociacija, jungianti našles, kurios savo likusį gyvenimą paaukoja Dievui, Bažnyčiai bei artimui ir pasiryžta likti našlėmis iki mirties. Šios asociacijos įkūrimo klausimas buvo aptartas ir Vatikane. Asociacija yra vyskupo jurisdikcijoje, savo veikloje vadovaujasi vyskupo patvirtintu Asociacijos statutu ir reglamentu. Vyskupas asociacijos veiklai skiria savo delegatą – kapelioną.

Pasišventusių našlių asociacija įkurta sutinkamai su nuo apaštalų laikų praktikuotu našlių pašventinimu (pgl 1 Tim 5, 9–10; 1 Kor 7, 8) bei 1996 metų dokumentu „Vita consecrata, 7“, kuriame raginama atkurti našlių pasišventimą nusprendusios našlėms likusį gyvenimą paaukoti Dievui bei Bažnyčiai, padėti pastoracijoje, tarnauti artimui, atlikti gailestingumo darbus. Šventosios Dvasios paragintos jos daro privačius skaistumo įžadus, kad mylėtų Kristų nepadalinta širdimi, geriau tarnautų Dievui ir Bažnyčiai. Pasišventusių našlių skiriamasis ženklas – vidutinio dydžio pašventintas kryžius. Asociacijos našlės daro trejus laikinuosius ir po to amžinuosius įžadus. Asociacijoje yra septynios našlės, davusios amžinuosius įžadus, dvi – laikinuosius, kitos yra įvadiniame etape.

Pasišventusių našlių asociacijos našlės vykdo šią veiklą: lanko ligonius bei neįgaliuosius, padeda pasiruošti šv. sakramentų priėmimui ligoninėse, dalyvauja Švč. Sakramento adoracijose, bažnytinių organizacijų, „Carito“ veikloje, Gyvojo Rožinio draugijos maldose, Pal. Jurgio Matulaičio draugijoje, M. Valančiaus blaivystės sąjūdyje, Marijos legione, skleidžia Dievo žodį savo aplinkoje, dalyvauja rekolekcijose, piligriminėse kelionėse, ypač daug dėmesio skiria maldai: meldžiasi už dvasininkiją bei pašaukimus, kasdien kalba liturginių valandų Rytinę bei Vakarinę, dalyvauja šv. Mišiose, kasdien kalba Rožinį bei Gailestingumo vainikėlį, dalyvauja kasmėnesiniuose asociacijos susirinkimuose, kurių metu skaito ir išsako savo komentarus apie Šventojo Rašto nagrinėjamus skyrius, aptaria susirinkimuose nagrinėjamas religinio turinio temas pagal sudaromus planus, padeda pagalbos reikalingiems, kasdien skaito ir gilina savo žinias apie Šventąjį Raštą.

Tokios pasišventusių našlių asociacijos galėtų būti įkurtos visose vyskupijose, kur irgi neabejotinai yra našlių, mylinčių Dievą ir norinčių savo likusį gyvenimą pašvęsti ir paaukoti Dievui bei gailestingumo darbams ir maldai. Esant nors trims tokios našlėms gali būti įkurti asociacijos skyriai. Mūsų telefonas pasiteirauti – 8 654 15424.

Birutė Žiemienė,
Vilkaviškio vyskupijos pasišventusių našlių asociacijos atstovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija