Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. vasario 17 d., Nr. 4 (271)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kardinolas šventė 80-metį

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis
Palaimintojo Jurgio Matulaičio
atlaiduose Marijampolėje 2014 metais

Vasario 1-ąją Jo Eminencija kardinolas Audrys Juozas Bačkis minėjo 80 metų jubiliejų. Išvakarėse kardinolą sveikino Lietuvos vyskupai, o jubiliejaus dieną kardinolas leido su Vilniaus arkivyskupijoje tarnaujančiais kunigais. Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos koplyčioje jis aukojo šv. Mišias. Vėliau ganytoją sveikino ir už ilgametį tėvišką rūpestį dėkojo kunigai, kurių nemaža dalis kunigystės šventimus priėmė iš kardinolo rankų.

Pamokslo metu kardinolas prisiminė žmones, kurie lydėjo gyvenimo kelyje: tėvelius, kunigus, paskatinusius ir įkvėpusius rinktis kunigystę, dvasios vadovus, kurių patarimu visada kliovėsi. Kardinolas sakė, kad ėjo ten, kur siuntė Bažnyčia. Jis dėkojo kunigams, kurių apie šimtą susirinko kartu švęsti ir dėkoti už kardinolo gyvenimo tarnystę. Jubiliatas priminė, kad visi kunigai yra jungiami vienos kunigystės, kuri yra Kristaus, ir kvietė gaivinti savyje tą dovaną, kurią rankų uždėjimu kunigai gavo per šventimus. Jis patikino, kad nepaliauja melstis už kunigus, kuriuos teko įšventinti ar sutikti gyvenimo kelyje.

Po šv. Mišių Vilniaus II dekanato dekanas kun. Valdas Girdžiušas sveikino kardinolą kunigų vardu ir atkreipė dėmesį, kad Mozė buvo pašauktas kaip tik tokio amžiaus, kokio šiandien sulaukė kardinolas, ir linkėjo tęsti tarnystę. Dekanas kalbėjo, kad, kaip Mozė buvo palaikomas bendražygių, taip šiandien Vilniaus arkivyskupijos kunigai lieka kardinolo tarnystės bendražygiai ir lydi jį malda.

Seminarijos bendruomenės vardu kardinolą pasveikino VI kurso seminaristas Gabrielius Satkauskas, o „Opus Dei“ prelatūros sveikinimus kardinolui perdavė kun. John Farrell Peternal.

Vilniaus arkivyskupijai kardinolas Audrys Juozas Bačkis vadovavo 1991–2013 metais. Tai buvo arkivyskupijai nelengvas ir viltingas metas, kai visa Lietuvos valstybė valėsi nuo sovietmečio palikimo ir kūrė naujas gyvenimo formas. Kardinolo valdymo pradžią žymi istorinis šv. Jono Pauliaus II vizitas Lietuvoje, kurio metu jis ragino lietuvius džiugiai ir rimtai imtis atsakomybės kurti gailestingą visuomenę. Kardinolas rūpinosi tikybos dėstymo mokyklose sistemos kūrimu, plėtė Bažnyčios karitatyvinės veiklos struktūrą, steigė centrus, teikiančius pagalbą šeimoms ir dirbančius sielovados darbą, siekė atkurti ir tvarkyti Bažnyčios atgauto turto būklę.

A. J. Bačkis gimė 1937 m. vasario 1 d. Kaune, Lietuvos diplomato dr. Stasio Antano Bačkio ir mokytojos Onos Galvydaitės-Bačkienės šeimoje. 1938 metų rugsėjį šeima išvyko į Paryžių, kur dr. Stasys Bačkis ėjo Lietuvos diplomato pareigas.

Teologijos licenciatą Audrys Juozas Bačkis įgijo Grigaliaus (Gregorianum) universitete Romoje. 1961 m. kovo 18 d. įšventintas kunigu. Laterano universitete apgynė Bažnyčios teisės doktoratą, kartu studijavo Šventojo Sosto diplomatinėje akademijoje. 1964 metais pašauktas į Šventojo Sosto diplomatinę tarnybą, dirbo nunciatūrose Filipinuose, Kosta Rikoje, Turkijoje, Nigerijoje. 1974–1988 metais dirbo Vatikano valstybės Viešųjų reikalų Taryboje. 1988 m. spalio 4 d. popiežius Jonas Paulius II konsekravo A. J. Bačkį vyskupu. Tais pačiais metais paskirtas tituliniu Metos arkivyskupu ir nuncijumi Olandijoje.

1991 m. gruodžio 24 d. popiežius Jonas Paulius II paskyrė A. J. Bačkį Vilniaus arkivyskupu metropolitu. Ingresas įvyko 1992 m. kovo 3 d. 2001 m. vasario 21 d. paskirtas Šventosios Romos Bažnyčios kardinolu. 2013 m. balandžio 5 d. popiežiui Pranciškui priėmus pagal Kanonų teisės nuostatas įteiktą arkivyskupo atsistatydinimą, iki arkivyskupo Gintaro Grušo ingreso balandžio 23 d. ėjo arkivyskupijos administratoriaus pareigas.

Kard. A. J. Bačkis yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi ir Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi.

Pagal Vilnensis.lt
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija