Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. vasario 17 d., Nr. 4 (271)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Po daugiau kaip metų pertraukos vėl prasidėjo vizitai „Ad limina“

Nuo 2015 metų gruodžio iki 2016 metų lapkričio, švenčiant Gailestingumo jubiliejų, buvo sustabdyti vyskupų vizitai „Ad limina“. Dabar šie periodiški ataskaitiniai vyskupų susitikimai su Popiežiumi vėl sugrąžinami ir pirmieji sausio 15–24 dienomis Romoje lankėsi Airijos vyskupai.

Terminu „Limina apostolorum“ katalikiškoje bažnytinėje tradicijoje vadinami Romoje esantys apaštalų Petro ir Pauliaus kapai. Romos mieste saugomos apaštalų relikvijos nuo seno yra piligriminių kelionių tikslas. Jei eiliniai tikintieji leidžiasi į tokias piligrimystes asmeninio pamaldumo skatinami, tai vyskupams – vietinių Bažnyčių ganytojams – piligrimystė į Romą ir malda prie apaštalų kapų irgi yra jų vienybės su Romos Bažnyčia liudijimas.

Vyskupų lankymosi Romoje paprotys institucinį pavidalą įgavo XVI amžiuje. Popiežius Sikstas V nustatė, kad visi vyskupai privalo periodiškai apsilankyti Romoje ir duoti savo veiklos atskaitą. Dabartinį pavidalą vizitai „Ad limina“ įgavo XX amžiaus pradžioje. 1917 metais išleistas Kanonų teisės kodeksas nustatė, kad Europos vyskupai vizitus „Ad limina“ privalo atlikti kas penkeri metai, o kitų žemynų vyskupai – kas dešimt metų. Galiausiai šv. Jono Pauliaus II 1983 metais reformuotas Kanonų teisės kodeksas panaikino tarp Europos ir kitų žemynų buvusius periodiškumo skirtumus ir nustatė, kad vizitas „Ad limina“ visiems vyskupams privalomas kas penkeri metai. Vis dėlto, praktiškai tas periodiškumas nepastovus, derinamas prie Popiežiaus veiklos kalendoriaus. Paskutinis Lietuvos vyskupų vizitas „Ad limina“ vyko 2015 metų vasario pradžioje.

Pagal Vatikano radiją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija