Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. vasario 17 d., Nr. 4 (271)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Viduklėje įamžintas monsinjoras Alfonsas Svarinskas

Skulptoriaus iš Telšių Osvaldo Neniškio
bareljefas mons. Alfonsui Svarinskui

Sausio 26-ąją Viduklėje, Šv. Kryžiaus bažnyčioje, buvo aukojamos šv. Mišios, kurioms vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, koncelebravo arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Kauneckas bei trylika aplinkinių parapijų klebonų ir kunigų bičiulių. Prisiminta, kad būtent tą dieną 1983 metais trečią kartą buvo suimtas šios parapijos klebonas mons. Alfonsas Svarinskas (1925 01 21–1954 10 03–2014 07 17).

Arkiv. L. Virbalas įžangoje priminė, jog šią dieną Bažnyčia mini kankinius šv. Timotiejų ir Titą. Prieš 34 metus suimtas iškilus Bažnyčios sūnus mons. A. Svarinskas irgi nuolat kvietė būti tokiais tikėjimo liudytojais, kokie buvo šie iškilūs Bažnyčios žmonės.

Arkiv. Sigitas Tamkevičius pamoksle sakė: „Šiandien susirinkome pagerbti buvusį Viduklės kleboną ir Lietuvos sūnų. Lygiai prieš 34 metus jis buvo trečią kartą areštuotas. Kalėjime išbuvo 22 metus. Būsimasis palaimintas arkiv. Teofilius Matulionis – tik 15 metų. Verta prisiminti ir kitus kunigus ir pasauliečius, kurie ėjo Golgotos keliu“. Arkivyskupas priminė, kad Abezės lageryje kunigu A. Svarinską pašventino vysk. Pranciškus Ramanauskas. Grįžęs iš lagerio ištikimai tarnavo Bažnyčioje. 1958 metais vėl areštuotas ir nuteisiamas šešeriems metams. Bekalint Aukščiausiasis teismas už akių jį pripažino ypač pavojingu recidyvistu. Neleido grįžti į Lietuvą ir eiti kunigo pareigų, turėjo priverstinai įsidarbinti. Tik po dvidešimties mėnesių leido dirbti Kudirkos Naumiestyje, vėliau – Igliaukos klebonu. 1976 metais buvo paskirtas į Viduklę. Čia uoliai atliko tai, kas jam buvo pavesta, rūpinosi blaivybe, jaunimo ugdymu, dėl to užkliūdavo sovietinei valdžiai. 1983 m. sausio 26 d. kunigas Alfonsas trečią kartą areštuotas ir nuteistas septyneriems metams lagerio ir trejiems tremties. Bausmę atliko Permės srities lageryje nr. 36. Dabar tame lageryje įrengtas Genocido muziejus. Bekalint Permės lageryje, sovietinė valdžia norėjo suniekinti kunigą ir pastatė filmą apie jį „Kas jūs, kunige Svarinskai?“ Tačiau žiūrovai matė jame nepalaužtą kunigą ir lietuvį. „Minėdami monsinjorą, prašykime Viešpaties, kad visi būtume pareigos žmonės, pilnai ištikimi Kristui ir jo Evangelijai“, – kalbėjo ganytojas.

Po šv. Mišių Viduklės klebonas kun. Albertas Stanulis padėkojo susirinkusiems už parodytą pagarbą buvusiam Viduklės klebonui mons. A. Svarinskui. Bažnyčioje vykusiame minėjime, kurį vedė Kultūros centro renginių vedėjas Edgaras Juška, vysk. J. Kauneckas prisiminė, kaip parapijiečiai ir bendražygiai susirinkdavo sausio 26 dieną melstis Viduklės bažnyčioje. Vysk. J. Boruta prisiminė vadinamo Kryžkalnio dekanato kunigų pasitarimus. Prisiminimais dalinosi vysk. E. Bartulis. Raseinių rajono meras Algirdas Gricius sakė, kad rajono Taryba mons. A. Svarinskui suteikė Raseinių rajono garbės piliečio vardą, gražiausią Viduklės skverelį pavadino Mons. A. Svarinsko vardu. Signatarų klubo vadovė Birutė Valionytė padėkojo žmonėms, kad nuveikė didelį darbą, pagerbdami iškilų savo krašto kunigą.

Po oficialių kalbų bažnyčioje koncertavo Viduklės parapijos choras, jaunimo chorelis „Angeliukai“, solistės Lina Urniežiūtė ir Jurgita Underienė, sugiedotas Lietuvos himnas.

Po minėjimo bažnyčioje Mons. Alfonso Svarinsko parkelyje vysk. J. Kauneckas pašventino skulptoriaus iš Telšių Osvaldo Neniškio sukurtą bareljefą, skirtą Monsinjorui. Po iškilmingos ceremonijos svečiai susirinko agapėn Pionierių gatvės kavinėje.

Pranas LAURINAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija