Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. vasario 17 d., Nr. 4 (271)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mafija yra mirties kultūros dalis

Sausio 23 dieną popiežius Pranciškus audiencijoje priėmė Italijos nacionalinės Antimafijos ir antiterorizmo valdybos narius. Ši valdyba pirmiausia persekioja tris dideles kriminalines organizacijas ir jų tinklus Italijoje. Jos, pasak Popiežiaus, išnaudodamos ekonominius, socialinius ir politinius trūkumus, realizuoja nusikalstamus planus. Kita Valdybos darbo sritis – terorizmo prevencija.

„Trokštu išreikšti, kaip vertinu ir drąsinu jūsų darbą, sunkų ir rizikingą, – sakė popiežius Pranciškus, – bet labai būtina išlaisvinti iš kriminalinių asociacijų, nevengiančių prievartos ir susitepimo krauju, galios“. Anot Šventojo Tėvo, visuomenei labai reikia išgyti nuo korupcijos, reketo, nelegalios prekybos kvaišalais ir ginklais, prekybos žmonėmis, net vaikais, paverstais vergais. Tai – tikros visuomeninės rykštės ir kartu globaliniai iššūkiai, kuriuos tarptautinė bendruomenė turi ryžtingai spręsti. Popiežius akcentavo prekybos žmonėmis reiškinį ir jo blogį, ragindamas jį mažinti ir padėti aukoms, kaip ir dera šalyse, kurios save vadina civilizuotomis. Tiesioginis kovos su nusikalstamumu darbas turi būti papildomas, anot popiežiaus Pranciškaus, plačiu ugdymu, ypač jaunųjų kartų, šeimose, mokyklose, parapijose, sporte ir kultūroje, kreipiant link sąžiningo ir teisę gerbiančio gyvenimo būdo, blogį po truputį įveikiant ir tiesiant kelią gėriui. „Reikia pradėti nuo sąžinės, – pabrėžė Popiežius. – Mafijai, mirties kultūros išraiškai, reikia priešintis ir su ja kovoti“, – sakė Šventasis Tėvas, pabrėždamas, kad tai radikaliai priešinga tikėjimui ir Evangelijai, skelbiantiems gyvenimą. „Kristaus mokiniai siekia taikos, brolybės, teisingumo, svetingumo ir atleidimo. Tokio tikėjimo vaisiai matomi ir elgesyje tų, kurie iš tiesų gyvena pagal Evangeliją.

Galvoju apie daugybę parapijų ir katalikiškų asociacijų, kurios liudija tokius vaisius, – kalbėjo popiežius Pranciškus. – Jos atlieka didelį darbą, skirtą žmonėms, kultūrai ir sugyvenimui, palengva raunant organizuoto ir korumpuoto nusikalstamumo piktžoles. Tegu per tai būna paliečiamas Bažnyčios artumas tiems, kurie išgyvena dramatiškas situacijas ir kuriems reikia pagalbos, kad išeitų iš smurto rato ir atgimtų viltyje.

Popiežius palinkėjo pareigūnams Viešpaties padrąsinimo eiti pirmyn, nenusivilti, tęsti kovą prieš korupciją, mafiją, terorizmą, prievartą. Jis meldė, kad gailestingas ir teisingas Viešpats paliestų širdis tų vyrų ir moterų, kurie dalyvauja nusikalstamuose tinkluose, kad nustotų daryti bloga ir atsiverstų, pakeisdami gyvenimą. „Purvinų reikalų ir mafijos nusikaltimų pinigai yra sukruvinti ir kuria neteisingą galią“, – pabaigoje pasakė Šventasis Tėvas, pakartodamas, kad labai remia pareigūnų darbą ir nori būti artimas jiems ir jų šeimų nariams.

Parengtas pagal Vatikano radiją 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija