Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. balandžio 7 d., Nr. 7 (274)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė JAV kardinolas

Kovo 23 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose mirė Baltimorės arkivyskupas emeritas, kardinolas Viljamas Kyleris (William Keeler). JAV vyskupų konferencija savo buvusį pirmininką mena kaip uolų ir džentelmenišką ganytoją, kuris per šešis dešimtmečius, kaip kunigas, arkivyskupas ir kardinolas, nešė krikščioniško tikėjimo viltį žmonėms ir tiesė solidarumo tiltus į kitų konfesijų bendruomenes, tapo pripažintu ekumenizmo ir tarpreliginių santykių lyderiu. Kardinolas V. Kyleris buvo JAV vyskupų konferencijos pirmininkas 1992–1995 metais.

Kardinolas V. Kyleris gimė 1931 m. kovo 4 d. San Antonijo mieste, Teksaso valstijoje, netrukus persikėlė į Lebanoną Pensilvanijos valstijoje. Kunigu įšventintas 1955 liepos 17 d. beveik 35 metus dirbo Pensilvanijos valstijos sostinės Harisburgo vyskupijos kunigu, vicekancleriu, kancleriu, generaliniu vikaru, vyskupu padėjėju ir ordinaru. Kaip savo vyskupo sekretorius dalyvavo Vatikano II Susirinkime, jo metu buvo šv. popiežiaus Jono XXIII paskirtas Susirinkimo patarėju. Šv. Jonas Paulius II 1979 m. rugsėjo 21 d. V. Kylerį paskyrė Harisburgo vyskupu padėjėju, 1983 metais – vyskupu, o 1989 metais perkėlė į Baltimorę ir paskyrė arkivyskupu. Baltimorėje jis paliko ryškius pėdsakus švietimo, evangelizavimo ir pastoracinių darbų sferose, palaikė judėjimą „Už gyvybę“, plėtė evangelizavimą parapijų bendruomenėse, padėjo parūpinti būstus daugeliui Merilendo benamių, išplėtė paramą šeimoms, atvėrė kelią jaunų žmonių tarnystei parapijose, prie bažnyčių įrengė takus neįgaliesiems, vienišoms motinoms įkūrė globos namus. 1994 m. lapkričio 26 d. V. Kyleris paskirtas kardinolu.

Pasak JAV vyskupų konferencijos pirmininko kardinolo Danieliaus Nikolo Dinardo (Daniel Nicholas DiNardo), tikintieji pagerbė velionį kardinolą vykdydami jo vyskupišką šūkį „Dirbti evangelisto darbus“.

Popiežius Pranciškus kardinolo V. Kylerio įpėdiniui Baltimorės arkivyskupui Viljamui Loriui (William Lori), jo kunigams ir tikintiesiems pareiškė užuojautą, sumanaus ir jautraus kardinolo Kylerio sielą pavedė gailestingajai Dievo, mūsų dangiškojo Tėvo, meilei, visiems gedintiems suteikė Apaštališkąjį palaiminimą.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija