Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. birželio 16 d., Nr. 12 (279)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Prelato mintys – kelrodis žmonėms

Kalba Maišiagalos klebonas
prel. Janas Kasiukevičius

Mons. Juzefo Obrembskio minčių
ir sentencijų knygelė

Maišiagaloje, Houvalto dvare, neseniai pristatyta knygelė lenkų kalba su ilgamečio Vilniaus krašto patriarcho, Maišiagalos klebono mons. Juzefo Obrembskio (1906 03 19–1932 06 12–2011 06 07) mintimis ir sentencijomis „Drogowskazy księdza prałata Obrembskiego“ (Kunigo prelato Obrembskio kelrodžiai). „Šios knygutės idėją pagimdė poreikis. Pradėjus veikti Kunigo prelato Juzefo Obrembskio muziejui iš prelato rankraščių išrinkome įvairius posakius, mintis. Pateikdavome juos žmonėms, kurie ateidavo į mūsų muziejų. Kiekvienas atėjęs galėjo pasiimti kokią nors mintį. Dažnai mūsų klausdavo, ar nesame parengę ir sudėję šių sentencijų į vieną leidinį. Pasvarstėme, kad iš tikrųjų galima jas surinkti į vieną knygutę“, – pasakojo Monika Urbanovič apie idėją išleisti prelato sentencijų rinkinuką.

Mintis išrinko ir spausdinti jas parengė Valerija Adomaitis, muziejaus vadovė Juzefa Markevič ir M. Urbanovič.

„Daug pasitikinčių savimi paliko šį pasaulį ir nė pėdsakų jų neliko“, „Jei Dievas atleidžia, kodėl aš neturėčiau atleisti savo artimajam!“, „Ieškokime pergalės per meilę!“ – tai kelios mintys iš knygutės, kurioje iš viso rasime apie 90 mons. J. Obrembskio minčių.

„Kai mums bus liūdna, sunku, pasijusime dėl ko nors netikri ar turėsime minutėlę laiko laukdami autobuso, galime atsiversti knygutę ir perskaityti tai, ką šiandien kunigas prelatas mums sako“, – pabrėžė M. Urbanovič pristatyme.

Visos mintys suskirstytos į tris skyrius: tikėjimas, viltis ir meilė. Be to, ant knygutės viršelio irgi trys kelrodžiai, ant kurių užrašytos svarbiausios krikščioniškos dorybės.

„Į Maišiagalą kiekvienas atvažiuodavo klausdamas: „Kaip gyventi?“ Prelatas visada rodė tinkamą kelią. Todėl tikimės, kad tarp šių minčių bus tų, kurios nukreips Jus tinkama linkme“, – kalbėjo M. Urbanovič, pridurdama, kad prelatas visada sakydavo, jog Lietuva eina savo keliu, o Vilniaus kraštas – savo takeliu, todėl „norėjome tuos takelius parodyti“. Knygutėje surinktoms mintims suteiktas pavadinimas „Gyvenkite su Dievu“. „Prelatas šiais žodžiais iki paskutinių savo dienų atsisveikindavo su kiekvienu, kas pas jį ateidavo“, – aiškino M. Urbanovič.

Muziejaus vadovė J. Markevič pabrėžė, kad kiekvienas šioje knygutėje ras ką nors sau. O joje surinktos mintys yra aktualios ir šiandien. „Kiekvienoje šių minčių yra paskatinimas gyventi krikščioniškai, susitikinėti, neužsidaryti savo namuose, eiti vieniems pas kitus, tiesti pagalbos ranką. Tai – labai aktualu kompiuterizacijos laikais“, – tęsė J. Markevič.

„Kunigo prelato žodžiai daugeliui žmonių, mums, parapijiečiams, buvo kelrodis gyvenime, sunkiomis ir džiaugsmingomis akimirkomis. Visada jautėme jo paramą. Manau, kad ši knygelė prisimins, ką kalbėjo kunigas, o neretai ir garsiai iš sakyklos – mikrofono jam nereikėdavo, o jo žodžiai pasiekdavo visus. Linkiu, kad rastume minutėlę apmąstymams, perskaitytume mūsų prelato mintis. Jis tikrai mus globoja“, – sakė pristatymo dalyvė Seimo narė Rita Tamašunienė.

Išleisti mons. J. Obrembskio kelrodžius padėjo Paramos Rytuose gyvenantiems lenkams fondo finansinė parama ir Vilniaus rajono savivaldybė, prisidėjusi biudžeto lėšomis.

Vilniaus rajono merė Marija Rekst pabrėžė, kad pas prelatą Obrembskį į Maišiagalą atvykdavo žmonių iš viso pasaulio. „Kunigo laikais išaugusi karta neabejotinai tęs jo darbą. Tačiau privalote perduoti ateities kartoms tai, kuo rūpinosi kunigas“, – sakė M. Rekst ir palinkėjo visiems nepamiršti, ko mokė prelatas, padėkojo muziejaus darbuotojoms už rūpinimąsi mons. J. Obrembskio atminimu.

Pristatyme dalyvavo Maišiagalos parapijos klebonas prel. Janas Kasiukevičius, mons. J. Obrembskio artimieji – Janina ir Kšyštofas Obrembskiai – ir gausiai susirinkę gyventojai. Susirinkusieji klausėsi styginių kvarteto „Artistico Quartett“ koncerto ir choro „Moderato“ iš Maišiagalos giesmių.

„Kunigo Obrembskio kelrodžius“ kiekvienas iš dalyvaujančiųjų galėjo pasiimti. „Šios mintys, tikiuosi, lydės žmones visada, nes yra gilios, nors kalba lyg ir apie akivaizdžius dalykus“, – sakė M. Urbanovič. Ji atskleidė ir šiek tiek idėjų  ateities leidiniams. Muziejus ketina išleisti mons. J. Obrembskio pamokslus. Jie jau rengiami. Kaip pabrėžė ponia Monika, daug laiko trunka rankraščių skaitymas, nes metams bėgant kunigo ranka dirbo vis sunkiau. M. Urbanovič pabrėžė ir prelato minčių fenomeną. Pasirodo, 99 proc. tų, kurie, apsilankę Maišiagalos muziejuje, ištraukdavo kurią nors iš minčių, kaip tik būdavo tai, kas jiems buvo reikalingiausia. M. Urbanovič prisipažino, kad jai vertingiausi prelato patarimai auklėjimo ir šeimos klausimais. „Apie tai, kad tėvynė – auklėjimas, protėvių kapai, o svarbiausia akademija, kurią turime namie, – motina, tėvas, malda, šeimyninė disciplina ir tikėjimo ugdymas šeimoje. Jam tai buvo labai svarbu ir aš šiais kelrodžiais naudojuosi“, – pabrėžė leidinio iniciatorė.

Ivona Klimaševskaja (L24.lt)

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija