Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. birželio 16 d., Nr. 12 (279)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Netektys

A†A kun. jubil. Vincentas PINKEVIČIUS

(1919 03 18–1954 09 12–2017 05 30)

Gegužės 30 dieną Kaišiadorių ligoninėje mirė Kaišiadorių vyskupijos kunigas jubiliatas Vincentas Pinkevičius, Žiežmarių Šv. apaštalo Jokūbo parapijos rezidentas. Jis gimė 1919 m. kovo 18 d. Girdžių parapijoje, Jurbarko rajone, valstiečių šeimoje. Baigęs Girdžių pradinę mokyklą dirbo tėvų ūkyje, bet norėdamas siekti mokslo, neakivaizdžiai mokėsi pagal gimnazijos programą. 1936 metais baigė Jurbarko žiemos žemės ūkio mokyklą, o 1942 metais – Raseinių žemės ūkio mokyklą, 1946 metais – Belvederio pienininkystės technikumą. 1946–1950 metais dirbo Eržvilko sviesto gamykloje technologu, kurį laiką ėjo direktoriaus pareigas. 1950 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją ir ją baigęs 1954 m. rugsėjo 12 d. buvo įšventintas kunigu Kaišiadorių vyskupijai ir paskirtas Semeliškių parapijos vikaru. Kunigas Vincentas ištikimai tarnavo tikintiesiems vykdydamas įvairias jam pavestas pareigas: 1955 metais – Kirdeikių klebonas, 1957 metais – Žilinų klebonas, 1959 metais – Nedzingės klebonas, 1962 metais – Žaslių klebonas ir aptarnavo Krivonių parapiją, 1967 metais – Butrimonių klebonas, 1970 metais – Kirdeikių klebonas, 1976 metais – Onuškio klebonas ir aptarnavo Vytautavos parapiją, 1978 metais – Kirdeikių parapijos administratorius, 1978 metais – Nemaniūnų klebonas, 1980 metais – Kaišiadorių vyskupijos kurijos kancleris, 1981 metais – laikinai administravo Kruonio parapiją, 1982 metais – Giedraičių klebonas, 1984 metais – Kalvių klebonas. Nuo 2001 metų buvo Žiežmarių parapijos altaristas ir rezidentas. Kiek leido jėgos, kunigas Vincentas aktyviai talkino parapijos sielovadoje, ištvermingai patarnaudavo klausykloje.

Kun. V. Pinkevičius buvo pašarvotas Žiežmarių Šv. apaštalo Jokūbo parapijos bažnyčioje. Laidotuvių šv. Mišias birželio 1 dieną aukojo Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, emeritas vyskupas Juozas Matulaitis, koncelebravo 26 kunigai. Homiliją pasakė vysk. J. Ivanauskas. Po šv. Mišių Žiežmarių bažnyčios šventoriuje prie kapo atsisveikindamas vysk. J. Matulaitis kalbėjo apie velionio ištikimą pasiaukojamą tarnavimą žmonėms ir nuveiktus gerus darbus per ilgus kunigystės metus, o Žiežmarių klebonas kun. Rokas Puzonas dėkojo jam už ilgametę pagalbą parapijoje ir ypač nuodėmklausio tarnystę, kurią jis atliko dar ir per Motinos dieną. Kunigas jubiliatas palaidotas Žiežmarių bažnyčios šventoriuje.

Pagal Kaišiadorių vyskupijos kurijos pranešimą
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

 

A†A kun. Janas Šutkevičius

(1932 07 03–1983 07 16–2017 06 05)

Birželio 5-ąją mirė Vilniaus Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčios rezidentas kun. Janas Šutkevičius. Jis gimė 1932 m. liepos 3 d. Lenkijoje, Balstogėje. Įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją. 1983 m. gegužės 9 d. buvo pašventintas diakonu, o tų pačių metų liepos 16 d., per Karmelio kalno Švč. Mergelės Marijos šventę, priėmė kunigo šventimus. Nuo 1983 m. spalio 14 d. dirbo Baltarusijoje Lentupio parapijos klebonu, o nuo 1988-ųjų – Pastovių parapijos klebonu ir Pastovių dekanato dekanu. 1994 m. gegužės 1 d. paskirtas Minsko ir Mogiliovo arkivyskupijos Minsko katedros parapijos klebonu ir Minsko dekanato dekanu.

Po keturiolikos metų pastoracinio darbo Minsko ir Mogiliovo arkivyskupijoje, atstatęs keletą bažnyčių ir prisidėjęs prie Katalikų Bažnyčios Baltarusijoje atkūrimo, 1997 metais kun. J. Šutkevičius, būdamas Lietuvos pilietis, susilpnėjus sveikatai buvo priimtas tarnauti Vilniaus arkivyskupijoje ir 1997 m. rugsėjo 19 d. paskirtas Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos rezidentu. Praėjus keliems mėnesiams, 1997 m. lapkričio 4 d. buvo paskirtas Vilniaus Šv. Baltramiejaus bažnyčios rektoriumi ir jam buvo pavesta aptarnauti Vilniaus miesto lotynų apeigų katalikus baltarusius. Kiek vėliau, nuo 1998 m. balandžio 15 d. iki 1999 m. vasario 18 d., šalia einamų pareigų jam buvo pavesta Šilėnų Švč. Mergelės Marijos parapijos klebono tarnystė. Vilniaus Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčios rektoriaus pareigas ėjo iki 2014 metų, kai buvo paskirtas šios bažnyčios rezidentu.

Kun. J. Šutkevičius buvo ne tik pamaldus dvasininkas, bet ir nagingas žmogus. Mokėjo siūti arnotus ir kitus liturginius drabužius, buvo baigęs Maskvos konservatoriją, mėgo muziką, ypač sakralinę, išmanė vitražų meną. Iš motinos buvo perėmęs kulinarinių gebėjimų.

Velionio kūnas buvo pašarvotas birželio 6 dieną Vilniaus Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčioje. Joje parodytas filmas apie kun. J. Šutkevičiaus gyvenimą ir ganytojišką veiklą. Tos dienos vakarą šioje bažnyčioje gedulingas šv. Mišias už a.a. kunigą Janą aukojo Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, koncelebravo vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis ir kiti kunigai, pamokslą sakė kun. Tadeušas Jasinskis. Arkivyskupas pabrėžė, kad velionis buvo pašaukimui atsidavęs kunigas: pasižymėjo uoliu pamaldumu ir sielų ganymu, per ilgus tarnystės metus atstatė ir suremontavo ne vieną bažnyčią. Atsisveikinti su a. a. kun. J. Šutkevičiumi ir dalyvauti gedulingose šv. Mišiose susirinko gausus būrys tikinčiųjų. Birželio 7 dieną velionio kūnas išvežtas į Šv. Kryžiaus Atradimo (Bernardinų) bažnyčią Gardine (Baltarusija), ten buvo aukojamos laidotuvių šv. Mišios. Po jų kunigo Jano kūnas, vykdant velionio valią,  palaidotas Gardino kapinėse šalia motinos. Savo testamente kun. J. Šutkevičius rašė: „Nuoširdžiai atsiprašau visų, kuriuos kada nors esu įskaudinęs, ir prašau melstis už mano sielą“.

Vilniaus arkivyskupijos kurija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija