Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. rugsėjo 29 d., Nr. 18 (285)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Telšių vyskupijos ordinaras –vyskupas Kęstutis Kėvalas

Popiežius Pranciškus patenkino vyskupo Jono Borutos SJ įteiktą prašymą jį atleisti iš pastoracinio vadovavimo Telšių vyskupijai. Telšių vyskupo ordinaro pareigas perima vysk. Kęstutis Kėvalas, iki šiol buvęs vyskupijos koadjutorius. Šventojo Tėvo sprendimas paskelbtas rugsėjo 18 dienos vidudienį Vatikane ir Telšių vyskupijoje, Lietuvoje.

Naujasis vyskupijos ordinaras, 45-erių K. Kėvalas kunigu įšventintas 2000 m. birželio 29 d. Jis yra tarnavęs Kauno Arkikatedroje, ėjęs konfesarijaus pareigas Kunigų seminarijoje, dirbęs „Marijos radijo“ programų direktoriumi. Vysk. K. Kėvalas 2012 metų rugsėjį paskirtas Kauno vyskupu augziliaru, o konsekruotas tų pačių metų lapkritį. Šiemet, balandžio 20 dieną, popiežius Pranciškus jį paskyrė Telšių vyskupijos koadjutoriumi.

Telšių vyskupas emeritas J. Boruta SJ yra gimęs 1944 m. spalio 11 d. Kaune, todėl iki 75 metų amžiaus, kai vyskupai ordinarai privalo atsistatydinti, jam dar trūko dvejų metų. Kunigu jis slapta įšventintas 1982 m. rugpjūčio 5 d. Skaistgiryje. Kunigo tarnystę pradėjo 1982 metais slapta paskirtas į Ukrainos Chmelnickio srities katalikų parapiją, tačiau po mėnesio KGB įsakė iš ten išvykti. 1982–1989 metais neviešai talkino Kybartų (Vilkaviškio r.), Valkininkų (Varėnos r.) ir Viduklės (Raseinių r.) klebonams. Vengdamas sovietų valdžios kaltinimo veltėdžiavimu, 1983–1989 m. oficialiai buvo įsidarbinęs Valkininkų (Varėnos r.) bažnyčios zakristijonu. Suėmus pirmąjį „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ redaktorių kun. S. Tamkevičių SJ, 1983–1989 metais buvo šio leidinio vyriausiasis redaktorius ir vienas iš slaptųjų seserų vienuolių teologijos ir katechetikos kursų vadovų. 1989–1990 metais ėjo vikaro pareigas Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje,1990 metais paskirtas Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios rektoriumi. 1989–1997 metais – Lietuvos ir Latvijos Jėzuitų provincijos provincijolas. 1997 m. birželio 21 d. konsekruotas tituliniu Vulturaros vyskupu ir paskirtas Vilniaus arkivyskupo augziliaru. 2002 m. sausio 5 d. popiežius Jonas Paulius II vysk. J. Borutą SJ paskyrė Telšių vyskupu. Sausio 20 dieną įvyko vyskupo J. Borutos SJ ingresas į Telšių vyskupijos Katedrą. Taigi Telšių vyskupijos ordinaro pareigas jis ėjo 15 metų.

Be vilties laisvės žygis nebūtų įmanomas

Laiškas Telšių vyskupijos tikintiesiems

Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas
Vido Venslovaičio nuotrauka

Brangūs broliai ir seserys, Telšių vyskupijos tikintieji,

mūsų Viešpats Jėzus Kristus, vaikščiojęs šios žemės keliais, telkė savo mokinius į meilės bendruomenę. Jis ragino žmones tapti Dangiškojo Tėvo sūnumis ir dukromis, priimti Gerąją Naujieną ir gyventi Dievo vaikų gyvenimą. Iki šios dienos Kristus rūpinasi savo kaimene ir slaptingu malonės veikimu kreipia mus visus į Tėvo glėbį. Mūsų krašte vienas iš šio meilingo vedimo priminimų yra Žemaičių vyskupystės 600 metų jubiliejus, kurį šiemet švenčiame. Dievo Dvasia įkvėpė garbingus mūsų protėvius drąsiai žengti į Bažnyčios šeimą su prašymu Konstancos Visuotiniame Susirinkime įsteigti Žemaitijoje vyskupiją ir paskirti jai ganytoją. Nuo to laiko čia tikintieji būrėsi į parapijas ir tapo didelės Bažnyčios šeimos dalimi. Ir tada, ir dabar vyriausiasis šios didžios bendruomenės ganytojas popiežius toliau skiria vyskupus būti Kristaus tarnystės dalininkais.

Dėkojame Dievo Apvaizdai, kuri dovanojo mums tokių didžių, šio krašto atmintyje gyvai įsitvirtinusių vyskupų: Merkelį Giedraitį ir Motiejų Valančių, vėliau – Telšių vyskupijos vyskupus Justiną Staugaitį, Dievo tarną Vincentą Borisevičių ir Antaną Vaičių. Visi čia besidarbavę ganytojai paliko kilnios savo tarnystės žymę, liudydami, kad Viešpats nesiliauja rūpintis savąja tauta.

Prieš kelis mėnesius Viešpaties kvietimas per popiežiaus Pranciškaus rankas pasiekė ir mane vykti vyskupo koadjutoriaus pareigoms į Telšius. Su jauduliu ir išgąsčiu priėmiau šią žinią, žinodamas, kad tai, į ką esu šaukiamas, pranoksta žmogiškas mano jėgas. Galiausiai žinia, kad tampu Telšių vyskupijos ordinaru, nejučia širdyje išsiveržia prašymu Jums, brangieji, pasimelsti už mane.

Su didele pagarba ir dėkingumu prisimenu savo mokytojus vyskupiškoje tarnystėje Kaune – arkivyskupus Sigitą Tamkevičių SJ ir Lionginą Virbalą SJ. Pradėdamas Telšių vyskupijoje eiti garbingas ir daug išminties bei jėgų pareikalausiančias pareigas, noriu nuoširdžiai padėkoti vyskupui Jonui Borutai SJ, jausdamas, kiek meilės ir ištvermės reikėjo padovanoti, kad būtų sukurtos ir atnaujintos vyskupijos pastoracinės struktūros, parapijų bendruomenės, restauruotos svarbiausios vyskupijos šventovės – Telšių Katedra bei Žemaičių Kalvarijos Bazilika, atnaujinta Telšių kunigų seminarija. O svarbiausia – sėtas Dievo Žodis žmonių širdyse, kuris toliau neša vaisių, slėpiningos Dievo malonės stiprinamas.

Prašau Jūsų, brangūs Telšių vyskupijos broliai kunigai, vienuoliai ir vienuolės, pastoracijoje besidarbuojantys pasauliečiai, civilinės valdžios atstovai bei visi Kristų mylintieji, ir toliau telktis į darbą, kad mūsų krašte stiprėtų tikėjimo įkvėpimas, vienybė ir entuziazmas kurti. Galiausiai norėtųsi pabrėžti, ką manau, ko iš mūsų visų Viešpats prašo šiame laike – stiprinti krikščioniškąją viltį. Artėjant mūsų Tėvynės nepriklausomybės 100 metų jubiliejui turime atminti, kad be vilties, įsišaknijusios Viešpaties pažaduose, laisvės žygis nebūtų įmanomas. Tuo drąsinu ir pats save vyskupiškuoju šūkiu pasirinkęs Velykų sekvencijoje girdimus žodžius: „Kristus – mano viltis.“

Savo ganytojiškąją tarnystę patikiu Švč. Mergelės Marijos globai ir šv. Justino, Telšių vyskupijos globėjo, užtarimui! Sveikinu Jus visus šv. apaštalo Pauliaus palinkėjimu: „Malonė Jums ir ramybė nuo Dievo, mūsų Tėvo, ir Viešpaties Jėzaus Kristaus!“ (1 Kor 1, 3).

Kęstutis Kėvalas
Telšių vyskupas

2017 m. rugsėjo 21 d. Šv. apaštalo Mato šventė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija