Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. rugsėjo 29 d., Nr. 18 (285)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pasikartojo kankinio šv. Januarijaus kraujo stebuklas

Rugsėjo 19 dieną pasikartojo šv. Januarijaus kraujo gumulo suskystėjimas. Tradiciškai stebuklas pasikartoja kasmet tris kartus: rugsėjo 19-ąją, kai Bažnyčios liturgija mini šv. Benevento vyskupą ir kankinį Januarijų, pirmojo gegužės sekmadienio išvakarėse ir gruodžio 16-ąją. Istoriškai stebuklas kartojasi periodiškai nuo XIV šimtmečio pabaigos, nors ampulių su krauju išstatymas tikinčiųjų pagerbimui pradėtas šimtmečio pradžioje. Vysk. Januarijus žuvo visą tūkstantmetį ankščiau, per didžiuosius krikščionių persekiojimus, nukirsdintas IV amžiuje. Kankinio kultas puoselėjamas tiek Rytų, tiek Vakarų Bažnyčiose, o Neapolyje – kaip niekur kitur.

Apie įvykusį sukrešėjusio gumulo suskystėjimą Neapolio katedroje susirinkusiai miniai žmonių pranešė kardinolas Krescensijus Sepė (Crescenzio Sepe). Kardinolo paskelbtą žinią tikintieji sutiko ovacijomis. Neapolio arkivyskupas parodė relikvijorių su ampule ir jame esančiu tamsiu kraujo spalvos skysčiu prieš šv. Mišias, nors suskystėjimas dažnai įvyksta Mišių metu arba net kelias valandas po jų. Kartais suskystėjimo stebuklas neįvyksta. Neapolio ir Kampanijos regiono gyventojai, įsitikinę jog ampulėse esantys gumulai iš tikrųjų yra sukrešėjęs kankinio šv. Januarijaus kraujas, jo suskystėjimą priima kaip palaiminimo ženklą.

Neapolio arkivyskupas kardinolas K. Sepė pranešė, jog rado gumulą ampulėje jau suskystėjusį, kai „kraujo relikvijorių“ išėmė iš saugojimo vietos. Po šv. Mišių arkivyskupas pakvietė visus tikinčiuosius prieiti prie jo rankose laikomo relikvijoriaus ir pagerbti dangiškąjį Neapolio globėją šv. Januarijų. Paskui kardinolas išnešė relikvijorių į gatvę, juo palaimino Neapolio miestą, arkivyskupijos tikinčiųjų bendruomenę, Kampanijos regiono, visos Italijos gyventojus ir visą Bažnyčią. „Dėkojame Viešpačiui, kad dar kartą paliudijo savo gerumą visiems neapoliečiams“, – sakė savo katedroje kard. K. Sepė.

Anot Bažnyčios martirologo, 305 m. rugsėjo 19 d. kartu su Benevento ganytoju, vyskupu Januarijumi, buvo nukirsdinti šeši jo vyskupijos kunigai bei diakonai – Sozijus, Proklas, Festas, Deziderijus, Eutichijus ir Akurcijus.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija