Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. sausio 19 d., Nr. 2 (293)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Tradicinė šeimų šventė Šiauliuose

Atnaujinama santuokos priesaika

Smuikininkė Saulė Kilaitė
Aldonos Sireikienės nuotraukos

Kunigai eina aukoti šv. Mišių
Nuotrauka iš Siauliai.lt

Kalėdų laikotarpis Šiaulių vyskupijoje baigtas iškilminga ir džiugia švente šeimoms, atvykusioms iš įvairių Lietuvos kampelių kartu bendrystėje ir maldoje švęsti Trijų Karalių šventę.

Sausio 7-ąją šeimas iš visos Lietuvos į Šiaulius sukvietė tradicinė, septynioliktoji, Šiaulių vyskupijos Šeimų šventė. Į ją atvyko apie 5000 dalyvių. Minint Trakų Dievo Motinos metus, šventė skirta Marijos garbei ir pavadinta „Marija, tu radai malonę pas Dievą“ (Lk 1, 30).

Renginys Šiaulių arenoje prasidėjo 12 val. Šventės reikšmę ir turinį pristatė Kairių parapijos klebonas kun. Rimantas Pranskaitis. Šv. Mišias aukojo Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas, Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ. Eucharistijai vadovavo šventės iniciatorius ir globėjas Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Vysk. K. Kėvalo pamokslą net kelis kartus pertraukė gausūs aplodismentai. Šventės dalyvius džiugiai pakylėjo Ekscelencijos posakis, jog čia, šventėje, yra jungtinės Lietuvos Respublikos pajėgos. Kalbėdamas apie tris išminčius, kaip svarbiausią jų turtą vyskupas įvardijo išmintį. Jie tikėjo, kad Dievas kalba duodamas ženklus. Jie ne tik matė žvaigždę, bet ieškojo jos prasmės. Atlyginimas – džiaugsmas radus Kūdikį. Telšių vyskupas džiaugsmo temą plėtojo atsižvelgdamas į lietuviškąjį charakterį, kuriam būdingas atsargumas, netgi pesimistiškumas ar naudos siekis. „Šiaulių vyskupas, savo moto pasirinkęs šv. Apaštalo Pauliaus žodžius „Visuomet džiaukitės Viešpatyje!“ (Fil 4, 4), atrodo, rimtai priima popiežiaus Pranciškaus paraginimą visada džiaugtis, – sakė Ekscelencija. – Tie, kurie sutinka Kristų, prisipildo džiaugsmo. Ar esate sutikę Kristų? Tai turi matytis. Jei nesimato, ar tikrai esate sutikę Kristų?“ – klausė Telšių vyskupas. Džiaugsmą vyskupas siejo su geranoriškumu, juoku, pavydo, puikybės atsisakymu, meilumu, gerumu, bendruomeniškumu ir kitomis dorybėmis. Rytų išminčiams atvykus pas Erodą, šis sukviečia Jeruzalės išminčius, kad sužinotų, kur turėjo gimti Mesijas. Jie randa pranašystę, išaiškina gimimo vietą Betliejų, tačiau neina kartu su Rytų išminčiais, o pasilieka sėdėti prie knygų. Jie praranda džiaugsmo dovaną. Iš išminčių reikia pasimokyti apsisprendimo dorybės ir pagarbos. Jie pagarbina Mesiją parpuolę ant žemės. Pagarba labai svarbi ir žmonių tarpusavio santykiuose, ypač šeimoje. Mes įpratę žvelgti į kitą smerkiančiu, teisiančiu, kontroliuojančiu žvilgsniu. Dievas žiūri kitaip. „Šalia Švenčiausiojo Sakramento, kuriam atiduodu pagarbą, yra artimas žmogus, kuriam tokią pat pagarbą turiu dovanoti“, – sakė Telšių vyskupas K. Kėvalas.

Liturginėse apeigose giedojo jaunimas iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių – Lietuvos Jaunimo dienų choras. Kolektyvui vadovavo Jeronimas Serebrinskas. Pasibaigus šv. Mišioms, visus sveikino Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. „Šiauliai šiuo metu galėtų būti dėmesio centru visai Lietuvai. Čia galime suprasti, iš kur kyla valstybės tvirtybė. Ji kyla iš šeimos. Čia susirinkusios šeimos kartu gyvena jau ne vienerius metus, tačiau Šauliai gali didžiuotis ir viena ypač tvirta ir gražia šeima. 67-ąją vestuvių sukaktį šiemet švęs Šiaulių miesto garbės pilietis, prezidentas Valdas Adamkus ir jo žmona Alma“, – kalbėjo Šiaulių meras. Savivaldybės vadovas šeimoms perdavė prezidento V. Adamkaus linkėjimus ir padėką šventės organizatoriui vysk. E. Bartuliui. Prisidėdami prie šios padėkos, renginio dalyviai Šiaulių vyskupui plojo atsistoję. Šeimas sveikino ir Lietuvos Seimo grupės „Už šeimą“ atstovai Jonas Dagys, Rima Baškienė, Žygimantas Pavilionis ir Rimantė Šalaševičiūtė.

Po šv. Mišių iš Milano (Italija) atvykusi smuikininkė Saulė Kilaitė pristatė muzikinę programą „Muzikinė kelionė piligrimų keliais“, kurioje didžiausias dėmesys skirtas Švč. Mergelei Marijai. Smuikininkei padėjo šokėja ir choreografė Diana Vonžodaitė, menines vaizdo projekcijas parengė Roland Tapi, režisavo Karlas Kortizanas (Carlo Cortizano). Muzikinė piligriminė kelionė vedė po įvairias pasaulio šalis, kuriose vyko Dievo Motinos apsireiškimai. Koncerto pabaigoje skambėjo tradicinė, lietuviams itin brangi giesmė „Marija, Marija“. Pritardami žymiai atlikėjai Šeimų šventės dalyviai šią giesmę giedojo atsistoję.

Šventę organizavo Šiaulių kurija, Šiaulių vyskupijos Šeimos centras, Šiaulių miesto savivaldybė.

Inesė Ratnikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija