Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. sausio 19 d., Nr. 2 (293)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ką atskleidė Trijų Karalių šventė

Lina RAGINYTĖ

Vysk. Darius Trijonis, Dūkšto
klebonas kun. Sigitas
Grigas (dešinėje) ir Trys Karaliai

Sausio 6-ąją katalikai šventė Trijų Karalių šventę, kuria vainikuojamas visas kalėdinis laikotarpis. Būtent šį šeštadienį (pirmąjį arba antrąjį savaitgalį po Kalėdų) švenčiamas ir Šeimadienis. Tokią tradiciją Dūkšto parapijoje stengiasi įskiepyti parapijos klebonas kun. Sigitas Grigas, kartu lavindamas ir ugdydamas tikinčiųjų skonį, keisdamas pasaulėžiūrą. Šiemet visuose šventiniuose renginiuose dalyvavo Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Darius Trijonis, Šeimadieniui suteikęs išskirtinio lengvumo, džiaugsmo ir šilumos bei nušvietęs kelią ypatingiems svečiams – Trims Karaliams.

Vyskupo žodis

Po Šeimadienio pradžios Dūkšto kultūros namuose Šv. Stanislovo Kostkos bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Eucharistijai vadovavo vyskupas Darius Trijonis, koncelebravo Visagino klebonas kun. Vidmantas Rudokas, Zarasų klebonas ir dekanas kun. Vydas Juškėnas ir šeimininkas kun. S. Grigas.

„Nuostabu, kad taip gausiai esate susirinkę. Kažkada kunigas Sigitas mane pakvietė atsilankyti į Dūkštą, patikinęs, kad čia labai gražu ir išties įspūdinga bažnyčia. Žadėjau aplankyti, tačiau niekada nemaniau, kad galėsiu su jumis iškilmingai pasisveikinti tokią ypatingą dieną ir jau kaip vyskupas. Man labai gera būti čia su jumis, ir džiaugiuosi galimybe perduoti visų Vilniaus vyskupų linkėjimus: „Tegul Dievo malonė gyvena Jūsų širdyse ir Jūsų šeimose“. Šeimų koncerte pamačiau, kokie Jūs este išskirtiniai. Negesinkite talentų ugnies savo parapijoje.

Tačiau šiandien – Trijų Karalių iškilmės – ypatinga bažnyčios šventė. Tada trys išminčiai sekė žvaigždę, kuri rodė kelią link Dievo. Jie skubėjo aplankyti gimusį Mesiją su dovanomis, kartu paskelbdami visam pasauliui šio įvykio svarbą. Panašiai atrodytų, jei prie jūsų namo šiandien suvažiuotų koks 10 limuzinų, būtų nutiestas raudonas kilimas, o į jūsų namus ateitų Anglijos karališkosios šeimos atstovai... Žinia akimirksniu pasklistų ne tik po Dūkštą, Ignaliną, bet ir po visą pasaulį. Panašiai Jėzaus laikais atrodė Trijų Karalių atvykimas...

Trys išminčiai sekė tik paskui žvaigždę. Tačiau paradoksalu, kad jiems sunkiausia keliauti buvo dieną, kai švietė ir spindėjo saulė, ir kelią rodančios žvaigždės nesimatė. Tai yra simboliška, nes iš tikrųjų dienos šviesoje mes nematome esminių dalykų, vertybių. Ir tik tada, kai mūsų gyvenimą paliečia tamsos šešėliai, kančia, tik tada mes pradedame pastebėti tuos dalykus, kurie yra svarbiausi. Patekę į tamsą mes leidžiamės į gilesnį savo gyvenimo prasmės supratimą“, – kalbėjo vysk. D. Trijonis.

Trijų Karalių šventės tradicijos

Trijų Karalių iškilmių metų tradiciškai šventinama kreida, kuria tikintieji virš durų užrašo tris raides KMB. Manoma, kad tos raidės, lotyniškai rašomos CMB, yra posakio Christus Mansionem Benedicat (Kristus telaimina šią buveinę) akronimas. Kadangi kilo tradicija legendiniais išminčių vardais ženklinti krikščionių namus, lotyniško užrašo išaiškinimas buvo susietas į vieną: telaimina Kristus šiuo ženklu pažymėtus namus. Įdomu tai, jog Šventame Rašte išminčių vardai neminimi, ir tik vėliau susiformavo tradicija vadinti juos Kasparu, Merkeliu (Melchioru) ir Baltazaru.

Prie vardų rašomas „pliusas“ iš tikrųjų yra kryželis, kuris pabrėžia išminčių šventumą. Kryželis – aliuzija į tų asmenybių sakralumą, o ne sumavimo ženklas. Kryželį galima rašyti ir virš raidės, ir taip paženklinus visas tris raides susidaro tarsi karūna, nes išminčiai vadinami ir karaliais.

Dūkšte šventusiųjų Trijų Karalių iškilmes namai šiais metais paženklinti vysk. D. Trijonio pašventinta kreida.

Trijų Karalių dovanos

Trijų Karalių eisena – vienas svarbiausių šventės akcentų. Po šv. Mišių ir nuoširdžių parapijiečių sveikinimų svečiams visi įsiamžino su Trimis Karaliais ir iš Dūkšto bažnyčios gražia eisena pajudėjo link miestelio kultūros centro. Buvo išties įspūdingas ir simboliškas reginys.

Šventajame Rašte apie Jėzaus gimimą detaliau pasakoja du evangelistai – Lukas ir Matas. Pasak pastarojo, Jėzui gimus į Jeruzalę žvaigždės vedini atvyko išminčiai iš Rytų šalies. Kaip pripažinimo ir pagarbinimo ženklas Šventajai Šeimynai buvo atnešta aukso, smilkalų ir miros. Auksas skirtas Jėzui, kaip Karaliui, mira – kaip mirtingam žmogui, o smilkalai – Jo dieviškumo pripažinimo ženklas. Trijų Karalių šventė minima sausio 6 dieną, bet XX amžiaus viduryje, vykdant liturginę reformą, buvo numatyta galimybė ją perkelti į artimiausią sekmadienį, tam, kad žmonėms būtų sudarytos sąlygos dalyvauti iškilmėje. Tad nedalyvavusieji šeštadienio iškilmėse, tai galėjo padaryti sekmadienį, sausio 7 dieną.

Daugiau apie Šeimadienį Dūkšte skaitykite po savaitės „XXI amžiuje“.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija