Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. vasario 15 d., Nr. 4 (295)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Olimpiados dalyvius sveikina ir Popiežius

Vasario 9-ąją, penktadienį, iškilmingos ceremonijos metu Pjongčango (Pietų Korėja) olimpiniame stadione atidarytos XXIII Žiemos olimpinės žaidynės. Pagrindine ceremonijos tema tapo taika ir susitaikymas. Dvi valandas trukusi ceremonija 35 tūkst. žiūrovų talpinančiame penkiakampio formos stadione atspindėjo tradicinius ir modernius Pietų Korėjos istorijos bei kultūros bruožus.

Dalyvių paradą pradėjo šiuolaikinių olimpinių žaidynių pradininkė Graikija. Lietuvos delegacija į stadioną žengė 15-oji. Mūsų šalies vėliavą nešė biatlonininkas Tomas Kaukėnas. Beje, žaidynėse dalyvauja devyni Lietuvos sportininkai: keturi biatlonininkai, trys slidininkai ir du kalnų slidininkai. Kol kas nepriklausomos Lietuvos istorijoje dar nė vienam sportininkui nėra pavykę laimėti medalių žiemos olimpiadoje. Pietų ir Šiaurės Korėjos delegacijos stadiono taku žengė kartu su bendra vėliava. Abi Korėjos olimpinių žaidynių atidaryme kartu žygiavo ketvirtąjį kartą – 2000 metais Sidnėjuje, 2004 metais Atėnuose, 2006 metais Turine ir dabar Pjongčange. Rusijos atletai žygiavo su olimpine vėliava. Žaidynių atidarymo ceremoniją stebėjo ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šiemet 15 sporto šakų varžysis beveik 3000 atletų iš 92 šalių. Jie kovos dėl 102 medalių komplektų.

Vasario 7-osios, trečiadienio, audiencijoje Vatikane popiežius Pranciškus išsakė viešą kreipimąsi dėl XXIII žiemos olimpinių žaidynių delegacijoms. „Tradicinės olimpinės paliaubos šiais metais ypatingos, – sakė Šventasis Tėvas. – Abiejų Korėjų delegacijos žygiuos su viena vėliava ir dalyvaus varžybose kaip viena komanda. Tai leidžia viltis pasauliu, kuriame konfliktai išsprendžiami taikiai dialogu ir abipuse pagarba, kaip moko sportas. Sveikinu Tarptautinį olimpinį komitetą, atletus ir atletes, kurie dalyvauja žaidynėse Pjongčange, valdžią ir Korėjos pusiasalio žmones. Visus lydžiu malda, kartodamas Šventojo Sosto įsipareigojimą remti kiekvieną iniciatyvą dėl taikos ir tautų susitaikymo. Tegu šios olimpinės žaidynės būna didelė draugystės ir sporto šventė! Tegu Dievas jus laimina ir globoja!“

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija