Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. vasario 15 d., Nr. 4 (295)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kai suburia tikėjimas ir malda

Pasvalio Gyvojo rožinio draugijos
maldininkai ir jų dvasios vadas
kun. Nerijus Papirtis

Dažnai susiburia Pasvalio Gyvojo rožinio maldininkai. Bendra malda, dalyvavimas, šv. Mišiose, malonus bendravimas sudaro galimybę pajusti didelį Viešpaties ir Šv. Mergelės Marijos meilę ir artumą. Tradiciją rinktis drauge Pasvalio dekanate pradėjo buvęs Saločių Šv. Juozapo parapijos klebonas, šiuo metu Rokiškio dekanas kun. Eimutis Novikas. Ją su nuoširdumu tęsė Pasvalio Šv. Jono parapijos vikaras kun. Miroslavas Anuškevičius (dabar tarnaujantis Vilniaus arkivyskupijoje, Šalčininkuose). Šiuo metu Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio maldininkus globoja Pasvalio dekano kun. Henriko Kalpoko paskirtas dvasinis vadovas vikaras kun. Nerijus Papirtis.

Susirinkus sausio 24 dieną pirmiausia bažnyčioje atsiklaupta Rožino maldai – sukalbėti Garbės slėpiniai, melstasi už taiką pasaulyje ir Lietuvoje, už į amžinybę iškeliavusius kunigus, vienuolius, vienuoles ir Gyvojo Rožinio maldininkus. Šv. Mišias aukojo Pasvalio dekanas kun. H. Kalpokas, koncelebravo Pasvalio parapijos altaristas kan. Povilas Miškinis.

Po šv. Mišių bažnyčioje vyko katechezė „Dievo dovanos žmogui“. Jos metu maldininkai ne tik klausėsi pranešėjo, bet ir patys dalyvavo diskusijoje. Nuskambėjo mintis, kad galvodami apie dovaną, įsivaizduojame kokį nors daiktą. Dovana mums nekainuoja, jos nereikia užsidirbti, niekas neprašo už ją pinigų. Gal panašiai yra ir su mūsų išgelbėjimu – Dievas jį mums dovanojo, davė nemokamai, mes jo neužsidirbome. Mes jį gavome pasitikėję savo Gelbėtoju Jėzumi Kristumi, sumokėjusiu už mūsų kaltes ant kryžiaus. Tokiu pačiu būdu veikia ir Biblijoje aprašomos dvasinės dovanos. Dvasinė dovana – ne žmogaus pastangų vaisius.

Pasibaigus katechezei pasveikintos naujos Gyvojo Rožinio draugijos (GRD) narės. Tai – Onutė Katkevičienė iš Pasvalio, Elvyra Marinskienė ir Vaida Navadonskienė iš Krinčino. Joms buvo įteikti GRD pažymėjimai ir knygelės.

Paskui eita į parapijos namus. Čia visų laukė GRD Pasvalio skyriaus pirmininkės Vlados Čirvinskienės tautinę simbolika papuoštas agapės stalas. Palaiminus jį, gerta arbata, prisimintos lietuvių tautai svarbios datos: Sausio 13-oji, artėjantis Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-metis. Vyko diskusija „Aš ir Lietuva“. Dalintasi prisiminimais apie išgyvenimus karo metais, tremtyje, dalyvaujant Sausio 13-osios įvykiuose. Kalbėjo uoli GRD skyriaus vadovė Kazimiera Uogelienė iš Krinčino, aktyvios šios draugijos narės Irena Danušaitienė, Genovaitė Radėnienė. Aldona Juozapaitienė sakė, kad visus sunkumus gyvenime padėjo įveikti rožinio malda ir didžiulė viltis, tikėjimas Lietuvos laisve ir Nepriklausomybe. Ona Stiškienė prisiminė kelionę į Šventąją Žemę, pokario sunkumus, skaitė savo eilėraštį, skirtą savanoriams, „Aukštagojo laukai“. Vlada Čirvinskienė pasidalino mintimis, kad jos širdyje nepailstančią meilę tikėjimui ir gimtinei uždegė tėvai, mokytojai ir kūrybinė veikla mokykloje. Ir parodė aukurėlį su įrašyta data „1991–2011“, jį gavo dovanų Lietuvos Respublikos Seime ir priminė Seime vykusį Sausio 13-osios minėjimą, kuriame dalyvavo su mokiniais ir Pasvalio krašto bendruomenės atstovais.

Pokalbiai apie gimtinę, Lietuvą buvo užbaigti malda Tėvynei ir Vinco Kudirkos „Tautiška giesme“. V. Čirvinskienė pakvietė maldininkes vėl atvykti į Pasvalį dalyvauti Vasario 16-osios šventėje.

Ona Striškienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija