Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. balandžio 6 d., Nr. 7 (298)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė du kardinolai

Kovo 11 dieną Vokietijoje po sunkios ligos ir kančios mirė žinomas Bažnyčios ganytojas ir teologas, Mainco vyskupas emeritas, kardinolas Karlas Lėmanas (Karl Lehmann). Jis gimė 1936 05 16 Vokietijoje, Zigmaringene. Kunigu įšventintas 1963 10 10, vyskupu – 1983 10 02, popiežiaus Jono Pauliaus II kardinolu paskirtas – 2001 02 21. Popiežius Pranciškus pasiuntė telegramą dabartiniam Mainco vyskupui Peteriui Kolgrafui; perdavė užuojautą jam ir visai vyskupijos bendruomenei, gedinčiai kardinolo K. Lėmano. „Savo ilgoje teologo ir vyskupo tarnystėje, būdamas Vokietijos Vyskupų konferencijos pirmininku, jis daug prisidėjo prie Bažnyčios ir visuomenės gyvenimo formavimo. Jam visada rūpėjo būti atviram mūsų laikų klausimams ir iššūkiams, atsakyti į juos, remiantis Kristaus žinia, palydėti žmones jų kelionėje, siekti to, kas vienija, nepaisant konfesijų, įsitikinimų ribų ir valstybių sienų. Jėzus, Gerasis Ganytojas, tesuteikia savo ištikimam tarnui gyvenimo pilnatvę savoje Dangaus karalystėje“, – rašė Popiežius ir visiems gedintiems velionio kardinolo ir atsimenantiems jį maldoje suteikia apaštališkąjį palaiminimą.

Kovo 19 dieną ligoninėje po sunkios traumos mirė Sent Endriu (Saint Andrews) ir Edinburgo (Edinburg) arkivyskupas emeritas ir buvęs Škotijos vyskupų konferencijos pirmininkas Keitas Patrikas O‘Brajenas (Keith Patrick O’Brien). Prieš kelias savaites namuose kritęs jis patyrė daugelį lūžių, kritiškos būklės buvo išvežtas į ligoninę, tačiau neatgavo sąmonės iki pat mirties. Kovo 17 dieną sukako 80-osios kardinolo gimimo metinės.

Kard. K. P. O‘Brajenas gimė 1938 03 17 Beilikastle (Ballycastle). Kunigu įšventintas 1965 04 03, vyskupu – 1985 05 30, popiežiaus Jono Pauliaus II kardinolu paskirtas 2003 10 21. Velionis pastaraisiais metais nebevykdė jokių pareigų. Jis pripažino arkivyskupijos dvasininkų jam mestus kaltinimus dėl seksualinio priekabiavimo. Suderinęs su popiežiumi Pranciškumi, 2013 metų gegužę kard. K. P. O‘Brajenas išvyko iš Škotijos dvasinio atsinaujinimo, maldos ir atgailos laikotarpiui, o 2015 metais atsisakė kanonų teisėje kardinolams suteiktų teisių ir pareigų, įskaitant teisę dalyvauti konklavoje.

Sent Endriu ir Edinburgo arkivyskupas Leo Kašlis (Leo Cushley) pranešdamas apie pirmtako mirtį paprašė tikinčiųjų melsti už velionį, jo artimuosius ir visus, kuriuos kardinolas įžeidė ir nuvylė.

Užuojautos telegramą pasiuntė popiežius Pranciškus, patikėdamas velionio sielą gailestingai Dievo meilei, laimindamas Sent Endriu ir Edinburgo arkivyskupiją.

Mirus kardinolui K. P. O’Brajenui Kardinolų kolegiją sudaro 214 kardinolų, iš kurių 117 elektoriai ir 97 – ne elektoriai.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija