Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2018 m. birželio 15 d., Nr. 12 (303)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pašventino Švč. Mergelės Marijos Ramintojos koplyčią

Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas
atlieka šventinimo apeigas

Birželio 8-osios vakarą Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas Švč. Mergelės Marijos Ramintojos koplyčioje aukodamas šv. Mišias ją pašventino. Koplyčia įkurta Savičiaus g. 15 esančios Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios trečiame aukšte ir bus skirta statutinėse Vidaus reikalų ministerijos įstaigose tarnaujančių pareigūnų ir jų šeimų sielovadai.

Šių metų pradžioje Vilniaus arkivyskupas G. Grušas ir vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pasirašė susitarimą dėl šios bažnyčios. Juo ministerija įsipareigojo užtikrinti, kad jos pastatas Savičiaus g. 15 bus naudojamas religinėms apeigoms, socialiniams projektams ir visuomeninei veiklai. Vidaus reikalų ministerijos ir Arkivyskupijos susitarimas pasirašytas dešimčiai metų.

„Savanorių jėgomis ir mūsų sistemos pareigūnų, ministerijos darbuotojų pastangomis bažnyčia išvalyta, aptvarkyta. Džiaugiamės, kad trečiajame aukšte bus koplyčia, tad čia jau prasidės pamaldos“, – sakė vidaus reikalų ministras E. Misiūnas.

„Džiaugiuosi tolimesniu bendradarbiavimu su Vidaus reikalų ministerija, sudarant galimybes plėtoti bendras iniciatyvas visuomenės gėriui, tikslinei pareigūnų ir jų šeimų bei bendruomenės sielovadai“, – sakė Vilniaus arkivyskupas G. Grušas.

Apleistą barokinę sostinės senamiestyje esančią Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią Vidaus reikalų ministerija iš Švietimo ir mokslo ministerijos perėmė 2017 metų rugpjūtį. Istorinė bažnyčia buvo atverta plačiajai visuomenei, joje vyksta įvairios meninės iniciatyvos, taip pat joje planuojama įsteigti dvasinės ir psichologinės pagalbos centrą pareigūnams bei gyventojams.

Šiuo metu Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia pamažu vėl bunda gyvenimui. Žiemą kun. Algirdo Toliato iniciatyva čia buvo surengta prakartėlių paroda, veikė fotografo A. Aleksandravičiaus nuotraukų piligrimystės tema ekspozicija. Buriasi bendruomenė, pasiryžusi atgaivinti ir sutvarkyti grakščiu bokštu į dangų besistiebiančios bažnyčios erdvę, vėl pritaikyti ją žmogaus dvasios reikmėms.

Vienuolių augustinų rūpesčiu, XVIII amžiaus viduryje pastatyta vėlyvojo baroko stiliaus bažnyčia išsiskiria fasadą puošiančiu penkių tarpsnių bokštu. Bažnyčios interjeras buvo sudarkytas sovietmečiu, kai pastatą nusavinusi okupacinė valdžia, norėdama čia įrengti sandėlius, nugriovė altorių, viduje įstatė dvi gelžbetonines perdangas, taip padalindama bažnyčią į tris aukštus, įrengė laiptines, pramoninį keltuvą, tualetus ir kitas patalpas.

Pagal Vilnensis.lt ir Vidaus reikalų ministerijos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija