"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 rugsėjis, Nr.7 (16)

PRIEDAI

Prasmingi Popiežiaus patarimai
Slovakijos katalikams

Mindaugas BUIKA

Semtis stiprybės iš krikščioniškosios istorijos paveldo

Šventasis Tėvas Jonas Paulius II
sekmadienį aukojo šv.Mišias Bratislavoje

Jonas Paulius II mosuoja tikintiesiems
Banska Bistricoje.

Popiežius Banska Bistricoje
iš savo automobilio mojuoja
dešimtims tūkstančių tikinčiųjų.

EPA-ELTA nuotr.

Pradėdamas rugsėjo 11-14 dienomis vykusį apaštalinį vizitą Slovakijoje popiežius Jonas Paulius II jau pirmojoje savo kalboje atidavė pagarbą vietos tikinčiųjų nuopelnams buvusių komunistinių persekiojimų akivaizdoje ir perspėjo dėl galimų pavojų, jeigu naujoji Europos vienybė remsis vien tik ekonominiais interesais. „Mano brangieji, kuriant naująjį Europos identitetą prisidėkite savo turtinga krikščioniška tradicija“, - per iškilmingą sutikimą Slovakijos sostinės Bratislavos oro uoste sakė jis slovakams, besirengiantiems 2004 metais kartu su kitomis pokomunistinėmis šalimis įsijungti į Europos Sąjungą.

„Dėkoju Viešpačiui, kad leido man šiandien trečią kartą atvykti į brangią Slovakijos žemę, - kalbėjo Šventasis Tėvas, atsakydamas į valstybės prezidento Rudolfo Šusterio sveikinimo kalbą. - Aš atvykau kaip Evangelijos piligrimas, nešantis taikos ir vilties sveikinimus visiems“. Popiežius slovakiškai perskaitė tik savo kalbos pradžią, o likusią jos dalį skaitė pagalbininkas slovakų kunigas, dirbantis Vatikano valstybės sekretoriate. Ir kitais atvejais Jonas Paulius II dažnai nebaigdavo savo kalbos skaityti pats, pasitelkdavo į pagalbą kitą asmenį, tačiau dabar taip pirmą kartą atsitiko jo iškilmingo sutikimo ceremonijoje.

Šventasis Tėvas ragino slovakus integruojantis į Europą nesitenkinti vien siekimu ekonominės gerovės, kurią neretai lydi dvasinis skurdas. „Tik kuriant - ne be pasiaukojimo ir sunkumų įveikimo - visuomenę, gerbiančią žmogiškąją gyvybę visose jos apraiškose“, kuri palaikytų tradicinius šeimos ryšius, rūpintųsi bendruoju gėriu, o ypač silpniausiųjų poreikiais, tautos ateitis gali remtis tvirtais pagrindais. Slovakai šiuose siekiuose stiprybės turi semtis iš savo šalies istorijos, kurią Popiežius apibrėžė kaip „ištikimybės Kristui ir jo Bažnyčiai istoriją“. Pradedant slavų apaštalais, graikų šventaisiais Kirilu ir Metodijumi, kurie krikščionių tikėjimą į Slovakiją atnešė IX amžiuje, ir baigiant komunistinio režimo kankiniais, tokiais kaip rugsėjo 14 dieną Bratislavoje palaimintaisiais paskelbti vyskupas Vasilis Hopka ir vienuolė sesuo Zdenka Šelingova, „visi jie paliko turtingą gėrio derlių slovakų kultūros pavelde“.

Savo sveikinimo kalboje Slovakijos prezidentas R.Šusteris pabrėžė reikšmę Popiežiaus vizito, kuris vyko jo pontifikato 25-mečio minėjimo išvakarėse ir kuris į slovakų širdis įliejo „viltį, meilę ir nuolankumą“, tai yra tas vertybes, kuriomis Šventasis Tėvas tiki ir liudija visu savo gyvenimu. Valstybės vadovas ypač pabrėžė reikšmingą Jono Pauliaus II mokymą, kad Europos tautų ateitis būtų kuriama „per atgailą už mūsų nuodėmes ir klaidas, per atleidimą bei per abipusį supratimą ir toleranciją“. Ypač svarbus Popiežiaus, kaip reikšmingiausio pasaulyje moralinio autoriteto, „raginimas politikams stiprinti solidarumą ir suteikti visiems žmonėms galimybę savo gyvenimą gyventi oriai“.

Po susitikimo ceremonijos popiežius Jonas Paulius II nuvyko į apaštalinę nunciatūrą Bratislavoje, kur jis buvo apsistojęs viso savo vizito Slovakijoje metu. Tą pačią dieną nunciatūroje atskirose audiencijose Šventasis Tėvas priėmė prezidentą R.Šusterį, Slovakijos parlamento pirmininką Pavolį Hrusovskį ir vyriausybės vadovą Mikulašą Dzurimbą. Pavakare Popiežius papamobiliu buvo trumpam nuvykęs į už 60 kilometrų nuo Bratislavos esantį istorinį slovakų miestą Trnavą, kur pasimeldė XVII amžiuje statytoje didingoje katedroje, dedikuotoje šv. Jonui Krikštytojui.

Pažinti ir atsiliepti į Dievo šaukimą

Popiežius palaimina Slovakijos prezidentą
Rudolfą Šusterį ir jo žmoną Ireną

EPA-ELTA nuotr.aukos

Antrąją savo vizito Slovakijoje dieną popiežius Jonas Paulius II vadovavo šv. Mišioms po atviru dangumi 200 kilometrų į šiaurę nuo sostinės esančiame Banska Bitstricos mieste, kuris yra vyskupijos centras. Homilijoje Šventasis Tėvas, kreipdamasis į 150 tūkstančių maldininkų minią, susirinkusią miesto centrinėje aikštėje, ragino tikinčiuosius rodyti krikščionišką brandą savo kasdieniniame gyvenime. Apgailestaudamas, kad šiuo metu daugeliui krikštytų žmonių trūksta krikščioniškojo sąmoningumo, Popiežius sakė, kad „nors jie save laiko krikščionimis, tačiau visapusiškai ir atsakingai neatsiliepia į gautą (krikšto) malonę ir nežino, ko nori bei dėl ko to nori“.

Šis faktas rodo, kad reikalingas nuolatinis religinis švietimas ir tobulinimasis tiek jaunystės metais, tiek sulaukus brandaus amžiaus. „Ypač šeimose tėvai turi auklėti savo vaikus, kad jie atsakingai naudotųsi turima laisve, ir rengti juos teisingai atsiliepti į Dievo šaukimą, - kalbėjo Šventasis Tėvas. – Šeima yra tas atžalynas, kuriame auginami naujų kartų sodinukai. Taip šeimoje yra formuojama tautos ateitis“. Jis ragino slovakus priimti Dievą į savo gyvenimą ir „keliauti su Juo pasaulio takais, skelbiant Jo Evangeliją ir liudijant Jo meilę“.

Rugsėjo 12-ąją Bažnyčios liturgijoje minima Švč. Mergelės Marijos Vardo šventė, todėl popiežiaus Jono Pauliaus II homilijoje Dievo Motinai buvo skirtas ypatingas dėmesys. Angelas atskleidžia Marijai Dievo planus žmonijai ir pačios Marijos vaidmenį šiuose planuose. „Štai aš Viešpaties tarnaitė! Tebūna taip, kaip tu pasakei“, - atsiliepia įtikėjusi ir nuolankiai sutikdama Marija. Šis laisvas ir sąmoningas Marijos atsiliepimas į Dievo iniciatyvą yra tinkamas pavyzdys kiekvienam krikščioniui. „Dievas turi planą kiekvienam iš mūsų. Jis šaukia kiekvieną, - sakė Popiežius. - Svarbu, kaip šis šaukimas atpažįstamas, kaip priimamas ir kaip ištikimai vykdomas“.
Banska Bistricos centrinėje aikštėje altorius pamaldoms buvo įrengtas prie stovinčios Dievo Motinos statulos. Savo sveikinimo kalboje Banska Bistricos vyskupas Rudolfas Balažas priminė, kad ši statula buvo pašalinta, 1964 metais laukiant buvusios Sovietų Sąjungos komunistinio lyderio Nikitos Chruščiovo apsilankymo, ir tris dešimtmečius kažkur buvo paslėpta. Beje, N.Chruščiovui iš Čekoslovakijos sugrįžus į Maskvą, jis sužinojo, kad pats yra nušalintas iš užimamų pareigų. „Tai yra pamoka ir mūsų laikams, kad kiekvienas, nepriklausomai nuo turimo posto, privalo gerbti dvasines vertybes“, - sakė vyskupas R.Balažas.

Šv. Mišių pabaigoje tautiniais drabužiais pasipuošę Slovakijos jaunimo atstovai įteikė Šventajam Tėvui ypatingą dovaną - jaunuolių per kelis mėnesius ranka perrašytą Naująjį Testamentą. Gražiai oda įrišta ir auksu išgraviruota 600 puslapių knyga sveria daugiau kaip dešimt kilogramų. Paskutinius sakinius įrašė Nistros vyskupas 79 metų jėzuitas kardinolas Janas Chrizostomas Korecas, kuris, valdant komunistams, dvylika metų turėjo praleisti kalėjime. Po pamaldų Popiežius vietinėje kunigų seminarijoje prie pietų stalo susitiko su Slovakijos vyskupų konferencijos nariais. Susitikime taip pat dalyvavo buvęs Vatikano Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas slovakų kilmės 79 metų kardinolas Jozefas Tomka. Visus devyniolika slovakų vyskupų, įskaitant du minėtus kardinolus, yra paskyręs popiežius Jonas Paulius II.

Pastoracinės veiklos uždaviniai

Savo kreipimesi į Slovakijos Bažnyčios hierarchus, priminęs šiemet pažymimą nacionalinio episkopato įkūrimo dešimtmetį, - tai buvo reikalinga, nes 1983 metų pradžioje iš Čekoslovakijos federacijos susidarė dvi nepriklausomos Čekijos ir Slovakikos valstybės - Šventasis Tėvas aptarė jų pasiekimus ir uždavinius. „Po tamsaus persekiojimo ir tylos laikotarpio, kurio metu Dievo Bažnyčia Slovakijoje pateikė šviesų ištikimybės Evangelijai liudijimą, pastaraisiais metais sustiprino savo veiklą, suformuodama struktūras, reikalingas jos misijai atlikti“, - pastebėjo popiežius Jonas Paulius II. Kaip teigia statistika, po komunizmo žlugimo Slovakijoje buvo pastatyta apie 300 bažnyčių, pastoracinių ir parapinių centrų.

Katalikų Bažnyčia šalyje dabar turi beveik 200 pradinių ir vidurinių mokyklų, įkurtas katalikų universitetas Ružomberoke. Dėl krikščionško gyvenimo atnaujinimo „daugelis žmonių surado drąsos atvirai pripažinti savo katalikiškąjį tikėjimą“, džiaugėsi Popiežius. Iš tikrųjų per dešimties metų laikotarpį, 1991-aisiais ir 2001 metais vykusių surašymų duomenimis, užsiregistravusių katalikais žmonių Slovakijoje padaugėjo beveik puse milijono, tuo tarpu bendras šalies gyventojų skaičius per tą patį laikotarpį išaugo tik 100 tūkstančių.

Popiežius Jonas Paulius II slovakų vyskupams pabrėžė, kad jų pastoracinės veiklos „neatidėliotinas uždavinys yra skatinti kunigų ir vienuolių pašaukimų gausėjimą. Faktiškai nuo to priklauso Bažnyčios Slovakijoje ateitis“. Dabar Slovakijoje yra apie 2500 katalikų kunigų (1900 diecezinių ir 600 kunigų vienuolių). Žinant, jog šalyje yra keturi milijonai katalikų, dvasininkų yra beveik pakankamai. (Apie 90 proc. slovakų katalikų parapijų turi savo nuolatinį kunigą.) Be to, Slovakijos seminarijose mokosi beveik 1000 klierikų (100 tūkst. katalikų tenka daugiau kaip 20 klierikų). Tačiau žinant spartų sekuliarizacijos procesą, gimstamumo mažėjimą ir stiprią antibažnytinę kampaniją Slovakijos laicistinėje žiniasklaidoje, dvasinių pašaukimų ugdymas turi būti nuolatiniame pastoracijos dėmesyje.

Be kita ko, Šventasis Tėvas nurodė, kad ir jaunimo, ir visų pasauliečių tikinčiųjų, taip pat sielovadinio luomo žmonių „žmogiškoji ir dvasinė formacija, kartu su adekvačiu kultūriniu lavinimu turi būti ypatingo rūpesčio objektas seminarijose ir vienuolijų namuose…“. Bažnyčiai ir pasauliui reikia tokių kunigų ir vienuolių, „kurie galėtų būti klusniais ir uoliais Evangelijos apaštalais“. Vyskupai taip pat turėtų „išmintingai ir pasitikinčiai“ bendradarbiauti su pasauliečiais katalikais, ypač tais, kurie ryžtasi laikinąją gyvenimo realybę pripildyti krikščioniškomis vertybėmis. „Būkite dėmesingi šeimai, meilės ir gyvybės šventovei. Skelbkite ir ginkite santuokos vienybę ir neišardomumą, - ragino slovakų hierarchus Jonas Paulius II. - Žvelkite su meile į jaunus žmones, kurie yra Bažnyčios ir visuomenės dabartis bei ateitis“.

Nors Slovakija, kaip ir kitos pokomunistinės Rytų Europos valstybės, palaipsniui atsigauna po greitų ekonominių permainų ir ūkio augimas siekia 4-5 proc. per metus, tačiau nedarbas vis dar yra didelis (15 proc.). Stambioji pramonė daugiausia buvo orientuota į buvusios Sovietų Sąjungos karinius užsakymus, todėl, žlugus sistemai, įmonės bankrutavo. „Savo pastoraciniu rūpinimusi būkite artimi bedarbiams, - ragino Šventasis Tėvas slovakų vyskupus, - supraskite jų sunkią padėtį ir drąsinkite visus visuomenės sluoksnius siekti įvairių galimų būdų darbo vietoms kurti, kad pirmiausia jauni žmonės galėtų rasti galimybes pritaikyti savo įgytus gebėjimus…“

Banska Bistricos kunigų seminarijoje Popiežių pasveikino klierikai, taip pat kitų Slovakijoje veikiančių krikščioniškų Bažnyčių ir denominacijų atstovai.

Krikščioniškasis liudijimas ir gyvybės apsauga


Trečiąją savo vizito dieną aukodamas šv. Mišias nedidelio Rožnavos miestelio, kuris nuo seno yra vyskupijos centras, apylinkėse, Šventasis Tėvas homilijoje ragino tikinčiuosius evangelizuoti ne tik žodžiais, bet asmeniniu savo gyvenimo liudijimu. Nors Rožnava turi tik 20 tūkst. gyventojų, bet į pamaldas iš viso regiono, taip pat iš kaimyninių Vengrijos ir Lenkijos susirinko beveik 200 tūkst. maldininkų. Priminęs žinomą patarlę, kad „žodis moko, o pavyzdys skatina“, popiežius Jonas Paulius II pažymėjo, kad tikintieji savo krikščioniškojo gyvenimo realiu pavyzdžiu „gali daug prisidėti prie šiandieninio pasaulio evangelizavimo ir teisingesnės bei broliškesnės visuomenės kūrimo“.

Rožnavos vyskupijoje nemažą gyventojų dalį sudaro vengrai, kurių visoje Slovakijoje yra daugiau kaip 500 tūkst. (apie 9 proc. visų šalies gyventojų). Į gausiai šv.Mišiose dalyvaujančius vengrus Popiežius kreipėsi vengrų kalba, pagirdamas jų ištikimybę „tradicijoms ir protėvių mokymui“. Žinodamas, kad Slovakijos vengrai ne kartą kėlė pamaldų jų gimtąja kalba, vengrų tautybės dvasininkų ir net vyskupo klausimą, Popiežius pagyrė, kad „vietinės Bažnyčios ganytojai yra dėmesingi“ vengrų tautinės mažumos poreikiams, kartu „visada stengiasi išsaugoti bažnytinę vienybę, kaip visos Slovakijos visuomenės žmogiškąjį dvasinio augimo faktorių“.

Kadangi Rožnavos vyskupija yra žemdirbių kraštas, tai Šventasis Tėvas homilijoje pabrėžė savo didelę simpatiją visiems, kurie savo gyvenimą yra susieję su žemės ūkiu ir kurie šiuo savo gyvenimu teikia „neįkainojamą įnašą visos tautos gyvenimui“. Žemdirbiams suprantama kalba popiežius Jonas Paulius II priminė, „kad ne tik nuo grūdo kokybės priklauso derlius, bet taip pat nuo dirvos sąlygų, tai yra nuo kiekvieno iš mūsų“. Jėzus save palygina su sėjėju, kuris sėja savo žodžių sėklą į žmonių širdžių dirvą. „Sėkla, iš kurios neišauga šaknys (plg. Kol 2,7), apibūdina padėtį, kurioje Žodis priimamas tik paviršutiniškai, be tvirto prisirišimo Kristui ir be asmeninės meilės Jam“, - aiškino Popiežius.

Aktuali gyvybės gynimo tema buvo paliesta, kai šv. Mišių metu Popiežiui dovanas įteikė dvi mergaitės - seserys Lucija ir Andreika. Jos gimė kaip Siamo dvynės, suaugusios kojomis, tačiau buvo sėkmingai atskirtos per 2000 metais padarytą operaciją. Pristatydamas dvynukes Rožnavos vyskupas Eduardas Kojnokas sakė, kad „motina galėjo nužudyti šias dvi gražias ir sveikas mergaites, jeigu būtų apsisprendusi daryti abortą“. Šiuo gestu buvo išreikšta parama pamaldose dalyvavusiam Slovakijos prezidentui R.Šusteriui, kuris atsisakė pasirašyti vasarą šalies parlamente liberalų ir socialistų iniciatyva priimtą abortų įstatymo pataisą, kuri dar labiau išplečia negimusių kūdikių žudymo galimybes nuo dabartinių dvylikos iki 25 nėštumo savaičių. Kaip jau ne kartą buvo rašyta „XXI amžiuje“, politinė polemika dėl šio įstatymo bus pratęsta Slovakijos parlamente spalio mėnesį, ir Popiežiaus vizito metu pabrėžtinai priminta Bažnyčios nuostata dėl gyvybės šventumo tam, matyt, turės įtakos.

Kristaus kryžius yra pagrindinė viltis

Sekmadienis, rugsėjo 14-oji, buvo paskutinė popiežiaus Jono Pauliaus II trečiojo vizito (anksčiau jis šioje šalyje lankėsi 1990 ir 1995 metais) Slovakijoje diena. Bratislavoje aukotose šv. Mišiose Šventasis Tėvas palaimintaisiais paskelbė XX amžiaus žiauriausio totalitarinio režimo Rytų Europoje - komunizmo, pareikalavusio 35-40 milijonų žmonių gyvybių, - kankinius vyskupą Vasilį Hopką ir vienuolę seserį Zdenką Šelingovą. (Plačiau apie naujuosius palaimintuosius ir patirtą kankinystę dėl tikėjimo rašoma laikraščio 2 p.) Kartu su Popiežiumi šv. Mišias koncelebravo devyni kardinolai ir 48 arkivyskupai bei vyskupai iš Slovakijos, Vatikano ir kaimyninių valstybių. Pamaldose dalyavvo apie 300 tūkst. tikinčiųjų, susirinkusių iš visos Slovakijos, taip pat iš Vengrijos, Lenkijos ir Austrijos. Į šv. Mišias atvyko visi Slovakijos politiniai vadovai.

Kadangi praėjusio sekmadienio Bažnyčios liturgijoje buvo minima Kryžiaus išaukštinimo šventė, tai Šventojo Tėvo pasakytoje homilijoje buvo išryškinti prasmingi kryžiaus kančios aspektai, susiejant juos su naujųjų palaimintųjų ištikimybe tikėjimui iki visiško pasiaukojimo. „Kryžius yra ta „privilegijuota vieta“, kur yra apreiškiama ir mums parodoma Dievo meilė, - kalbėjo Popiežius. - Vyskupas V.Hopka ir sesuo Z.Šelingova, kuriuos aš su džiaugsmu šiandien įtraukiu į palaimintųjų tarpą, žvelgė į Kryžių su nenugalimu tikėjimu“.

Kristaus kryžiumi buvo nugalėtas blogis, įveikta mirtis, suteiktas gyvenimas ir atgaivinta viltis. Dėl to su visišku pasitikėjimu galima sakyti: „O Crux, ave, spes unica!“ („Sveikas, kryžiau, vienintele viltie!“ - lot.). Popiežiaus pabrėžė, kad būtent šio didžiojo ir nuostabiojo slėpinio meditacija „palaikė palaimintuosius jų pasirinkime gyvenimo aukai ir ypač patiriant siaubingojo kalinimo kentėjimus“. Todėl dabar abu palaimintieji mūsų akivaizdoje iškyla „kaip spindintys pavyzdžiai ištikimybės negailestingo ir žiauraus religinio persekiojimo laikotarpiu“.

Šventasis Tėvas, priminęs, kad kitą dieną, rugsėjo 15-ąją, liturgijoje minima Skausmingoji Dievo Motina, kuri stovėjo Sūnaus kryžiaus papėdėje, klusniai priimdama Dievo planą, sakė, kad jai nori „pavesti Slovakijos Bažnyčios ir tautos dabartį ir ateitį, kad augtų po Kristaus kryžiumi ir visada žinotų, kaip siekti ir priimti Jo meilės ir išganymo mokymą“. Tai labai prasmingas Popiežiaus pavedimas, nes, kaip šv. Mišių pradžioje jį sveikindamas sakė Bratislavos arkivyskupas Janas Sokolas, nepaisant su išsilaisvinimu iš komunizmo įgytų religinio gyvenimo atnaujinimo vilčių, Slovakijos katalikai turi daug problemų. „Yra daug pinklių, kuriomis norima mus sustabdyti kelyje į išganymą, ir dedamos didelės pastangos, kad būtų sunaikintas pasitikėjimas Bažnyčia tikinčiųjų širdyse, ir šiam tikslui naudojami didžiuliai finansiniai resursai“, - pabrėžė Bratislavos arkivyskupas.
Po šv. Mišių kalbėdamas šventadienio vidurdienio „Viešpaties Angelas“ maldą, popiežius Jonas Paulius II padėkojo Slovakijos žmonėms už svetingą priėmimą ir atskirai dar kartą kreipėsi į slovakų jaunimą: „Jūs esate Popiežiaus viltis! Nebijokite tapti tikraisiais Jėzaus draugais. Mokykitės iš Jo, kaip teisingai mylėti pasaulį, ir Jo pagalba jūs sukursite meilės civilizaciją“.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija