"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 rugsėjis, Nr.7 (16)

PRIEDAI

Vargšų ir atstumtųjų brolis

Mirė Neapolio kardinolas Koradas Ursis

Kardinolas Koradas Ursis

Rugpjūčio 29 dieną mirė 95 metų sulaukęs Neapolio (Italijos) arkivyskupas emeritas kardinolas Koradas Ursis, kuris dėl savo artimo meilės darbų buvo žmonių vadintas „vargšų ir atstumtųjų broliu“. Dabartiniam Neapolio arkivyskupui kardinolui pasiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Jonas Paulius II (kuris kardinolą gerai pažinojo ir su juo draugavo) įvertino jį kaip „uolų ir dosnų ganytoją“. Su pasigėrėjimu prisimindamas kardinolo K.Ursio „vaisingą ir daugiaplanę apaštalinę veiklą“, Šventasis Tėvas ypač pažymėjo jo atkaklias pastangas įgyvendinant II Vatikano Susirinkimo nutarimus, taip „skatinant autentišką Bažnyčios atsinaujinimą“.

Kardinolas K.Ursis gimė 1908 m. liepos 26 d. Pietų Italijos tabako augintojo šeimoje. Baigęs teologijos mokslus, 1931 m. liepos 25 d. buvo įšventintas kunigu. Dėstė Molfetos kunigų seminarijoje, kurios rektoriumi buvo nuo 1944 iki 1951 metų, kada buvo paskirtas Nardo vyskupu (vyskupu konsekruotas 1951-ųjų rugsėjo 30 d.). 1961-aisiais buvo pervestas valdyti Acerezos vyskupiją ir po penkerių metų paskirtas vienos svarbiausių Italijoje diecezijų – Neapolio arkivyskupu. 1967 metais buvo pakeltas kardinolu. Toje pat konsistorijoje į Kardinolų kolegiją buvo paskirtas ir Krokuvos arkivyskupas Karolis Vojtyla, dabartinis Popiežius.

Vadovaudamas Neapolio diecezijai daugiau kaip du dešimtmečius – nuo 1966 iki 1987 metų, - kardinolas K.Ursis tapo žinomas visoje Italijoje Bažnyčios socialinio mokymo praktiniu įgyvendinimu, padedant šiame šalies regione gausiems nepasiturinčių gyventojų sluoksniams. Jis įsteigė arkivyskupijos centrą, kuriame buvo analizuojamos skurdo problemos ir galimybės joms spręsti. Vykdė specialias švietimo ir profesinio lavinimo bei būsto ir prieglaudos namų statybos programas apleistiems vaikams, jaunimui, buvusiems kaliniams, lūšnynuose gyvenančioms šeimoms. Kad gautų daugiau lėšų neturtingiesiems remti, kardinolas pradėjo pardavinėti gautas brangias dovanas. Jis mokė turtingus Neapolio žmones nutraukti brangių daiktų dovanojimo įprotį ir geriau tuos pinigus skirti labdarai.

Kardinolas K.Ursis taip pat tapo žinomas griežtais pareiškimais prieš Neapolyje ir apylinkėse savo nusikalstamą veiklą išplėtojusią mafiją, kuri tarp vietos gyventojų buvo žinoma „Camorra“ pavadinimu. Vienu metu ganytojas netgi buvo vienas visą Neapolį apėmusio protesto streiko prieš „Camorra“ veiksmus vadovų. Jis karštai ragino smurtaujančios organizacijos narius „sudėti savo ginklus“ ir sugrįžti į Bažnyčią.
Pastaruoju metu 95 metų kardinolas K.Ursis dažnai sirguliavo, tačiau savo draugams reiškė viltį, jog galės nuvykti į Romą, kai spalio viduryje bus švenčiamos popiežiaus Jono Pauliaus II išrinkimo 25 metų jubiliejus. Deja, šių iškilmių nebesulaukęs jis mirė ir rugpjūčio 30 dieną buvo palaidotas Neapolyje, dalyvaujant tūkstančiams tikinčiųjų.

Kardinolas K.Ursis buvo antrasis pagal senumą Kardinolų kolegijos narys. Vyriausias iš dabar gyvenančių kardinolų yra Austrijos sostinės Vienos arkivyskupas emeritas kardinolas Francas Kionigas, kuriam rugsėjo mėnesį sukanka 98 metai.

M.B.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija