"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 rugsėjis, Nr.7 (16)

PRIEDAI

Žymiausias Afrikos Bažnyčios hierarchas

Mirė Kenijos kardinolas M.Otunga

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Morisas Maiklas Otunga

Po ilgai trukusios ligos rugsėjo 6 dieną mirė vienas žymiausių Katalikų Bažnyčios Afrikoje hierarchų, Kenijos sostinės Nairobio arkivyskupas emeritas 80-metis kardinolas Morisas Maiklas Otunga. Dabartiniam Nairobio arkivyskupui Rafaeliui Ndingiui Mvana Nzekinė pasiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Jonas Paulius II, pabrėžęs savo gilų liūdesį dėl kardinolo M.Otungos netekties, kartu dėkojo Dievui už Bažnyčiai suteiktas malones per ilgametę ir dosnią velionio, „kaip kunigo ir vyskupo“, tarnystę.

Kardinolas M.Otungas gimė 1923 m. sausio 3 d. Chebukvos vietovėje, Kenijos bakonių genties vado Vasikės Lusvečio Sudžio pagoniškoje šeimoje. Tapo krikščioniu būdamas dvylikos metų ir po gimnazijos baigimo įstojo į gimtosios Kakamegos vyskupijos kunigų seminariją. Teologijos mokslus tęsė Ugandos sostinėje Kampaloje, vėliau Romoje, kur Popiežiškajame Urbono universitete apgynė teologijos doktoratą. Romoje 1950 m. spalio 3 d. gavo kunigystės šventimus.

Grįžęs į Keniją, dėstė teologiją Kakamegos seminarijoje, buvo vyskupijos kurijos kancleriu. Popiežius Pijus XII kunigą M.Otungą 1956 metų lapkritį paskyrė Kisumu vyskupu augziliaru. Jis buvo vyskupu konsekruotas 1957 m. vasario 25 d., būdamas tik 34 metų amžiaus. 1960 metų gegužę popiežius Jonas XXIII vyskupą M.Otungą paskyrė Kisi diecezijos ordinaru, kuriuo jis buvo iki 1969-ųjų lapkričio, kada jau popiežiaus Pauliaus VI buvo paskirtas Nairobio arkivyskupu koadjutoriumi su įpėdinystės teisėmis. 1971 metų spalį arkivyskupas M.Otunga tapo Nairobio arkivyskupu ordinaru ir vadovavo šiai didžiausiai Kenijos katalikų diecezijai ištisus 26 metus iki atsistatydinimo 1997-ųjų balandį. 1973 metais buvo pakeltas kardinolu ir tapo pirmuoju Kenijos Bažnyčios hierarchu, gavusiu šį garbingą titulą. Jis dalyvavo abiejose 1978 metų konklavose, kai buvo renkami popiežiai Jonas Paulius I ir Jonas Paulius II.

Kardinolas M.Otunga savo vaisingoje ganytojiškoje tarnystėje pasižymėjo tiek sielovadiniais ir socialiniais darbais, tiek šeimos ir gyvybės gynimu. Jis dalyvavo II Vatikano Susirinkimo sesijose, vėliau vykusiose Vyskupų Sinodo asamblėjose, buvo šios Bažnyčios kolegialumo institucijos generalinio sekretoriato tarybos nariu. Ypač aktyviai kardinolas M.Otunga pasireiškė 1994 metais vykusioje Vyskupų Sinodo specialioje asamblėjoje, skirtoje Afrikos klausimams. Didelio dėmesio tuomet susilaukė kardinolo M.Otungos darytas pranešimas tema „Evangelizacija, kaip teisingumo ir taikos išraiška“.

Šiame pranešime jis iškėlė tų daugelio Kenijos ir kitų Afrikos žmonių sunkumus, kada jie, vykstant gentiniams konfliktams ir karams bei sparčiai urbanizacijai, yra priversti nuolat keisti savo gyvenamąją vietą, išgyventi būsto stygiaus ir nedarbo problemas. Šią diskriminaciją sustiprina įsivyravusi valdžios korupcija ir nepotizmas, o stabilių bendruomeninių kontaktų praradimas kelia ir tikėjimo praradimo pavojų. Dėl to Bažnyčios veiksmai evangelizacijos srityje turi būti glaudžiai susieti su socialinio solidarumo praktinėmis priemonėmis ir tuo pačiu tampa teisingumo ir taikos siekimu. 1995 metais lankydamasis Nairobyje popiežius Jonas Paulius II kaip tik paskelbė Afrikai skirtos Vyskupų Sinodo asamblėjos iškilmingą uždarymą.

Rūpindamasis šeimų stiprumu ir jaunimo dorove, kardinolas M.Otunga griežtai priešinosi vadinamojo seksualinio švietimo įvedimui Kenijos mokyklose, taip pat kontraceptikų platinimui. Plačiai nuskambėjo Nairobyje surengta akcija, - kurioje dalyvavo ir kardinolas M.Otunga, - kai viešai buvo sudeginta tūkstančiai prezervatyvų.

Visą laiką pasižymėjęs paprastu gyvenimo būdu ir nuolat mokydavęs savo kunigus, kad prabanga bei materialiniai dalykai yra didžiausia kliūtis Evangelijos liudijimui, po atsistatydinimo 1997 metais kardinolas M.Otunga pasirinko gyventi kuklioje seserų vienuolių išlaikomoje senelių prieglaudoje. Pastaruosius mėnesius dėl vis silpnėjančios sveikatos – sutrikusių kvėpavimo ir inkstų funkcijų – buvo gydomas Nairobio „Mater Misericordiae“ katalikiškoje ligoninėje. Kardinolo M.Otungos, kurį šalies prezidentas Mvajus Kibakis pavadino „Katalikų Bažnyčios Kenijoje švyturiu“, iškilmingos laidotuvės Nairobio katedroje įvyko rugsėjo 10 dieną.
Mirus kardinolui M.Otungai, Kardinolų kolegijoje liko 164 nariai, kurių 109 yra jaunesni nei 80 metų ir gali dalyvauti naujo Popiežiaus rinkimuose. Afrikos žemynui Kardinolų kolegijoje atstovauja 15 kardinolų, kurių dešimt dar nepasiekę savo 80-mečio ir yra konklavos elektoriai.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija