„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 gruodis, Nr.9 (18)

PRIEDAI

Mirė Etiopijos kardinolas

Kardinolas Paulius Cadua

Gruodžio 16 dieną sakydamas pamokslą Vatikano Šv. Petro bazilikoje vykusiose Etiopijos kardinolo Pauliaus Cadua laidotuvėse, popiežius Jonas Paulius II pavadino velionį tikruoju Evangelijos tarnu, ganytoju, kuris „savo gyvenimą atidavė Kristui ir Bažnyčiai“. Etiopijos sostinės Adis Abebos arkivyskupas emeritas kardinolas P.Cadua, šiai diecezijai vadovavęs daugiau kaip du dešimtmečius, mirė Romoje gruodžio 11 dieną, sulaukęs 82 metų amžiaus. Šventasis Tėvas homilijoje pažymėjo, kad velionio kardinolo šventumas darė didelį įspūdį aplinkiniams ir Dievo tauta lieka skolinga žymiajam Afrikos Bažnyčios hierarchui už ypatingą dėmesį visiems tikintiesiems bei pastangas pagal II Vatikano Susirinkimo mokymą ugdyti pasauliečių sąmoningumą, skatinti dvasinius pašaukimus ir aktyviai bendradarbiauti su misionieriais.

Kardinolas P.Cadua buvo gimęs 1921 m. rugpjūčio 25 d. Adifinio miestelyje Eritrėjoje. (Iki 1995 metų Eritrėja ir Etiopija buvo viena valstybė.) Gavęs kunigystės šventimus 1944 metais, pagal paskyrimus jis dirbo parapijose ir misijose. Praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje išvyko studijuoti politinių, socialinių ir teisės mokslų į Milano (Italija) katalikų universitetą, kur apgynė doktoratą iš jurisprudencijos. Grįžęs į Etiopiją buvo išrinktas Vyskupų konferencijos generaliniu sekretoriumi, kartu dėstė vietos universitete.

1973 metais buvo paskirtas Adis Abebos vyskupu augziliaru ir po dvejų metų išrinktas Vyskupų konferencijos pirmininku. Kardinolas P.Cadua nenutrūkstamai vadovavo Etiopijos episkopatui iki pat 1999 metų. 1977 metais popiežius Paulius VI jį paskyrė Adis Abebos arkivyskupu, o 1984-ųjų gegužės 25 d. popiežius Jonas Paulius II pakėlė kardinolu. 1994 metais Šventasis Tėvas delegavo kardinolą P.Cadua vadovauti Romoje vykusiai Vyskupų Sidono asamblėjai, aptarusiai Afrikos Bažnyčios gyvenimo klausimus. Pastaraisiais dešimtmečiais Etiopijoje, vienoje vargingiausių Afrikos valstybių, siaučiant didžiulei sausrai kardinolas P.Cadua organizavo bažnytinės paramos akcijas. Iš arkivyskupo ordinaro pareigų dėl amžiaus jis atsistatydino 1998 metais.

2003 metais mirė aštuoni kardinolai, du iš jų buvo afrikiečiai. Spalį vykusioje Konsistorijoje popiežius Jonas Paulius II paskyrė 30 naujų Kardinolų kolegijos narių, tarp jų tris Bažnyčios hierarchus iš Afrikos. Gruodžio mėnesį iš viso pasaulyje buvo 192 kardinolai, kurių 131 yra jaunesnis nei 80 metų amžiaus ir gali dalyvauti naujo Popiežiaus rinkimų konklavoje.

M.B.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija