„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 gruodis, Nr.9 (18)

PRIEDAI

Kinijoje be žinios dingo vyskupas

Kinijos katalikų vyskupas po gydymo ligoninėje vėl dingo be žinios, praneša Azijos katalikų žinių agentūra UCAN. Viena žinomiausių katalikų Bažnyčios Kinijoje figūrų, 72 metų Baodingo vyskupas Su Ziminas buvo Kinijos valdžios saugumo pareigūnų suimtas prieš šešerius metus. Valdžios atstovai niekada nepranešė, kodėl suėmė vyskupą ir kur jį laiko. Tyla lydėjo vyskupo likimą nuo pirmosios suėmimo dienos - 1997 m. spalio 8-osios. Tuo tarpu lapkričio 14-ąją Baodinge pasklido žinia, jog vyskupas gydomas pagrindinėje miesto ligoninėje. Apie tai sužinoję vyskupo Su artimieji nuvyko jo lankyti lapkričio 19-ąją. Tačiau tuoj pat po trumpo artimųjų vizito saugumo pareigūnai vyskupą vėl kažkur išvežė, bet nepranešė kur.

Baodingo katalikų bendruomenėje gan greitai pasklido žinia, jog į vyskupą Su panašus asmuo gulti Centrinės Baodingo ligoninės širdies ligų skyriuje. Buvo sužinota, jog vyskupas Su Ziminas yra nusilpęs, serga dėl širdies negalios ir kad jam neseniai buvo atlikta akių operacija. Tačiau ligoninėje vyskupas Su Ziminas buvo įregistruotas ne savo vardu ir žmonių pastangos sužinoti daugiau apie Baodingo katalikų ganytojo sveikatos būklę buvo bergždžios. Pasak žinių agentūros šaltinių, vyskupą ligoninėje prižiūrėjo maždaug 20 neuniformuotų saugumo pareigūnų. Visi, kurie teiravosi apie vyskupą, buvo saugumo pareigūnų tardyti. Artimieji vyskupą galėjo aplankyti tik po ilgų pastangų ir kalbų su policijos pareigūnais. Per susitikimą su artimaisiais vyskupas nieko negalėjo matyti, nes buvo užrištomis akimis.

Azijos katalikų žinių agentūros UCAN šaltinių žiniomis, tai buvo pirmas kartas, kai kas nors matė Baodingo vyskupą Su Ziminą nuo jo arešto dienos 1997 metais. Taip pat ir vyskupo Su augziliaras, 1996 metais suimtas vyskupas An Šuksinas yra laikomas nežinomoje vietoje ir nuo arešto buvo pamatytas vienintelį kartą 1997 metais. Baodingo vyskupas Su Ziminas yra daug kentėjęs dėl savo ištikimybės Popiežiui ir Šventajam Sostui. 72 metų vyskupas lig šiol buvo areštuotas penkis kartus ir 27 metus praleido kalėjime.

Manoma, kad abu belaisviai vyskupai buvo suimti ir įkalinti nepateikus jokių kaltinimų.

Pagal VR

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija