„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 rugpjūtis, Nr.2 (20)

PRIEDAI

Kunigui sumažinta kalėjimo bausmė

Vietnamo valdžia nuteistam katalikų kunigui sumažino kalėjimo bausmę. Žinomas žmogaus teisių ir religijos laisvės gynėjas kunigas Tadeusas Nguyenas Van Ly 2001 metais buvo nuteistas 20 metų kalėjimo bausme. Po nuteisimo bausmė buvo sušvelninta iki 15 metų kalėjimo ir penkerių metų namų arešto. Kiek vėliau kalėjimo bausmė buvo sumažinta iki 10 metų, o dabar sumažinta dar penkerius metus. Apie tai pranešė oficiali Vietnamo žinių agentūra VNA, nurodžiusi, jog kunigui bausmė buvo sumažinta už pavyzdingą kalinio elgesį. 58 metų kun. Van Ly yra bene labiausiai žinomas katalikų disidentas Vietname. Bausmė kunigui buvo sumažinta po to, kai buvo anksčiau laiko išleistas kitas žinomas disidentas Le Chi Kvangas. Chi Kvangas 2002 metais buvo nuteistas ketverių metų kalėjimo bausme už komunistinę vyriausybę kritikuojančio straipsnio paskelbimą internete.

Tuo tarpu kun. Ly kartu su trim giminaičiais buvo nuteistas už religinės literatūros platinimą. Trys kunigo broliavaikiai buvo išlaisvinti 2003 metų pabaigoje ir šių metų pradžioje. Jie elektroniniu paštu ir telefono linijų ryšiais skelbė žinias į užsienį apie tikėjimo laisvės padėtį Vietname. Visi trys buvo suimti ir apkaltinti šnipinėjimu kitos valstybės naudai. Kaltinimas vėliau buvo pakeistas į tėvynės interesų pažeidimą.

Kun. Ly ne kartą praeityje buvo Vietnamo valdžios persekiotas ir teistas už jo veiklą ginant tikėjimo laisvę ir žmogaus teises. Po pirmosios vienerių metų kalėjimo bausmės 1977 metais kun. T.Nguyenas Van Ly antrą kartą buvo nuteistas devynerių metų kalėjimu 1982 metais už tariamai neteisėtus veiksmus. Kun. Ly išlaisvinimo bylą remia Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

Parengta pagal VR, Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija