„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 rugpjūtis, Nr.2 (20)

PRIEDAI

Nauja bažnyčia Tėvo Pijaus garbei

Italijoje, San Džiovanio Rotondo miestelyje, naujai pašventinta bažnyčia, dedikuota Tėvo Pijaus garbei. Bažnyčios inauguracijos iškilmė buvo tiesiogiai transliuojama per nacionalinę televiziją.

Naujosios bažnyčios statyba buvo pradėta 1994 metais pagal architekto Renzo Piano projektą. Ši bažnyčia leis įgyvendinti paties šventojo troškimą, kad milijonai piligrimų, kasmet apsilankantys San Džiovanio Rotonde, būtų tinkamai priimti ir jiems būtų dvasiškai patarnauta. Bažnyčios statybai naudotas akmuo, medis bei varis harmoningai derinasi, ir gigantiškas pastatas neatrodo taip, kad bent minimaliai pažeistų Tėvo Pijaus propaguotą paprastumą ir nusižeminimą. Naujojoje šventovėje galės tilpti 6,5 tūkst. maldininkų. Didžiulėje ir erdvioje centrinėje navoje pastatyta 1,5 tūkst. suolų maldininkų patogumui, maldai kviečia Eucharistijos koplyčia, puikiai deranti su šventovės paprastumu ir didžiule apimtimi. Vietos arkivyskupas Domenikas d’Ambrosijus homilijoje tuoj po bažnyčios konsekravimo iškilmių pabrėžė naujosios šventovės ryšį su šv. Tėvo Pijaus dvasingumu. Jam patiko akmuo - dėl savo paprastumo ir kartu tvirtumo. Užtat naujosios šventovės statybai naudota tiek daug akmens, kuris savo ruožtu primena aną akmenį - nuristą nuo kapo angos ir gieda Prisikėlusiojo pergalę prieš mirtį. Tai tas pats akmuo, kuris tampa tvirta ir šventa uola, kertiniu akmeniu, simbolizuojančiu Viešpatį Kristų. Todėl daugelis mano, kad šv. Tėvui Pijui būtų patikusi ši šventovė - pakankamai didelė ir erdvi, kaip jis ir norėjo, bet kartu paprasta ir neslegianti.

Rugsėjo 23-iąją švenčiamas šv. Tėvo Pijaus iš Pietrelčinos liturginis paminėjimas. Šiemet į šį paminėjimą susirinksiančios maldininkų minios tikrai nebepatirs nepatogumų dėl vietos stokos - naujoji Tėvo Pijaus garbei dedikuota šventovė San Džiovanio Rotonde sutalpins visus, o kapucinų provincijolas brolis Paolas Kuvinas pabrėžė, kad tokios didžiulės bažnyčios reikia tikrai ne gigantomanijos polinkiams patenkinti, o skaitlingiems maldininkams priimti ir jiems tinkamai dvasiškai patarnauti.

Parengta pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija