„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 gruodžio 3 d, Nr.3 (21)

PRIEDAI

Evangeliją skelbti ten, kur esi

Kardinolai, kurių iniciatyva
surengtas kongresas

Lietuvos evangelizacijų
centrų atstovai

„Eikite į visą pasaulį ir skelbkite Evangeliją visai kūrinijai“ (Mk 16: 15), - siuntė Kristus. Tebesiunčia ir dabar. Vyskupijų evangelizacijos centrai ieško vis naujų Gerosios Naujienos skelbimo būdų. Paskutiniąją spalio savaitę Prancūzijoje buvo surengtas kongresas, kvietęs pasidalyti naujovėmis, pasimokyti vieniems iš kitų. Kongresas surengtas keturių kardinolų iniciatyva. Tai Prancūzijos kardinolas Žanas Mari Liustižė, Vienos - Christofas Šionbornas, Briuselio - Gofrydas Danielsas ir Lisabonos - Chosė da Kruzas Polikarpas. Vėliau prisijungė dar vienas – Budapešto kardinolas Pėteris Erdas. Lietuvai šiame kongrese atstovavo dešimties žmonių grupė iš Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Kretingos. Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro koordinatorius Juozas Dapšauskas noriai pasidalijo savo įspūdžiais.

Kongresas, propagavęs idėją - aktyvus jaunimas į šiuolaikinę visuomenę, vyko visą savaitę Notre Dame katedroje, Paryžiuje. Iš ryto būdavo skaitomi įvairūs pranešimai, po pietų vykdavo darbas grupėse. Jų įvairovę: Evangelija per sportą, kultūrą, muziką ir kt. pristatė įvairios skirtingų šalių bendruomenės. Grupių darbas buvo realizuojamas vėliau vykstančiose evangelizacijose. J.Dapšauskas pastebėjo, jog prancūzams buvo nauja ir neįprasta išgirsti bei pamatyti gatvėje jaunimą, giedantį giesmes. Netgi prisistatydavo policija, liepdavo išsiskirstyti.

Po evangelizacijų gatvėse – vakaro programa. Įvairiais koncertais, spektakliais, parodomis buvo siekiama pritraukti žmones, juos sudominti. Pavyzdžiui, senovinėse bažnyčiose vykdavo šlovinimas pagal roko muziką. Susidomėjimas buvo labai didelis, ypač parapijose. Net didžiulės bažnyčios nesutalpindavo visų norinčiųjų. Vis dėlto, organizatorių teigimu, 60 proc. visų vakaro programos lankytojų buvo tie, kurie neturi jokių sąsajų su Bažnyčia.

J.Dapšauskas neidealizuoja ir Lietuvos situacijos. Jo manymu, mūsų šalyje situacija yra tokia pat, kaip ir Prancūzijoje. Jei prieš kelis dešimtmečius dar buvo iliuzijų, kad Lietuva išlaikė tvirtą tikėjimą, tai dabar tos iliuzijos jau išsisklaidžiusios. Praktikuojančių katalikų tiek čia, tiek Prancūzijoje yra labai mažas procentas. Vis dėlto Lietuvoje netikinčiųjų tėvai ar seneliai dar buvo tikintys, taigi pačias pagrindines tiesas kiekvienas lietuvis vis dėlto žino. Tuo tarpu Prancūzijoje yra daug tokių, kurie išvis nėra susidūrę su religija. Jėzaus vardas jiems nekelia jokių asociacijų.

J.Dapšauskui įsiminė Indijos kardinolo Ivan Dias pasakyta Mahatmos Gandi citata: „Man patinka jūsų Kristus, bet krikščionys ne, nes jie negyvena taip, kaip Kristus“. Iš tiesų daug kas liudija, kad krikščionys negyvena kaip Kristus. Kongrese bandyta ieškoti priežasčių, atkreipti dėmesį į Evangeliją šiuolaikinėmis formomis. Įspūdingas buvo baigiamasis „Holy wins“ („Šventieji laimi“) koncertas. Jame penkios atrinktos grupės koncertavo net šešias valandas. Koncertas vyko prie vienos iš bažnyčių. Bažnyčios viduje tuo pačiu metu buvo garbinamas Švenčiausiasis Sakramentas. Kas norėjo, galėjo paadoruoti ir vėl grįžti į koncertą.

J.Dapšauskas sako, jog džiaugiasi kelione, tačiau nesijaučia pamatęs kažką visiškai nauja: „Lietuva visa tai jau turi: šiuolaikinės muzikos festivaliai, šiuolaikinės muzikos grupės, tik reikia tai daugiau plėtoti”. Vienas naujesnių, įsimintinesnių niuansų buvo komiko atliekamos Šventojo Rašto istorijos.

Paminėjus misijines keliones, J.Dapšauskas sako, jog gerai, kai gali išvykti pasimokyti, pasisemti žinių, idėjų, tačiau evangelizuoti nebūtina vykti kitur. Jis įsitikinęs, kad kažką daryti, dirbti reikia ten, kur esi. Lietuviams taip pat reikia išgirsti Dievo Žodį. Štai Šiauliuose rytoj, gruodžio 4 dieną, vyks šiuolaikinės krikščioniškos muzikos festivalis „Sielos 2004“. J.Dapšauskas įsitikinęs, kad tai puiki galimybė šitaip evangelizuoti jaunimą.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija