„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 rugpjūčio 26 d, Nr.3 (24)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežiaus Benedikto XVI trečiadienio bendroji audiencija Vatikane

Kaip Jonas Paulius II darydavo po kiekvienos apaštališkosios piligrimystės, taip Benediktas XVI praeitą trečiadienį pirmosios bendrosios audiencijos po kelionės Vokietijoje dalyviams apžvelgė ką tik pasibaigusią kelionę, primindamas Kelne Pasaulio jaunimo dienų proga praleistas dienas.

„Apvaizda norėjo, kad pirmas išvykimas iš Italijos nuvestų mane į gimtąją Vokietiją, – sakė Benediktas XVI, – ir kad šį kelionė įvyktų didžio viso pasaulio jaunimo susitikimo proga, praėjus 20 metų nuo šių Dienų šventimo pradžios. Nepaliaudamas dėkoju Dievui už šios kelionės dovaną, kurios prisiminimą ypač branginu“. Popiežius dėkojo visiems prisidėjusiems rengiant Jaunimo dienas konkrečiais darbais, taip pat malda, įskaitant ligonius, kurie aukojo savo kančias už Jaunimo dienos dvasinį pasisekimą. Susitikimai su jaunimu prasidėjo tuoj po atvykimo pačioje kelionės pradžioje Kelno oro uoste ir tęsėsi kelionėje laivu Reino upe nuo Rodenkichenerio tilto iki pat Kelno Poller Reinvyzeno prieplaukos, kur buvo susirinkusios minios iš viso pasaulio atvykusio jaunimo. Tai buvo susitikimo momentas, kuriam buvo paskirtas Rytų išminčių klausimas „Kur yra gimusis žydų karalius?“ Būtent Rytų išminčiai buvo jaunimo piligrimystės Kristaus link vadovai. „Itin reikšminga, kad šis susitikimas galėjo įvykti besibaigiant Eucharistijos metams, kuriuos paskelbė mano pirmtakas popiežius Jonas Paulius II“, – kalbėjo Benediktas XVI trečiadienio bendrosios audiencijos dalyviams, susirinkusiems į Pauliaus VI audiencijų salę.

Evangelisto Mato užrašyti į Betliejų atvykusių trijų išminčių iš Rytų šalies žodžiai „Atvykome Jo pagarbinti“ – buvo šių metų Pasaulio jaunimo dienų tema. Jos kvietė visus sekti tris išminčius vidinėje atsivertino kelionėje Emanuelio link, Dievo su mumis link, kad Jį geriau pažintume, su Juo susitiktume ir Jį pagarbintume, o Jį sutikus ir pagarbinus vėl leistumės kelionėn saugojant širdyje Jo suteiktą šviesą ir džiaugsmą. Primindamas audiencijos dalyviams susitikimus su jaunimu per šeštadienio budėjimą ir sekmadienio šv. Mišias, Šventasis Tėvas atskirai paminėjo savo ypatingą susitikimą su seminaristais. „Tai jauni vyrai, pašaukti kur kas radikaliau sekti mūsų mokytoju ir ganytoju Kristumi“, – sakė Popiežius ir pažymėjo, kad pats panorėjo šio susitikimo tam, kad būtų atkreiptas dėmesys į vieną būdingą Jaunimo dienų bruožą. Nemažai pašaukimų į kunigus ir vienuolius per pastaruosius dvidešimt metų buvo išgirsti būtent per Jaunimo dienas. Tai privilegijuota proga, kurios metu Šv. Dvasia leidžia pajusti savo veikimą.

Jaunimo dienų proga įvykę susitikimai su kitų Bažnyčių ir bažnytinių bendruomenių atstovais teikia vilčių, jog tęsiamas ekumeninis dialogas padės siekti krikščionių vienybės. „Ypač jaudinantis buvo apsilankymas Kelno sinagogoje, kurioje paminėjau Šoa ir nacių koncentracijos lagerių išlaisvinimo 60-ąsias metines. Tuo tarpu musulmonų bendruomenės atstovams atkreipiau dėmesį į būtinumą bendromis pastangomis šalinti fanatizmą ir smurtą bei ginti visų žmonių orumą ir pagrindines žmogaus teises, – sakė popiežius Benediktas XVI. – Melskimės už tai, kad išvykdami iš Kelno jaunuolės ir jaunuoliai neštųsi su savimi Kristaus tiesos ir meilės šviesą ir ją paskleistų po visą pasaulį. Tada galėsime sulaukti viltingo dvasinio atgimimo pavasario tiek Vokietijoje, tiek Europoje, tiek visame pasaulyje“.

Trečiadienio bendrojoje audiencijoje dalyvavo apie septyni tūkstančiai maldininkų, tarp jų ir lietuviai.

pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija