„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 kovo 3 d, Nr.1 (27)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vatikano radijui – 75 metai

Vasario 12 dieną sukako 75 metai nuo Vatikano radijo įkūrimo. 1931 m. vasario 12 d. popiežius Pijus XI pasakė pirmą radijo tiesiogiai transliuotą kalbą. Apie radijo istoriją ir apie Vatikano radijo lietuviškosios redakcijos istoriją jau buvo kalbėta laidoje vasario 12 dieną. Vatikano radijo deimantinį jubiliejų vainikuos popiežiaus Benedikto XVI vizitas Vatikano radijuje, numatytas kovo 3 dienos rytą.

Vasario 21 dieną Vatikano radijo jubiliejui buvo skirta spaudos konferencija, surengta Vatikano spaudos salėje. Apie radijo dabartį ir ateities planus Vatikane akredituotiems tarptautinės žiniasklaidos atstovams kalbėjo radijo generalinis direktorius ir pagrindinių tarnybų – programų rengimo, techninės ir interneto – vadovai. Buvo pristatyta išsami statistinė ataskaita.

Šiuo metu Vatikano radijuje dirba 384 žmonės – 115 moterų ir 269 vyrai, tarp jų devynios seserys vienuolės ir 34 kunigai. Radijo personalą sudaro 12 vienuoliškų kongregacijų nariai ir 59 pasaulio valstybių piliečiai. Kasdien transliuojamos laidos 29 kalbomis, iš viso laidose reguliariai vartojamos 45 kalbos. Per parą visais kanalais transliuojamų laidų trukmė siekia 64,5 valandos; o per metus iš viso – 23.482 valandos. Laidos transliuojamos 20 siųstuvų, 36 antenomis ir aštuoniais palydoviniais kanalais. Dar yra keli šimtai vietinių radijo stočių visame pasaulyje, retransliuojančių Vatikano radijo laidas. Šio radijo išlaikymas kasmet kainuoja daugiau kaip 20 mln. eurų; 57 proc. šios sumos skiriama darbuotojų atlyginimams.

Vatikano radijas saugo 13 tūkst. valandų trukmės popiežių kalbų archyvą, jam taip pat priklauso popiežių balso autorinės teisės.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija