„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 kovo 3 d, Nr.1 (27)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jungtinėse Tautose arkivyskupas kalbėjo apie skurdo mažinimą

Niujorke, Jungtinių Tautų būstinėje, neseniai vyko Ekonomikos ir finansų tarybos komisijos socialinio vystimosi klausimais sesija. 1995 metais Kopenhagoje vyko JT organizuotas pasaulio valstybių bei vyriausybių vadovų susitikimas, skirtas socialinio vystimosi klausimams. Jame buvo priimta deklaracija, kurioje skelbiama, kad pasaulio valstybės įsipareigoja vykdyti ambicingą socialinio progreso planą. Absoliutaus skurdo pasaulyje išnaikinimas buvo įvardytas kaip vienas pagrindinių uždavinių, pažymint, jog žmonijai tai yra „etinis, socialinis, ekonominis ir politinis imperatyvas“.

Dabar vykstančioje sesijoje yra apžvelgiami JT veiklos rezultatai per paskutinius dešimt metų bandant išrauti absoliutų skurdą pasaulyje, prognozuojamos perspektyvos, teikiami pasiūlymai bei išreiškiamos šalių pozicijos. Manoma, jog žmogus gyvena absoliutaus skurdo sąlygomis, jei visiems savo poreikiams patenkinti per dieną tegali išleisti mažiau nei vieną Jungtinių Amerikos Valstijų dolerį. Pagal JT pateikiamus duomenis, 1990-2001 metų laikotarpiu absoliučiame skurde gyvenančių žmonių sumažėjo 6,5 proc., vadinasi, 118 mln. žmonių gyvena geresnėmis sąlygomis. Tikimasi, jog iki 2015 metų absoliučiame skurde gyvenančių žmonių sumažės iki 735 milijonų. 1995 metais jų buvo per milijardą.

Sesijoje skurdo pasaulyje mažinimo klausimu pasisakė ir apaštalinis nuncijus, nuolatinis Šventojo Sosto stebėtojas prie Jungtinių Tautų arkivyskupas Celestinas Miljorė.

Jis teigiamai įvertino pasiektus rezultatus. Jie ypač akivaizdūs Azijos žemyne, kur absoliučiame skurde gyvenančių žmonių sumažėjo gana pastebimai. Tačiau arkivyskupas priminė, jog dar daug kur pasaulyje yra didelis skurdas, o ypač verčia nerimauti situacija Afrikoje, kurioje skurde gyvenančių žmonių per pastaruosius 25 metus nuo 165 mln. padaugėjo iki 315 milijonų. Vystimosi problemos turi būti sprendžiamos ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu lygiu. Išsivysčiusios valstybės turėtų padėti mažiau išsivysčiusioms tiek patirtimi, tiek finansiškai. Kadangi skurdo problema yra tiesiogiai susijusi su ekonominiu augimu, su skirtingų visuomenių ir tos pačios visuomenės narių lygybe, su viešųjų infrastruktūrų plėtra, jos sprendimas turi apimti ir kitus socialinio gyvenimo sektorius. Galiausiai arkivyskupas minėjo, jog, Šventojo Sosto nuomone, Jungtinės Tautos turi atlikti pagrindinį vaidmenį mažinant skurdą pasaulyje.

Pagal VR

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija