„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 gruodžio 29 d, Nr.6 (32)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Afrikoje

Patvirtinta Aleksandrijos koptų katalikų patriarcho vienybė su Romos sostu

 

Neseniai naujasis Aleksandrijos koptų katalikų patriarchas Antoniosas Naguibas lankėsi Vatikane ir susitiko su popiežiumi Benediktu XVI. Naująjį patriarchą Aleksandrijos Bažnyčios Sinodas išrinko šių metų kovą, o balandį Popiežius pripažino jo išrinkimą ir patvirtino bažnytinę vienybę su naujuoju Aleksandrijos patriarchu.

Dar vienas iškilmingas bažnytinės vienybės patvirtinimo aktas įvyko gruodžio 17-ąją. Patriarchas Antoniosas Naguibas ir popiežiui Benediktui XVI atstovaujantis Rytų Bažnyčių kongregacijos prefektas, buvęs Antiochijos sirų katalikų patriarchas, kardinolas Ignacė Mousa I Daoudas Šv. Pauliaus už Romos miesto sienų bazilikoje koncelebravo Eucharistijos liturgiją pagal koptų apeigas arabų kalba. Liturgijoje taip pat dalyvavo buvęs Aleksandrijos koptų katalikų patriarchas Stefanosas Ghatasas, Šv. Pauliaus bazilikos arkikunigas kardinolas Andrea di Montecemolas, bazilikos abatas benediktinas tėvas Edmundas Paueris, su patriarchu iš Egipto atvykę koptų vyskupai ir kunigai, Rytų Bažnyčių kongregacijoje dirbantys kunigai, Romoje gyvenančių egiptiečių koptų katalikų bendruomenė.

Iškilmingiausias eucharistinės liturgijos momentas buvo Komunija: patriarchas Antoniosas Naguibas Komuniją priėmė iš kardinolo I.Daoudo rankų, o kardinolas – iš patriarcho, taip patvirtindami visišką vienybę, siejančią Aleksandrijos ir Romos sostus. Per homiliją kardinolas I.Daoudas prisiminė laikus, kai dirbo Egipte. Kardinolas anksčiau buvo Antiochijos sirų katalikų Bažnyčios patriarchas ir Egipto sostinės Kairo sirų katalikų vyskupas. Tuo metu jam teko dažnai bendrauti su Aleksandrijos koptų katalikų bendruomene ir jos ganytojais, tarp jų ir su dabartiniu Aleksandrijos patriarchu.

 

Popiežius Benediktas XVI apie taikos procesą žemyne

 

Apžvalgininkai sutaria, kad Afrikos žemynas, lyginant su kitais žemynais, yra pačioje sunkiausioje padėtyje. Nors Afrikoje yra gausu gamtinių išteklių, tačiau iš jų pelnosi tik valdžią uzurpavę klanai ir tarptautinės bendrovės, neretai Vakaruose turinčios gerą vardą. Čia nėra, kaip Azijoje, kurioje skurdo taip pat netrūksta, valstybių ar regionų, kuriuos būtų galima pavadinti „ekonomikos tigrais“. Be to, žemyne nuolatos vyksta keliolika daugybę žmonių gyvybių ir šimtus milijonų dolerių kainuojančių karinių konfliktų.

Prie viso to prisideda „Afrikos rykšte“ vadinama AIDS epidemija, kuri nusineša milijonų žmonių gyvybes. Afrikoje yra apie 25 mln. sergančiųjų šia liga, kai kuriose šalyse jie sudaro net dešimtadalį visų gyventojų. Jais beveik nesirūpinama, jie negauna deramo gydymo, epidemijos plitimas beveik nekontroliuojamas.

Nuo konfliktų nuolatos kenčiantis, bet juos ir sukeliantis vadinamasis Didžiųjų ežerų regionas apima aplink kelis milžiniškus ežerus (Viktorijos, Malavio, Tanganikos) esančias valstybes: Tanzaniją, Ruandą, Kongo Demokratinę Respubliką, Burundį ir kitas. Neseniai dar kartą bandyta kurti santarvę regione, pakloti pamatus stabilumui. Didžiųjų ežerų regiono valstybių vadovai susirinko į antrąjį viršūnių susitikimą, vykusį Kenijos sostinėje Nairobyje, prie jų prisijungė kitos oficialios delegacijos, tarp jų ir Šventojo Sosto. Jai vadovavo Popiežiaus specialusis pasiuntinys arkivyskupas Luidžis Travaljinas. Susitikimą rėmė Jungtinių Tautų ir kitos tarptautinės organizacijos, grupė valstybių.

Svarbiausias susitikime priimtas dokumentas yra „Saugumo, stabilumo ir vystimosi paktas“. Jei vienuolika jį pasirašiusių valstybių iš tikro realizuos ten numatytus tarpusavio bendravimo principus ir mechanizmus, veiksmingai užtikrins saugumui ir vystymuisi būtinas sąlygas, išpildys minimalius humanitarinius ir socialinius kriterijus, tada yra vilties, kad dešimtis metų besitęsiantys konfliktai galų gale baigsis.

Kardinolas Tarcizijus Bertonė, Vatikano valstybės sekretorius, susitikime dalyvaujantiems valstybių vadovams perdavė popiežiaus Benedikto XVI laišką. Šventasis Tėvas sveikino viršūnių susitikimą ir palinkėjo, kad jis iš tikrųjų taptų žingsniu taikos ir stabilumo link.

Dabartinis viršūnių susitikimas yra proga pakeisti dramatišką situaciją ir siekti taikos, demokratijos, ekonominės gerovės ir socialinės integracijos. Tai yra tos pačios vertybės, kurias jau daug metų skelbia Katalikų Bažnyčia. Popiežiaus išreikštą įsitikinimą, kad Bažnyčia Afrikoje, čia įsikūrusios ir veikiančios religinės bendruomenės visada uoliai parems tų vertybių įgyvendinimą, vieša deklaracija patvirtino Didžiųjų ežerų regiono valstybių vyskupų konferencijų pirmininkai ir atstovai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija