„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 gruodžio 29 d, Nr.6 (32)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pietų Amerikoje

Kolumbijos vyskupai aptarė krašto padėtį

Tiesa yra smurto atvertų žaizdų užgydymo sąlyga, ji leidžia atkurti nukentėjusiųjų, šių veiksmų užsakovų ir apskritai visos visuomenės orumą. Tai pažymėjo Kolumbijos vyskupų konferencijos pirmininkas, Tunjos arkivyskupas Luisas Augustas Kastro Kviroga pareiškime, kurį gruodžio mėnesį paskelbė Kolumbijos episkopato Taikos komisija. Kalėdų, kurios yra atsinaujinimo ir vilties šaltinis, progai skirtame pareiškime arkivyskupas analizavo kraštą kamuojančias smurto apraiškas, valdžios institucijų ir pareigūnų patiriamus sunkumus, sunkias milijonų kolumbiečių gyvenimo sąlygas, kurias sukėlė ginkluoti konfliktai bei skurdas ir socialinis neteisingumas.

Bažnyčia visada yra pasiryžusi remti visus procesus, kurie leis sukurti taikią Kolumbiją, kurie padės įveikti visas kliūtis, priešiškus nusistatymus ir interesus – viską, kas trukdo kurti socialiniu teisingumu pagrįstą taiką. Politinė korupcija yra bene rimčiausias demokratinės sistemos iškrypimas, nes sutrypia moralinius principus ir socialinio teisingumo normas. Ganytojų pareiga – priešintis visoms nelegalaus kišimosi į valstybės vidaus tvarką ir jos korumpavimo apraiškoms. Kolumbijos Bažnyčios Taikos komisija remia visas pastangas, kuriomis siekiama apvalyti krašto demokratines institucijas ir pagilinti jų teisėtumą.

Vyskupų konferencijos pirmininkas ragino tiek vyriausybę, tiek krašte veikiančią ginkluotą Tautinę išsivadavimo armiją toliau žengti dialogo keliu, plėsti taikos procesą esminiais susitarimais ir humanitarinėmis sutartimis. Kolumbijos episkopato vadovas kreipėsi ir į savigynos būrių atstovus, tiek išsiformuotus, tiek atsisakančius sudėti ginklus, ir ragino gerbti gyvybės šventumą, priimti siūlymą sukurti politinės veiklos erdvę ir pasinaudoti istorine galimybe siekti tiesos ir atleidimo, kurie yra būtinos sąlygos taikai ir tautos susitaikymui. Laiškas baigiamas prašymu, kad vyriausybė ir Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos (Liaudies armija) atkurtų ryšių kanalus, kurie leistų humanitariniais pagrindais susitarti dėl maždaug 100 pagrobtų žmonių išlaisvinimo.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija