„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gegužės 4 d, Nr.2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežius sutelkia dėmesį į katalikiškąjį Lotynų Amerikos kontinentą

Mindaugas BUIKA

Pamaldos „Fazenda da Esperanca“,
kurios įnamius, besigydančius
nuo alkoholizmo ir narkomanijos
popiežius Benediktas XVI aplankys
savo vizito Brazilijoje metu

Jaunieji katalikai prie palaimintojo
Antonijo Galvao portreto,
kurį Šventasis Tėvas paskelbs
pirmuoju Brazilijos šventuoju

Aparesidos Dievo Motinos
šventovė, kurioje vyks 5-oji
Lotynų Amerikos vyskupų
generalinė asamblėja

Gausi įvykių vizito Brazilijoje programa

Ateinančią savaitę įvyksianti popiežiaus Benedikto XVI kelionė į Braziliją turės būdingus apaštališkojo vizito užsienio valstybėje bruožus – joje numatyti susitikimai su vietos episkopatu, šalies vadovybe ir jaunimo atstovais, iškilmingų šv. Mišių po atviru dangumi celebracija ir pan. Tačiau kulminacinis kelionės elementas – Šventojo Tėvo kalba inauguruojant 5-ąją Lotynų Amerikos vyskupų generalinę asamblėją – rodo, kad šeštoji jo išvyka už Italijos ribų savo reikšme įgis aiškų kontinentinį mastą. Kai kurie ekspertai netgi tvirtina, kad gegužės 9-13 dienoms suplanuotas apsilankymas pietiniame planetos pusrutulyje – jame jau įsiviešpatavo nuosaikus rudens klimatas – ženklina antrosios pontifikato fazės pradžią, kurioje didesnis dėmesys bus skiriamas Lotynų Amerikoje gyvenantiems penkiems šimtams milijonų katalikų, sudarančių beveik pusę visos pasaulio Katalikų Bažnyčios narių.

Pagal Vatikano paskelbtą vizito programą, gegužės 9-osios pavakarę į didžiausią Brazilijos miestą San Paulą atvykęs popiežius Benediktas XVI apsistos vietos benediktinų vienuolyne. Kitos dienos rytą jis pirmiausia su pagarbos vizitu „Bandeirantes“ rūmuose San Paule aplankys Brazilijos prezidentą Luisą Inasiją Lulą da Silvą. Vėliau savo apsistojimo vietoje, šv. Benedikto vienuolyne, susitiks su šalyje veikiančių kitų krikščioniškų konfesijų ir kitų religijų atstovais. Papietaus su Brazilijos katalikų vyskupų konferencijos vadovybe ir jį iš Vatikano atlydėjusiais Romos kurijos nariais. Pavakarę Šventojo Tėvo laukia susitikimas Paulo Machado de Carvalho futbolo stadione su dešimtimis tūkstančių brazilų jaunimo atstovų.

Gegužės 11 dienos svarbiausiu įvykiu popiežiaus Benedikto XVI vizito Brazilijoje metu bus jo aukojamos šv. Mišios, kuriose Bažnyčios šventuoju bus paskelbtas pranciškonas kunigas palaimintasis Antonijus Santa Ana Galvao (1739-1822). San Paulo arkivyskupas Odilas Šereris sakė, kad į šias kanonizacijos iškilmes Campo de Marte parke turėtų susirinkti ne mažiau pusės milijono maldininkų iš visos Brazilijos. 1998 m. spalio 25 d. beatifikuotas brolis A.Galvao tapo pirmuoju brazilų kilmės palaimintuoju. Dabar jis taps pirmuoju Brazilijos šventuoju. Tos pačios dienos pavakarę, San Paulo katedroje susitikęs su Brazilijos vyskupų konferencijos, vienos didžiausių pasaulyje, nariais, Šventasis Tėvas išvyks į Aparesidos Dievo Motinos šventovę, kurioje inauguruos Lotynų Amerikos episkopato asamblėją.

Didžiuliai iššūkiai reikalauja naujos evangelizacijos

Tačiau Aparesidoje popiežius Benediktas XVI pirmiausia aplankys vadinamąją „Fazenda da Esperanca“ („Vilties ūkį“), pranciškonų vadovaujamą jaunųjų alkoholikų ir narkomanų reabilitacijos centrą. Panašios „fazendos“, kurių iniciatyva kaip tik gimė San Paulo valstijoje, dabar įkurtos daugelyje šalių. Pavakare Aparesidos bazilikoje Šventasis Tėvas susitiks su Brazilijos kunigų, vienuolijų narių, seminaristų ir diakonų atstovais, su kuriais kalbės Rožinio maldą. Aparesidos Dievo Motinos šventovę, kuri, kaip minėta, yra didžiausia Brazilijoje, kasmet aplanko apie aštuoni milijonai maldininkų.

Gegužės 13 dieną, sekmadienį, Aparesidos šventovėje įvyks popiežiaus Benedikto XVI vizito kulminacinės šv. Mišios, kuriomis bus inauguruota čia rengiama 5-oji Lotynų Amerikos vyskupų generalinė asamblėja. Kaip tikimasi, į pamaldas vėl susirinks šimtai tūkstančių maldininkų. Sekmadienio popietę, prieš sugrįždamas į Romą, Šventasis Tėvas šalia Aparesidos bazilikos esančioje konferencijų salėje iš visos Lotynų Amerikos ir kitų šalių susirinkusiems Bažnyčios hierarchams pasakys inauguracinę kalbą, kurios nekantriai laukiama.

Rengdamasis šiam susitikimui, kuris laikomas vienu svarbiausių visos Katalikų Bažnyčios gyvenime 2007 metais, popiežius Benediktas XVI padarė du svarbius pranešimus, kuriuose sutelkė dėmesį į katalikybės aktualijas Lotynų Amerikoje. Vienas šių pranešimų, vasario 17 dieną skaitytas apaštaliniams nuncijams, dirbantiems to kontinento šalyse, buvo išsamiai apžvelgtas „XXI amžiaus“ 30-ajame numeryje. Anksčiau, sausio pabaigoje, Šventasis Tėvas kalbėjo prie Vyskupų kongregacijos veikiančios Popiežiškosios Lotynų Amerikos komisijos, vienos pagrindinių Aparesidos susitikimo rengėjų, plenarinėje asamblėjoje.

Jis išvardijo didžiulius iššūkius, kurių akivaizdoje yra atsidūrusi Bažnyčia Lotynų Amerikoje: kultūriniai pokyčiai, kuriems įtakos turi žiniasklaidos plėtra, sąlygojant daugelio žmonių svarstymo kryptį bei moralines nuostatas, labai sustiprėję migracijos srautai, prieštaringai atsiliepiantys šeimos gyvenimui ir religinei praktikai, „iškylantys nauji klausimai, kaip reikia priimti savo istorinę atmintį ir demokratinę ateitį“, taip pat globalizacija, sekuliarizmas, išaugęs skurdas bei ekologinė krizė, ypač didžiuosiuose miestuose, kaip ir ten padidėjęs smurtas bei prekyba narkotikais. Esant šioms problemoms, kurios būdingos ne vien tik Lotynų Amerikai, iškyla neatidėliotinas naujosios evangelizacijos poreikis, kad būtų gilinamas tikėjimo vertybių pažinimas ir jos taptų tikruoju gyvenimo vedliu palaikant ir ugdant specifinį Lotynų Amerikos tautų katalikiškąjį identitetą.

Socialinio veikimo ir šeimos gyvenimo svarba

Kaip tik šie uždaviniai paskatino popiežių Benediktą XVI būsimajai Lotynų Amerikos vyskupų asamblėjai parinkti prasmingą svarstymų temą „Jėzaus Kristaus mokiniai ir misionieriai, idant tautos gyventų Jame – „Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas“. Iš tiesų būsimasis žemyno ganytojų susitikimas turi padrąsinti kiekvieną krikščionį asmeniškai atsiversti ir atsinaujinti, kad jis taptų Jėzaus Kristaus tikruoju mokiniu, Jo siunčiamu apaštalauti. „Tikrasis mokinys auga ir vystosi šeimoje, parapinėje ir diecezinėje bendruomenėje, – aiškino Šventasis Tėvas. – Jis tampa misionieriumi, kai skelbia Kristų ir Jo Evangeliją visose gyvenimo srityse: mokykloje, versle, kultūroje, politikoje ir žiniasklaidos priemonėse“.

Pagal nusistovėjusią tradiciją Lotynų Amerikos vyskupų asamblėjos pastoracinių klausimų svarstymas persipina su socialinių ar netgi politinių problemų aptarimu. Ne išimtis, matyt, bus ir Aparesidos susitikimas, nes, kaip nurodė popiežius Benediktas XVI savo kalboje Popiežiškosios Lotynų Amerikos komisijos nariams, pastaruoju metu „dažnai iškylant išnaudojimo ir neteisingumo, korupcijos ir prievartos reiškiniams dar aktualiau krikščionims yra nuosekliai išgyventi savo tikėjimą ir stengtis įgyti solidžią doktrininę bei dvasinę formaciją“, kad galėtų kurti žmogiškesnę ir krikščioniškesnę visuomenę. Ypač svarbu krikščionims nepaliaujamai darbuotis, kad būtų suteiktos naujos galimybės tiems 40 proc. Lotynų Amerikos gyventojų, kurie gyvena visiškame skurde, kad, priėmę tikėjimo, vilties ir meilės mokymą, jie galėtų aktyviai veikti keldami savo gerovę.

Aparesidoje bus daug kalbama apie šeimos pastoraciją, nes „krikščioniška šeima yra privilegijuotas kontekstas, kuriame yra išgyvenamas ir perduodamas tikėjimas ir vertybės“, aiškino Šventasis Tėvas. Kaip tik čia vaikai gauna gyvybės dovaną, pasijunta mylimi už tai, kad jie yra, ir išmoksta vertybių, kurios jiems padės gyventi kaip Dievo vaikams. Tokia šeima taip pat tampa palankia terpe atsiliepti į pašaukimo dovaną, kas svarbu ypač dabar, kai Viešpačiui reikia siųsti darbininkus savo derliui nuimti. Popiežius Benediktas XVI meldė Švč. Mergelę Mariją, „Šventosios Šeimos tobulą Motiną, Bažnyčios Motiną ir Evangelizacijos žvaigždę“, kad ji globotų Lotynų Amerikos bažnytines bendruomenes ir padėtų 5-ajai vyskupų asamblėjai rasti geriausius būdus krikščioniškajam gyvenimui gaivinti ir vystyti „vilties kontinente“, kuris būtų vertas kiekvieno jame gyvenančio žmogaus ateities.

Vadovauti 5-ajai Lotynų Amerikos vyskupų generalinei asamblėjai popiežius Benediktas XVI paskyrė tris kardinolus: Vyskupų kongregacijos prefektą ir Popiežiškosios Lotynų Amerikos komisijos pirmininką kardinolą Džiovanį Batistą Rė, Santjago (Čilė) arkivyskupą ir Lotynų Amerikos vyskupų tarybos (CELAM) pirmininką kardinolą Fransiską Erasurisą Osą bei San Salvadoro (Bahijos) arkivyskupą ir Brazilijos vyskupų konferencijos pirmininką kardinolą Žeraldą Maželą Anjelą. Kaip minėta, Aparesidos susitikimo darbuose kartu su Lotynų Amerikos šalių vyskupais tradiciškai dalyvaus buvusių metropolijų – Ispanijos ir Portugalijos – Bažnyčios hierarchai, taip pat pirmą kartą Šiaurės Amerikos (JAV ir Kanados) katalikų ganytojai, kurie irgi turės balso teisę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija